Loading

Τα οφέλη του καρότου στη διατροφή μας.

(κρατς) «What’s up doc?» (κρατς)

Το καρότο είναι από τις πιο δημοφιλείς ρίζες και υπάρχουν πολλοί τρόποι κατανάλωσης όπως ωμά, μαγειρεμένα ή σε μορφή χυμού. Κάτι που ίσως δεν γνωρίζουμε και πιθανότατα να μην έχουμε δει από κοντά εδώ στην Κύπρο, είναι πως τα καρότα εκτός από χρώμα πορτοκαλί, μπορούν να έχουν και τα εξής χρώματα: κίτρινο, μοβ, κόκκινο και άσπρο. Το πορτοκαλί τους χρώμα είναι αποτέλεσμα της περιεκτικότητας τους σε α-καροτίνη και β-καροτίνη. Επίσης είναι πλούσια σε θρεπτικά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες όπως: ζεαξανθίνη, λουτείνη, γ-καροτίνη, βιταμίνη Α, Β, C και Κ, μέταλλα και ίνες.

aloeverashop.gr

Φυσικά το πιο ενδιαφέρον μέρος του καρότου βρίσκεται στα οφέλη που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό.  

Ας συνοψίσουμε 10 οφέλη του φρέσκου χυμού καρότου:

1. Αυξάνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αν καταναλώνουμε ένα ποτήρι φρέσκο χυμό καρότου την ημέρα, τότε βοηθάμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα  στην καταπολέμηση των ασθενειών, ιών, βακτηρίων και των φλεγμονών.

Χάρη στην περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Κ, Β6, φωσφόρο και κάλιο, έχουν την ικανότητα να ενδυναμώσουν το νευρικό μας σύστημα, την υγεία των οστών μας και τον εγκέφαλό μας.

2. Εξισορροπεί τα επίπεδα χοληστερόλης και γλυκόζης (μορφή ζάχαρης) στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του καρότου σε φωσφόρο. Ακόμη, περιέχει λίγες θερμίδες και έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη στην ωμή του μορφή, καθιστώντας το κατάλληλο για διαβητικούς. Ο διαβητικός πρέπει να καταναλώνει τα καρότα αμαγείρευτα, καθώς  το μαγείρεμα τους αυξάνει εκθετικά τον γλυκαιμικό τους δείκτη, εκθέτοντας τους διαβητικούς σε κίνδυνο.

3. Καθαρίζει το συκώτι

Τα καρότα μπορούν να καθαρίσουν το συκώτι από τυχόν τοξίνες, οι οποίες έχουν συσσωρευτεί με τον καιρό. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α είναι αυτή, η οποία παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην αποτοξίνωση των τοξινών από το σώμα μας. Επιπρόσθετα, μειώνουν τις εναποθέσεις της χολής και του λίπους στο συκώτι. Οι ίνες τους βοηθούν, επίσης, στον καθαρισμό του συκωτιού, καθώς και του εντερικού συστήματος, αφού συμβάλουν στην εξάλειψη των αποβλήτων.

Τρώγοντας καρότα επί καθημερινής βάσεως, προλαμβάνουμε τις φλεγμονές και τις μολύνσεις του συκωτιού.  Με άλλα λόγια μειώνουμε τις πιθανότητες να πάθουμε ηπατίτιδα, κύρωση του ύπατος και χολόσταση.

iatropedia.gr

4. Λαμπερό δέρμα

Αυτό γιατί περιέχουν αντιοξειδωτικά και μέταλλα όπως το κάλιο, τα οποία αποτρέπουν το σπάσιμο των κυττάρων. Ο χυμός καρότου μπορεί να κρατήσει ενυδατωμένο το δέρμα μας, να βελτιώσει τον τόνο του δέρματος και να μειώσει τυχόν σημάδια και κηλίδες.

5. Βοηθούν στην ενδυνάμωση των οστών.

Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Κ, βοηθά στην κατασκευή των πρωτεϊνών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερη η επεξεργασία του ασβεστίου στο σώμα και άρα βοηθάει στην θεραπεία των σπασμένων οστών.

6. Αυξάνει τον μεταβολισμό

Ο φώσφορος που περιέχουν, αυξάνει τον μεταβολισμό μας και επιτρέπει στο σώμα μας να είναι επαρκής σε ενέργεια καθόλη τη διάρκεια της μέρας. Μετα απο σκληρή άσκηση, έχει την ικανότητα να φεύγει τον πόνο/ την φλεγμονή. Χάρη στο σύμπλεγμα βιταμινών Β, ο χυμός καρότου βοηθάει στη διάσπαση των λιπών, της γλυκόζης και των πρωτεϊνών. Επομένως, βοηθάει στο κτίσημο των μυών, στην αύξηση του μεταβολισμού και της απώλειας βάρους.

hips.hearstapps.com

7. Διατήρηση της στοματικής υγείας

Τα καρότα έχουν την δυνατότητα να καταπολεμούν βακτήρια στα δόντια και στα ούλα. Μερικά από τα μέταλλα που εμπεριέχουν τα καρότα έχουν αντι-μικροβιακές ιδιότητες, αποτρέποντας τη φθορά των δοντιών και την δημιουργία κοιλοτήτων σε αυτά.  Τα καρότα μπορούν να βοηθήσουν στην αφαίρεση της πλάκας και των ακαθαρσιών από τα δόντια.

8. Αποτρέπει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων

Τα απόβλητα που μένουν μετά την χώνευση του φαγητού, ονομάζονται ελεύθερες ρίζες.  Αυτές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στα κύτταρά μας. Μπορούμε να αποτρέψουμε τη ζημιά αυτή, με την κατανάλωση φαγητών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά (π.χ καρότα), καθώς αυτά (τα αντιοξειδωτικά) καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και άρα μειώνουν τις πιθανότητες να δημιουργηθούν καρκινικά κύτταρα. Μια έρευνα έχει ανακαλύψει ότι κάθε 100γρ από καρότα περιέχει περίπου 9% βιταμίνη C, 5% βιταμίνη Β6 και 33% βιταμίνη Α. Όλα αυτά είναι ισχυροί μαχητές κατά των ελεύθερων ριζών.

9. Προωθεί την υγεία της καρδίας

Η διατήρηση της υγείας της καρδίας μας εξαρτάται από τον επαρκή ύπνο, την καθημερινή σωματική άσκηση, μείωση των επιπέδων άγχους και την υγιεινή διατροφή. Χάρη στις φυτικές τους ίνες, τα καρότα βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και την αποβολή πλάκας από τις αρτηρίες.

10. Προστατεύει την υγεία των ματιών

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα καρότα είναι γνωστά για την προστασία της όρασης κι αυτό γιατί περιέχουν λουτείνη, β-καροτίνη και ζεαξανθίνη. Η β-καροτίνη είναι μορφή της βιταμίνης Α και είναι σημαντική για να προλάβουμε τυχόν διαταραχές των ματιών όπως είναι η τύφλωση και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.  Περίπου 128γρ κομμένα καρότα, περιέχουν περίπου 400% της ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη Α.

nature-and-garden.com

Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=DyBae5HjMNU

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: post.healthline.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τα οφέλη του καρότου στη διατροφή μας.