Loading

Τα Οφέλη του Διαλογισμού

Στην εποχή μας σήμερα υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον πάνω στο θέμα του Διαλογισμού. Είναι μια ένδειξη μιας παγκόσμιας ανάγκης και είναι κάτι που απαιτείται να κατανοηθεί με πλήρη σαφήνεια. Το ότι ο διαλογισμός εκλαμβάνεται ως «τρόπος προσευχής», δυστυχώς αληθεύει. Μπορεί, όμως, να δοθεί η διαβεβαίωση ότι με την ορθή κατανόηση της διαδικασίας του διαλογισμού και με την ορθή προσαρμογή του στις ανάγκες του σύγχρονου πολιτισμού μας, θα εξευρεθεί λύση σε όλα τα αδιέξοδα.

Για πάρα πολύ καιρό, και μέχρι πρόσφατα, η λέξη «διαλογισμός» δεν ήταν τόσο οικεία και έφερνε στο νου είτε την εικόνα ενός στοχαστικού αναχωρητή να κάθεται ακίνητος με σταυρωμένα τα πόδια σε μια ψηλή βουνοκορφή, είτε  έναν περιπλανώμενο επαίτη κάποιον παρία της κοινωνίας θα λέγαμε που δεν είχε γίνει αποδεκτός ως «άγιος» ώστε να δέχεται τροφή και περίθαλψη.

Αρκετοί, στη Δύση, μπορεί να θεωρούν την πρακτική του διαλογισμού σαν ένα νέο και μοντέρνο τρόπο νοητικής διαφυγής από προσωπικές απογοητεύσεις και περιορισμούς, από ένα αποκρουστικό κι αντιπαθητικό περιβάλλον ή από έναν απορριπτέο τρόπο ζωής. Σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, όμως, ο διαλογισμός αποτέλεσε πάντα ένα ακέραιο τμήμα των πρακτικών και των παραδόσεων των διαφόρων θρησκειών και θρησκευτικών κλάδων όπως για παράδειγμα στην Ινδία.

Τι είναι ο Διαλογισμός;

Ο διαλογισμός προσφέρει μια εναλλακτική κατεύθυνση στις αμιγώς υλιστικές αξίες της σύγχρονης ζωής. Είναι ένα μέσο θα έλεγε κανείς για την εναρμόνιση της φαινομενικής σύγκρουσης μεταξύ της πνευματικής και της υλικής όψης της ζωής. Ο διαλογισμός δεν είναι ένας τρόπος διαφυγής από την πραγματικότητα αλλά ένα μονοπάτι για να ανακαλύψουμε τον πραγματικό Εαυτό. Ο βασικός σκοπός του διαλογισμού είναι να βοηθήσει το άτομο να φέρει σε εξωτερική εκδήλωση αυτό που πραγματικά είναι στην εσωτερική πραγματικότητα.

Μπορεί κάποιος, να επωφεληθεί από την τεχνική του διαλογισμού;

Η αλήθεια είναι πως ναι! Οι περισσότεροι από μας είναι εφικτό αν το επιθυμούμε να επωφεληθούμε από τον διαλογισμό. Κανείς από μας δεν πρέπει να αποθαρρυνθεί, αν ανακαλύψει ότι του λείπουν τα βασικά προσόντα σε ορισμένα ουσιαστικά σημεία. Τα αποτελέσματα του πρώτου βήματος  του Διαλογισμού, είναι η συγκέντρωση. Οι άνθρωποι «βρίσκουν» τον εαυτό τους. Ανακαλύπτουν κρυμμένες ικανότητες και μια κατανόηση που ποτέ πριν δεν αξιοποίησαν.

bbend.net

Πώς γίνεται η άσκηση του Διαλογισμού;

1ο Στάση: Η στάση με τις σταυρωμένες κνήμες χρησιμοποιούνταν και ακόμα χρησιμοποιείται πολύ, στην Ανατολή. Το πρόβλημα όμως με αυτές τις στάσεις είναι πως μπορεί να οδηγήσουν σε  ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Στην ουσία κάνουν τον άνθρωπο να συγκεντρώνει το νου στους μηχανισμούς της διαδικασίας και όχι πάνω στο στόχο όπως και θα έπρεπε. Μπορούμε να διαλέξουμε εκείνη τη στάση που θα νιώθουμε εντελώς άνετα και να ξεχνάμε ότι έχουμε φυσικό σώμα.

2ο Αναπνοή: Έχοντας πετύχει φυσική άνεση και χαλάρωση , προσέχουμε έπειτα την αναπνοή μας και εξακριβώνουμε αν είναι ήρεμη, ομαλή και ρυθμική.

3ο Δημιουργική χρήση της φαντασίας. Το επόμενο βήμα στην άσκηση του διαλογισμού είναι η χρήση της φαντασίας. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτό εφικτό. Δεν έχει μεγάλη σημασία το ποια εικόνα διαλέγουμε,  αρκεί να αρχίζουμε με τη βασική ιδέα της Ψυχής που επιδιώκει να έρθει σε επαφή και να χρησιμοποιήσει την Προσωπικότητα. Όταν αυτό γίνει εφικτό τότε μπορούμε να συνεχίσουμε στο επόμενο βήμα.

4ο Συγκέντρωση. Σε αυτό το σημείο είναι που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα μας. Ο νους αρνείται να βυθιστεί στις σκέψεις που διαλέγουμε να σκεφτούμε. Συνήθως άκυρες σκέψεις εισέρχονται και μας αποσπούν την προσοχή με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να συγκεντρωθούμε στην σκέψη που εμείς επιλέξαμε αρχικά να βυθιστούμε. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και με το πέρασμα του χρόνου βελτιώνετε η κατάσταση. Η συγκέντρωση επιτυγχάνεται όταν σκόπιμα και με νοήμονα πρόθεση οριοθετούμε τη διανοητική μας δραστηριότητα κατά τρόπον ώστε να υποχρεωνόμαστε να αναγνωρίσουμε, πότε ξεπερνούμε αυτά τα όρια.

Ας λοιπόν εντάξουμε στην καθημερινότητα μας την Επιστήμη του Διαλογισμού και ας αποκομίσουμε όλοι μας τα θετικά οφέλη που αυτός επιφέρει σε εμάς. Το να βρίσκετε κανείς στο στάδιο εγκεφαλικών κυμάτων Άλφα ,θα δώσει μια αίσθηση ηρεμίας ,χαράς  και αναζωογόνησης. Θα κρατάει το μυαλό καθαρό και θα μάθει κανείς μέσα απο αυτόν τον τρόπο ζωής στο πως να μην πέφτει σε στρεσογόνες καταστάσεις και στην ματαιοδοξία. Θα  βοηθήσει με λίγα λόγια να γίνει κάποιος κύριος του εαυτού του.

Πηγή: Η Επιστήμη Του Διαλογισμού BAILEY A. ALICE


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευεση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: bodyinbalance.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τα Οφέλη του Διαλογισμού