Loading

Τα πιο επικίνδυνα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ποτέ σε πόλεμο!

Αναμφίβολα, οι πολέμοι ήταν και θα είναι για πάντα ενταγμένοι στις μαύρες σελίδες της ιστορίας. Όποια αποτελέσματα και να έχει ένας πόλεμος, είτε νικημένοι είτε νικητές, πάντα θα καταγράφεται με κεφαλαία η ΗΤΤΑ της ανθρωπότητας μέσα στην ιστορία.

Κάνοντας ένα rewind στον χρόνο και την ιστορία λοιπόν, σε πολέμους του 20ου αιώνα και προγενέστερα αντιλαμβάνεται κανείς ότι πολλά ήταν τα όπλα που άφησαν ιστορία και διασκόρπισαν μαζικούς θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς (π.χ. ακρωτηριασμούς ή νευρικές παραλύσεις). Άς ρίξουμε μια ματιά στα ισχυρότερα και φονικότερα από αυτά.

ΑΤΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ

Ένα από τα τραγικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα απότελεί η ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγούστου 1945. Ήταν η πρώτη πυρινική βόμβα που χρησιμοποιήθηκε και λειτουργούσε με πυρηνικά υλικά (π.χ. ουράνιο). Η ισχύς της βόμβας ήταν στα 15-20 χιλιάδων τόνων. Με την ρίψη της αυτομάτως απελευθερώθηκε τεράστια ποσότητα ενέργειας σε κλάσματα δευτερολέπτου. Στα τέλη του 1945 οι νεκροί έφθασαν τους 140.000 και οι περισσότεροι ανήκαν στον άμαχο πληθυσμό. Μετά την ρίψη της στα επόμενα χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες που προκλήθηκαν από ραδιενέργεια και μέχρι σήμερα σε αυτές τις δύο πόλεις το ποσοστό θανάτου από καρκίνο, είναι τεράστιο σε σχέση με την υπόλοιπη Ιαπωνία.

voria.gr

ZYKLON B – ΚΥΚΛΩΝΑΣ Β

Αρχικά είχε το ρόλο του εντομοκτόνου, όμως μετέπειτα χρησιμοποιήθηκε στον Β’ ΠΠ ως μέσο για εξόντωση των κρατουμένων στα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και στους θαλάμους αερίων. Γερμανικής κατασκευής, αποτελείτο από υδροκυάνιο, μια ουσία με δυνατή οσμή. Η μορφή του ήταν μικρά κρυστάλλινα ακανόνιστα σφαιρίδια και φυλασσόταν σε αεροστεγή μεταλλικά δοχεία. Στις 3 Σεπτεμβρίου το 1945 έγινε η πρώτη επιτυχημένη δοκιμή στο Άουσβιτς σε 600 σοβιετικούς κρατούμενους. Με το που απελευθερωνόταν το αέριο, οι θανάτοι ήταν ακαριαίοι.

upload.wikimedia.org

ΑΕΡΙΟ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ

Πρώτο χρησιμοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου 1917 ως χημικό-καυστικό όπλο εναντίων των Βρεττανών. Σε μια επίθεση επίσης του 1918 ενάντια στους Γερμανούς, ένα από τα θύματα ήταν και ο νεαρός δεκανέας Αδόλφος Χίτλερ ο οποίος υπέφερε μήνες στο νοσοκομείο και πάλευε για την όραση του, που τελικά δεν έχασε. Το αέριο προκαλεί πολύ ισχυρά νευρωτικά και σωματικά προβλήματα που εκτός από θάνατο είναι δυνατόν να διαρκέσουν χρόνια. Στον Α’ΠΠ συνολικά από χημικές ουσίες προσβλήθηκαν 1.300.000 άνδρες, απ’ τους οποίους 91.000 πέθαναν και άλλοι τόσοι έπασχαν για μια ολόκληρη ζωή από χρόνιες παθήσεις. Επίσης το συγκεκριμένο αέριο χρησιμοποιήθηκε και το 1979-1988 στον πόλεμο Ιράκ – Ιράν όπου 5.000 Ιρανοί φονεύθηκαν και 40-50.000 τραυματίστηκαν.

users.sch.gr

ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ

Το εμπρηστικό όπλο των Βυζαντινών και για τους Δυτικούς, το Ελληνικόν πυρ. Εκτοξευόταν από καταπέλτες και είχε την ιδιότητα να μην το σβήνει στο νερό. Ήταν το κύριο όπλο που οι Βυζαντινοί απέκρουαν τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη από τους Άραβες. Εφευρέθηκε το 672 μ.Χ. και ο στόλος των Βυζαντινών μετά την εύρεση του υγρού ήταν ανίκητος, τόσο που η σημασία του υγρού πυρώς οδήγησε στην δημιουργία μύθων ότι προέρχεται από θεϊκή προέλευση. Μέχρι και σήμερα, η σύστασή του πάντως παραμένει ένα μυστήριο.

upload.wikimedia.org

Αυτά είναι κάποια από τα πιο επικίνδυνα όπλα που υπήρξαν ποτέ σε πολέμους. Αυτά είναι μόνο 4 από τα πάρα πολλά που υπάρχουν και σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να τα μελετήσει λίγο παραπάνω θα δει ότι τα φονικά όπλα είναι αμέτρητα. Όπως και να έχει όσο ενδιαφέροντα και να ακούγονται όλα αυτά, δεν παύουν να είναι θανατηφόρα όπλα που έγραψαν τις μαύρες σελίδες της ιστορίας. Εύχομαι κάποτε τα μόνα «επικίνδυνα» όπλα που θα μας έχουν απομείνει, να είναι η αγάπη, τα βιβλία και η ανθρωπιά. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι φονικό όπλο για τον άνθρωπο θεωρείται και η άγνοια.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: i1.prth.gr, trikalaview.gr, pentapostagma.gr, newsbeast.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τα πιο επικίνδυνα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ποτέ σε πόλεμο!