Loading

Τα προφυλακτικά σώζουν ζωές.

svg29 Σεπτεμβρίου, 2020HealthybeezΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Πάντα όταν φέρνουμε στο μυαλό μας την ερωτική επαφή, φανταζόμαστε πρώτα την ηδονή, την πληρότητα και την ευτυχία, που μας προσφέρει για ένα σχετικά μικρό διάστημα. Η ερωτική επαφή, όπως έγραψα και σε προηγούμενό μου άρθρο, αποτελεί την κορύφωση της συντροφικότητας και την μετατροπή των συναισθημάτων μας σε πράξεις. Μπορεί ωστόσο μια τόσο μικρή χρονική διάρκεια, να φέρει μόνιμες συνέπειες στην ζωή μας; Εννοείται ότι μπορεί, αλλά, ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν λύσεις, ώστε οι συνέπειες αυτές να εξατμίζονται.

Αυτή η λύση είναι το προφυλακτικό. Για όσους δεν το ξέρετε, το προφυλακτικό δεν είναι κάτι πρόσφατο. Σε σπηλιά της Γαλλίας βρήκαν απεικόνιση προφυλακτικού, που φαίνεται να είναι 15 χιλιάδων χρόνων.

wikimedia.org

Μαθαίνοντας λοιπόν αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίζει ιδιαίτερα, το πώς γίνεται στην δική μας ανεπτυγμένη κοινωνία, να υπάρχουν άνθρωποι που δε θέλουν να τεκνοποιήσουν και δε χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Ο κυριότερος λόγος αποτελεί η μείωση της αισθητικότητας, όταν κατά την ερωτική επαφή χρησιμοποιείται προφυλακτικό, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση της ερωτικής ικανοποίησης. Θα σας θέσω ένα απλό ερώτημα πάνω σε αυτό το θέμα. Αν είσαι άντρας ή γυναίκα και βρίσκεσαι σε αναπαραγωγική ηλικία και δε θες να τεκνοποιήσεις και σου έλεγα ότι στις 100 φορές που θα έχεις ερωτική επαφή, τις 3 μάλλον θα τεκνοποιήσεις, θα συνέχιζες; Μάλλον όχι ε; Ωραία τώρα πάμε παρακάτω.   

Τώρα ας πούμε λίγο πιο αναλυτικά τι θέλω να πω με την παραπάνω πρόταση. Ο ανδρικός πληθυσμός λοιπόν, κατά την ερωτική επαφή έχει κάποιες έκτακτες απώλειες υγρών, τις οποίες δεν μπορεί να ελέγξει, καθώς αποτελούν οδηγία του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Τα υγρά αυτά ονομάζονται προ-σπερματικά και περιέχουν στους πλείστους άνδρες μια σημαντική ποσότητα σπερματοζωαρίων, τα οποία είναι ικανά να γονιμοποιήσουν το ωάριο. Το ποσοστό γονιμοποίησης από αυτό το υγρό, βρέθηκε να είναι, μετά από μελέτες, περίπου στο 3%, που μεταφράζεται όπως ακριβώς είπα στην τελευταία γραμμή της προηγούμενης παραγράφου.

Εκτός όμως από τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, σοβαρό πρόβλημα αποτελούν και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), τα οποία έχουν τρομερή επίπτωση τόσο στην υγεία όσο και στην ψυχολογική κατάσταση του πάσχοντα. Η πλειοψηφία των ΣΜΝ είναι χρόνια, που σημαίνει, ότι αν και θεραπεύονται, δεν παύουν να υπάρχουν μέσα στον φορέα τους, ακόμα και χωρίς να δίνουν συμπτώματα. Τα προφυλακτικά λόγω της κατασκευής τους που είναι από λατέξ,  προστατεύουν τον χρήστη από τη μετάδοση τέτοιων ασθενειών, καθώς εμποδίζουν τα σωματίδια να περάσουν από αυτό και μειώνουν τη διαδερμική επαφή.

sayitwithacondom.com

Φτάνοντας σε μια σύνοψη, τα προφυλακτικά πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι όλων των ζευγαριών που δε θέλουν να τεκνοποιήσουν. Και αυτό γιατί μπορούν να σώσουν τη ζωή σε ένα παιδάκι που δεν ήθελε κανείς να δημιουργηθεί. Έτσι, δε θα χρειαστεί να γίνει έκτρωση ή ακόμα χειρότερα, να καταλήξει παραμελημένο ή σε κάποιο ορφανοτροφείο. Μπορούν να σώσουν την ζωή σε ένα νέο άνθρωπο, που έχει όνειρα για την ζωή και δε θα του κόψει τα φτερά το στίγμα ενός ΣΜΝ όπως το AIDS. Τα προφυλακτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται, σώζουν ζωές.

media1.fdncms.com

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: images.pond5.com

ΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Είμαι ο Φώτης Κυριάκου, εργάζομαι στον τομέα της υγείας. Είμαι overthinker μέχρι αηδίας, τελειομανής, κάποιοι με λένε και αστείο. Τον ελεύθερο μου χρόνο σκέφτομαι και αναλύω διάφορες φιλοσοφικές σαχλαμάρες. Κάποτε τις γράφω και κάτω.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τα προφυλακτικά σώζουν ζωές.