Loading

Τα ωφελήματα της βρώμης στη διατροφή μας!

Η Μαργαρίτα προκλήθηκε να μεταφερθεί από την #beefree στην #healthybeez και να γράψει το θέμα «Τα ωφελήματα της βρώμης στη διατροφή μας!». Το θέμα της δόθηκε από έναν άλλο αρθρογράφο. Το ποιος την προκάλεσε, θα το μάθεις στο τέλος αυτού του άρθρου! Τι λες, να της αλλάξουμε κατηγορία; Δείξε μας πατώντας ένα μελισσο-reaction μετά το άρθρο!


Η Αγγλία είναι από τις χώρες που εδώ και χρόνια έχει υιοθετήσει ένα πιο healthy lifestyle, το οποίο ήρθε στην Κύπρο με καθυστέρηση. Αυτό το healthy lifestyle περιλαμβάνει τη χρήση βρώμης σε καθημερινή βάση.

Η βρώμη ανήκει στο γένος Αβένα της οικογένειας αγρωστώδη, και είναι κατάλληλη τροφή για ανθρώπους, ωστόσο χρησιμοποιείται και σε ζωοτροφές. Θεωρείται ιδιαίτερα υγιεινή τροφή, έχει ευεργετική δράση και μειώνει την «κακή» χοληστερίνη του αίματος ή αλλιώς LDL.

Μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν και άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, αφού δεν περιέχει. Είναι δημητριακό υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως μαγγάνιο, σελήνιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, όπως επίσης και αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες. Η βρώμη μπορεί να συνδυαστεί με αρκετούς τρόπους όπως γάλα, φρούτα, κακάο κλπ. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται πλούσιο γεύμα και υπάρχουν αρκετά ωφελήματά της, τα οποία αποδεικνύουν πως δεν πρέπει να λείπει από το διαιτολόγιό μας.

goop.com

1.Καρδιαγγειακό Σύστημα:

Οι β-γλυκάνες που περιέχει, ασκούν υποχοληστερολαιμική δράση με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων των λιπιδίων που έχουν σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης, η διαδικασία αθηρωμάτωσης καθυστερείτε μέσω των αντιοξειδωτικών της στοιχείων αφού, συμβάλλουν στην προστασία των αγγείων από τη δράση των ελευθέρων ριζών.

2. Πεπτικό Σύστημα:

Μέσω των φυτικών ινών της, διατηρείται η φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, όπως επίσης, προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα. Η ανάπτυξη και η διατήρηση της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του εντέρου προάγονται μέσω των πρεβιοτικών συστατικών, και με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται και η σωστή λειτουργία του εντέρου.

irishtimes.com

3. Άμυνα Οργανισμού και Πρόληψη Ασθενειών:

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχει, προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο λόγω της βλαβερής δράσης των ελευθέρων ριζών. Επίσης, υπάρχει αύξηση της δράσης των κυττάρων της άμυνας του οργανισμού εναντίων ιών και βακτηρίων λόγω των β-γλυκανών που περιέχει.

4. Ρύθμιση σωματικού βάρους:

Καθυστέρηση της διαδικασίας της πέψης λόγω της ύπαρξης των φυτικών ινών όπου, αυξάνουν το ιξώδες στο περιεχόμενο του στομάχου. Έτσι, δημιουργείται το αίσθημα του κορεσμού με αποτέλεσμα, να γίνεται καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους αφού, δεν θα πεινάμε συνεχώς.

5. Ρύθμιση επιπέδων γλυκόζης στο αίμα:

Μέσω της καθυστέρησης της πέψης (βλ. σημείο 4), πραγματοποιείται καλύτερη και ομαλότερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα την αποτροπή απότομων αυξομειώσεων γλυκόζης ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο όμως, επιτυγχάνεται και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης ινσουλινοαντίστασης και σακχαρώδη διαβήτη.

cdn.apartmenttherapy.info

6. Αύξηση Ενέργειας:

Είναι από τις κύριες πηγές ενέργειας του οργανισμού. Θεωρείται μακρόχρονη πηγή ενέργειας, όπου δεν καταναλώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όταν η κατανάλωσή της γίνεται το πρωί. Οι μύες παίρνουν περισσότερη πρωτεΐνη και αναζωογονιόνται οι μυϊκές ίνες ταχύτερα.

7. Καλύτερη φυσική ομορφιά:

Δίνει πιο όμορφο και λαμπερό δέρμα. Είναι ιδανική για τη θεραπεία φλεγμονωδών καταστάσεων, εκζέματος ή ερεθισμού. Ο ψευδάργυρος που περιέχει, βοηθά στο να καθαρίσει το δέρμα και να απομακρυνθούν οι τοξίνες και άλλα επιβλαβή συστατικά. Ο σίδηρος, δημιουργεί κορεσμό υγρασίας στα κύτταρα του δέρματος. Το μαγγάνιο, ανακουφίζει από οίδημα και φλεγμονή, αλλά παρέχει και ταχεία επούλωση του δέρματος από τραύματα, μώλωπες, εγκαύματα, και άλλους μικροτραυματισμούς. Τα ορυκτά, αναζωογονούν τα μαλλιά και τα κάνουν να φαίνονται πιο φωτεινά.

Εν ολίγοις, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να καταναλώσει κανείς βρώμη, από τους πιο απλούς μέχρι και πιο σύνθετους. Το θέμα είναι να είμαστε ανοιχτοί σε νέες γεύσεις και οι επιλογές μας να στοχεύουν όσο το δυνατόν στην καλή υγεία. Προσθέστε λοιπόν στη διατροφή σας τη βρώμη αφού προσφέρει αρκετά τόσο μέσα στο σώμα σας, όσο και εξωτερικά.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: healthline.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τα ωφελήματα της βρώμης στη διατροφή μας!