Loading

Τα πιο «ζεστά» χωριουδάκια της Κύπρου για να επισκεφθείς αυτά τα Χριστούγεννα

Μύρισαν Χριστούγεννα!!! Ακόμη ένας γεμάτος περιπέτειες χρόνος έρχεται προς το τέλος. Πάντα όμως ψάχνουμε την ευκαιρία για μια τελευταία απόδραση. Εκμεταλλεύσου την ομορφιά του νησιού κάνοντας μια επίσκεψη σ’ ένα από τα γραφικά χωριουδάκια κοντά στη φύση. Σίγουρα θα βρεθείς δίπλα από μια ξυλόσομπα να σου προσφέρει λίγη ζεστασιά, ακούγοντας ιστορίες του χωριού, καθώς έξω ρίχνει χιόνι.

Ανώγυρα

visitcyprus.com

Ανέκαθεν το χωριό χαρακτηριζόταν ως ‘τερατσοχώρι’, αφού ήταν κάποτε ο κύριος παραγωγός χαρουπιών. Στοιχεία από την ιστορία του χωριού επιβιώνουν μέχρι σήμερα με δύο κύρια Παστελλοποεία να παράγουν ακόμη το παραδοσιακό γλυκό «παστέλι». Στο χώρο υπάρχει επίσης και μουσείο Παστέλι. Ιδανικός προορισμός και για αγροτουρισμό με ένα θεματικά πάρκα στην περιοχή: ελιάς και αιθέριων ελαίων. Σημαντικό ιστορικό σημείο του χωριού είναι και το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού το οποίο χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.  

Φτερικούδι

Ένα πανέμορφο μικρό γραφικό χωριουδάκι με μονάχα 50 κατοίκους, δεσπόζει στην πλαγιά ενός βουνού ατενίζοντας τον Κόλπο της Μόρφου. Σίγουρα ένα από τα πιο ήσυχα μέρη για να ξεκουραστείς αυτά τα Χριστούγεννα και να απολαύσεις την ζεστασιά των κατοίκων που πάντα έχουν την πόρτα τους ανοιχτή.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ένας τεράστιος δρυς, περίπου 325 χρόνων να σκιάζει την πέτρινη πλατεία.

Λίγο ποιο κάτω θα βρεις την εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, χτισμένη από τον 18ο αιώνα. Εδώ βρίσκεται και το μοναδικό εξωκλήσι αφιερωμένο στον Όσιο Αβακούμ, του οποίου τα λείψανα βρέθηκαν πρόσφατα στο σημείο. 

Λάνεια

Μικρό παραδοσιακό χωριό, όμως με μια μοντέρνα πινελιά θα μπορούσε κάποιος να πει. Περπατώντας στα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού θα βρεις ασπρόμαυρες τοιχογραφίες με την ζωή των κατοίκων από τα παλιά χρόνια.

Οι κάτοικοι στολίζουν τα δρομάκια με υπέροχες ΄πράσινες’ αυλές και ξύλινες παραδοσιακές πόρτες. Στο κέντρο δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας, 16ου αιώνα, όπου μέσα φυλάγεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Βαλανά.

Βάσα Κοιλανίου

Στο χωριό υπάρχουν επίσης ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο, το πατητήρι, παραδοσιακό εργαστήρι τσαγκάρη και μουσείο αποθήκευσης της κουμανδαρίας, τα οποία είναι ανοιχτά για το κοινό.

Περιτριγυρισμένο από αμπέλια, αυτό το μικρό χωριουδάκι, παράγει σημαντικές ποσότητες σταφίδας. Διατηρεί μέχρι και σήμερα την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του πελεκητού ασβεστόλιθου, σε δίχωρα και ανώγια.

Αρκετά σπίτια έχουν παραδοσιακά πατητήρια για την παραγωγή του γνωστού ‘βασιώτικου΄ κρασιού. Στο χωριό υπάρχουν δύο φημισμένα οινοποιεία, μουσείο ζιβανίας, μουσείο δημοτικής εκπαίδευσης, μουσείο λαϊκής παράδοσης και εκκλησιαστικό μουσείο.

Εκτός από την κεντρική εκκλησία του Ευαγγελισμού της Παναγίας, η περιοχή έχει και πολλά ξωκλήσια με δύο από αυτά να είναι χτισμένα μέσα σε σπήλαιο. Αν το προσφέρει ο καιρός, μπορείς να εξερευνήσεις και το μονοπάτι της φύσης το οποίο περνά από το πετρόκτιστο διπλοκάμαρο γεφύρι.

Μηλιού

https://www.milioucyprus.org/images/miliou1920.jpg

milioucyprus.org

Κρυμμένη μέσα στους πορτοκαλεώνες, αποτελεί ένα από τα ποιο όμορφα χωριά της Πάφου. Αναδυόμενος προορισμός αφού λίγο πριν το τέλος του 2020 διακρίθηκε ως ‘Άριστος Ευρωπαϊκός Προορισμός’ (EDEN) στην θεματολογία ‘Τουρισμός Υγεία και Ευεξία’. Ο καινούριος χρόνος βρίσκει όλους του κατοίκους μαζεμένους στην ανακαινισμένη πλατεία του χωριού. Τα χειμωνιάτικα βράδια οι γιαγιάδες δημιουργούν τα δικά τους κατιμέρια στο σάτζι με ασπρόμελο.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τα πιο «ζεστά» χωριουδάκια της Κύπρου για να επισκεφθείς αυτά τα Χριστούγεννα