Loading

Τα πιο ανήθικα πειράματα ψυχολογίας που έγιναν ποτέ!

svg19 Απριλίου, 2021HealthybeezΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Τι γίνεται όταν το μυαλό ενός ψυχολόγου κρύβει τις πιο σκοτεινές σκέψεις; Τι γίνεται όταν η κοινωνία δε θέτει φραγμούς και αφήνει αυτές τις σκέψεις να γίνουν πράξεις; Αυτό θα το καταλάβετε όταν διαβάσετε μερικά από τα πιο ανήθικα ψυχολογικά πειράματα που διαπράχθηκαν ποτέ στην ιστορία!

1. Το πείραμα του Μίλγκραμ

psychologynow.gr

Στη δίκη της Νυρεμβέργης, στην οποία καταδικάστηκαν οι δεσμοφύλακες των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρατηρήθηκε ότι κύρια δικαιολογία τους για τις βιαιότητες που διέπραξαν ήταν η υπακοή των διαταγών. Έτσι ο Αμερικανός Ψυχολόγος  ,Stanley Milgram, αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα για να εξετάσει κατά πόσο διαταγές από μια εξουσία επηρεάζουν τη συνείδηση των ανθρώπων. Το πείραμα είχε ως εξής: Ανυποψίαστοι εθελοντές έπρεπε να πάρουν τον ρόλο ενός «τιμωρού». Ο ερευνητής θα έθετε ερωτήσεις στον βοηθό του, ο οποίος ήταν δεμένος σε ένα άλλο δωμάτιο και κάθε φορά που απαντούσε λάθος, ο εθελοντής θα έπρεπε να τραβήξει ένα μοχλό. Κάθε λάθος απάντηση συνεπαγόταν με ένα ηλεκτρικό σοκ, που κάθε φορά γινόταν και δυνατότερο. Στο τέλος διαπιστώθηκε ότι παρόλο που ήξεραν ότι έκαναν ένα άνθρωπο να υποφέρει, συνέχιζαν να το κάνουν γιατί απλά ακολουθούσαν τις οδηγίες του ψυχολόγου.

2. Το πείραμα του Stanford

psychologynow.gr

Σε αυτό το πείραμα, ο ψυχολόγος  Philip Zimbardo, ήθελε να εξετάσει κατά πόσο οι ρόλοι εξουσίας και υποταγής επηρεάζουν την συμπεριφορά. Έτσι πήρε εθελοντές φοιτητές και τους χώρισε σε δυο ομάδες. Μερικοί θα έπαιζαν τον ρόλο του φυλακισμένου και άλλοι τον ρόλο των φυλάκων. Παρόλο που οι πρώτες μέρες κύλησαν ομαλά, οι επόμενες δεν ήταν το ίδιο… οι «φυλακισμένοι» οδηγήθηκαν στην παράνοια και την ανυπακοή, καθώς οι «φύλακες» καταχράστηκαν την εξουσία και έγιναν απίστευτα βίαιοι. Το συγκεκριμένο πείραμα έγινε ακόμα πιο γνωστό στις κινηματογραφικές αίθουσες, αφού δύο φορές έγινε ταινία.

3. Οι γκριμάτσες

protagon.gr

Ο Κάρνι Λάντις με αυτό του το πείραμα, ήθελε να παρατηρήσει αν οι άνθρωποι τείνουν να έχουν τις ίδιες εκφράσεις προσώπου σε συγκεκριμένα συναισθήματα. Αρχικά, σχεδίασε με ένα μαρκαδόρο γραμμές στα πρόσωπα των συμμετεχόντων για να εστιάσει στους μύες που θα συσπαστούν σε κάθε περίπτωση. Μεταξύ άλλων ήθελε να παρατηρήσει τις εκφράσεις τους και σε αποτρόπαιες πράξεις. Έτσι τους ζήτησε να αποκεφαλίσουν αρουραίους. Αποκαλύφθηκε ότι σε ανατριχιαστικές στιγμές οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές εκφράσεις. Κάποιοι ήταν τρομαγμένοι και άλλοι χαμογελούσαν…

4. Ντέιβιντ Ράιμερ

Αυτό το πείραμα δεν είναι και τόσο γνωστό, καθώς επίσης είναι ιδιαίτερο γιατί υπήρχε μόνο ένας συμμετέχοντας, που δεν γνώριζε καν ότι ήταν αντικείμενο πειραματισμού. Ο Ντέιβιντ γεννήθηκε ως αγόρι, αλλά στους 8 του μήνες, τα γεννητικά του όργανα είχαν καεί. Όταν έμαθε για αυτό το συμβάν ο ψυχολόγος Τζον Μάνι, εκμεταλλεύτηκε την περίσταση και έπεισε τους γονείς του παιδιού να του κάνουν αλλαγή φύλου. Σκοπός του ήταν να μελετήσει τις επιρροές της βιολογίας και του περιβάλλοντος στην ταυτότητα φύλου. Μέχρι τα 14 του, ο Ντέιβιντ μεγάλωσε ως Μπρέντα, αλλά φερόταν κυρίως σαν αγόρι, χωρίς να γνωρίζει για την αλλαγή φύλλου. Όταν ενημερώθηκε για το παρελθόν ξαναέκανε επέμβαση για να επανέλθει στο αρχικό του φύλο. Δυστυχώς το πείραμα αυτό κατέληξε σε δράμα, αφού προκάλεσε στο παιδί σύγχυση ταυτότητας. Στα 38 του δεν άντεξε όλη αυτή την παράνοια και έθεσε τέλος στην ζωή του. 


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Φοιτήτρια ψυχολογίας και αρθρογράφος στον ελεύθερο μου χρόνο. Συχνά συνδυάζω τις δυο αυτές ενασχολήσεις μου. Λατρεύω τα έξυπνα αστεία, τα γλυκά και τις σπαζοκεφαλιές. Ωστόσο, το βασικότερο χαρακτηριστικό μου γνώρισμα θα έλεγα είναι η δημιουργικότητα μου, την οποία ευελπιστώ να ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου…

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τα πιο ανήθικα πειράματα ψυχολογίας που έγιναν ποτέ!