Loading

Τα παγκόσμια «πρώτα»! (Part 1)

Οτιδήποτε υπάρχει στον κόσμο, υπήρχε και το πρώτο του. Τι εννοούμε με αυτό; Οτιδήποτε χρησιμοποιείς στην καθημερινότητα σου, ιδιαίτερα τα τεχνολογικά προϊόντα, υπήρξε περίοδος που όταν δημιουργήθηκε το πρώτο, είτε ήταν ένα μεγάλο παγκόσμιο γεγονός, είτε ήταν ένα θέμα αμφισβήτησης. Για παράδειγμα το κινητό σου. Πραγματικά δεν ήταν όπως είναι σήμερα (αν και αν συνεχίσουν έτσι οι εταιρίες με τα μεγέθη των κινητών κοντεύουν να φτάσουν το μέγεθος του πρώτου). Όμως επειδή έχουμε ήδη δει και ακούσει πολλές φορές για αρκετά αντικείμενα στο πώς ήταν όταν πρώτο-δημιουργήθηκαν, θα ασχοληθούμε με περίεργες εφευρέσεις και όχι μόνο.

Το αγαπημένο όλων μας, ειδικά το καλοκαίρι. Το παγωτό. Το πρώτο παγωτό, όσο περίεργο κι αν ακούγεται δημιουργήθηκε με βρασμένο ρύζι, γάλα και ΧΙΟΝΙ γύρω στο 600 π.Χ. Φυσικά δεν έμοιαζε καθόλου με το σημερινό παγωτό, αλλά είχε την όψη ενός παγωμένου γλυκίσματος. Ο αυτοκράτορας Νέρων της Ρώμης, φαίνεται να ήταν ο πρώτος άνθρωπος που δοκίμασε «παγωτό» στη Δύση γύρω στο 58 μ.Χ, το οποίο ήταν φτιαγμένο από μέλι, χιόνι και πολτό φρούτων. Με το πέρασμα του χρόνου οι Ιταλοί ανέπτυξαν πάρα πολύ την συνταγή, εξού και η τεράστια φήμη τους στην παραγωγή παγωτών, τα γνωστά gelato.

i.pining.com

Όταν στις μέρες μας το ασφαλές σεξ (θα έπρεπε να) θεωρείται δεδομένο, παλαιότερα δεν ήταν και τόσο αντιληπτό. Πάμε λοιπόν να δούμε για το πρώτο προφυλακτικό. Όσο παράλογο κι αν ακούγεται, ήταν φτιαγμένο από εντόσθια ζώων μέχρι μεταξένια υφάσματα (!). Το πρώτο προφυλακτικό φαίνεται να κατασκευάστηκε στην Αρχαία Αίγυπτο γύρω στο 3000 π.Χ. από δέρμα κόμπρας. Όπως θα δείτε και στην παρακάτω φωτογραφία, δεν ήταν καθόλου πρακτικό, εμπόδιζε τη σωστή σεξουαλική πράξη αλλά και την απόλαυση και φυσικά δεν προστάτευε καθόλου από την μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Σε συνέχεια του δέρματος ζώων, ακολούθησε το καουτσούκ που έφερε μια μινι «επανάσταση» στην κατασκευή προφυλακτικών, η οποία αυξήθηκε ραγδαία με την είσοδο του υλικού λάτεξ. Η Αγγλία, που είχε τότε την πρωτιά στη μετάδοση σύφιλης και AIDS, κατάφερε να το περιορίσει με τη χρήση προφυλακτικού.

pinterest.com

ΣΕΛΦΙΙΙΙΙ, φωνάζεις όταν είσαι στο κλαμπάκι και μαζεύεστε όλοι πίσω από το κινητό. Η πρώτη επιτυχημένη φωτογραφία με μηχανή έγινε το 1816 από τον Nicéphore Niépce. Έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο η εικόνα με την πρώτη φωτογραφική μηχανή. Το ερώτημα όμως είναι το εξής. Πώς φωτογραφήθηκε η πρώτη φωτογραφική μηχανή αφού ήταν η πρώτη; Στην ουσία δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα 2 φωτογραφικές μηχανές και έτσι η μία φωτογράφησε την άλλη. Οι φωτογραφίες όμως εμφανίστηκαν πολύ πιο μετά, τον 18ο αιώνα και είχαν τεράστιες διαστάσεις. Μετά την ανακάλυψη της φωτογραφικής μηχανής, ένας τραπεζικός υπάλληλος ανακάλυψε το κυλινδρικό φιλμ, δημιούργησε μηχανή που ζύγιζε μόλις ένα κιλό και την ονόμασε kodak, γνωστό Brand μέχρι και σήμερα.

picart.com

Και επειδή είναι πολλά τα πρώτα, έρχεται και PART 2. Αν θέλετε φυσικά!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τα παγκόσμια «πρώτα»! (Part 1)