Loading

Τα πάντα συμβαίνουν…χωρίς λόγο.

svg8 Ιανουαρίου, 2021SciencebeezΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΥ

*Προσοχή, αυτό το άρθρο είναι καθαρά ορθολογικό και έχει σκοπό να θίξει πλανεμένους και παραπλανημένους.

Ο μέγας  Αϊνστάιν δεν πίστευε ότι το σύμπαν είναι πιθανοκρατικό, αναφωνώντας: «Ο Θεός δεν παίζει ζάρια με το σύμπαν». Κι όμως οι νεότεροι θεωρητικοί και πειραματικοί φυσικοί, απέδειξαν ότι ο Θεός παίζει ζάρια με το σύμπαν. Αν ο ίδιος ο Αϊνστάιν δεν αποδεχόταν την πιθανοκρατική φύση του σύμπαντος, τότε δεν απαιτώ από εσάς τους «κοινούς θνητούς» να απαλλαχτείτε από την ιδέα σε μια μέρα.

Ό,τι γίνει μέσα στο σύμπαν είναι τυχαίο και απρόβλεπτο. Τα ζώδια, το κάρμα, οι μάντισσες, οι χαρτορίχτρες και οι καφετζούδες δεν προβλέπουν τίποτα και όλα τους τα επιχειρήματα είναι αβάσιμα.

fysio.com

Σε αρκετά θέματα που χρήζουν debate, η κάθε πλευρά μπορεί να έχει τα επιχειρήματα της και να ανταλλάσσονται αβάσιμες αερολογίες. Όχι στην περίπτωση του Ιντετερμινισμού. Το πείραμα της διπλής σχισμής, η αρχή απροσδιοριστίας, ο κανόνας του Born, κανόνες non locality – quantum entanglement έρχονται να υποστηρίξουν σθεναρά ότι το σύμπαν είναι πιθανοκρατικό. Ο Ντετερμινισμός («όλα γίνονται για κάποιο λόγο») θα έπρεπε να είναι νεκρός εδώ και δεκαετίες, για να μην πω αιώνες, αλλά δυστυχώς οι απελπισμένοι θέλουν να παρηγοριούνται.

Αν ήδη βαριέσαι τις επιστημονικές ορολογίες, κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και διάβασε μόνο αυτή την παράγραφο. Η αρχή απροσδιοριστίας του Heisenberg(1927) υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ταυτόχρονα τη θέση και την ταχύτητα ενός σωματιδίου. Αν αναπαράγουμε στην οθόνη μας βίντεο κίνησης ενός σωματιδίου, μπορούμε να μετρήσουμε την απόσταση που διανύει και να τη διαιρέσουμε διά τον χρόνο που χρειάστηκε για να τη διανύσει, για να υπολογίσουμε την ταχύτητά του. Έτσι βρήκαμε την ταχύτητα του, αλλά εν κινήσει δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τη θέση του.

lib.ad.dy

Αν βγάλουμε στιγμιότυπο στο βίντεο θα έχουμε μια παγωμένη στιγμή του βίντεο. Στην εικόνα θα μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τη θέση του σωματιδίου, αλλά όχι την ταχύτητά του. Τέλος, η απροσδιοριστία θέσης και ταχύτητας, υποδεικνύει ότι σωματίδια μικρής μάζας έχουν μεγαλύτερη απροσδιοριστία. Αυτό επιτρέπει σε κάποιον να διερωτηθεί, αφού τα μεγαλύτερα σώματα έχουν αμελητέα απροσδιοριστία, πως γίνεται ο μακρόκοσμος να διέπεται από πιθανοκρατία? Που κολλά η αρχή μη προσδιορισμού με τον ιντετερμινισμό? Παρόλο που η κλασική φυσική μπορεί να προβλέψει καταστάσεις ενός σώματος στον μακρόκοσμο, μικροκοσμικά όλα είναι απρόβλεπτα. Κατά συνέπεια με τυχαίο μικρόκοσμο να είναι τυχαίος και ο μακρόκοσμος.

Ο Thomas Young το 1801 πραγματοποίησε το πρώτο πείραμα διπλής σχισμής, όπου σωματίδια φωτός εκπέμπονται από πηγή, διαπερνούν δύο σχισμές και πέφτοντας σε οθόνη δίνουν διάταξη συμβολής. Η διάταξη συμβολής υπενθυμίζει ότι κάθε σωματίδιο έχει σωματιδιακές και κυματικές ιδιότητες. Επειδή όμως σε πειράματα ακριβείας δεν μπορεί να θεωρηθεί το σωματίδιο ένα σημείο στο χώρο, το σωματίδιο περιγράφεται από μια εξίσωση. Την κυματοσυνάρτηση, η οποία δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια, αλλά με πιθανότητες ορισμένες καταστάσεις του σωματιδίου.

Στην κβαντομηχανική δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί η ακριβής θέση ενός σωματιδίου. Αντιθέτως η κυματοσυνάρτηση περιγράφει ένα νέφος στον χώρο, στου οποίου σημεία μπορεί να βρεθεί το σωματίδιο στιγμιαία με μια συγκεκριμένη πιθανότητα. Και πάλι αποδεικνύεται η απρόβλεπτη φύση του κόσμου.

iping.co

Η αδυναμία μας να προσδιορίσουμε τις ιδιότητες μικρών σωματιδίων, δεν αποτελούν αδυναμία των εργαστηριακών μας υποδομών, αλλά ιδιότητα του μικρόκοσμου. Επειδή όμως δεν έχουμε έλεγχο των σωματιδίων που μας απαρτίζουν, δεν σημαίνει ότι απαλλασσόμαστε από την ευθύνη για τις πράξεις μας. Από την κλίμακα των νευροχημικών αντιδράσεων και πάνω, οφείλουμε να πληρώσουμε το τίμημα για κάθε κακό που κάνουμε και για κάθε καλό που νιώθουμε.  Οφείλουμε να ανταποδώσουμε την αγάπη. 

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: 3.bp.blogspot.com

ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΥ

Πρέπει να σε κυριαρχήσει το δέος. Όρμα σε ότι σε κάνει να νιώθεις άβολα. Μίλα σε ανθρώπους που φοβάσαι να μιλήσεις. Η ακούραστη μονόδρομη ροή του χρόνου αυξάνει την εντροπία του σύμπαντος και μειώνει τη θερμοκρασία του. Γι' αυτό ζέστανε όσες ψυχές προλαβαίνεις.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τα πάντα συμβαίνουν…χωρίς λόγο.