Κάθε γυναίκα ανεξαρτήτως ηλικίας, ονειρεύεται να αποκτήσει ή έχει αποκτήσει ένα διαμαντένιο δακτυλίδι ή ένα διαμαντένιο κολιέ. Δεν νομίζω όμως να έχει σκεφτεί ποτέ κανείς τι να κρύβεται άραγε πίσω από αυτό το πανάκριβο κόσμημα.
Ήξερες λοιπόν ότι αγοράζοντας ένα διαμαντένιο κόσμημα ίσως να πληρώνουμε για την αγορά όπλων και πυρομαχικών; Ότι, τα λεφτά μας ίσως να στηρίζουν καθεστώτα τα οποία αφαιρούν δικαιώματα και ελευθερίες σε κάποιους συνανθρώπους μας ή ακόμα ότι μπορεί να καταλήγουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς διεφθαρμένων πολιτικών, εγκληματιών πολέμου και πολεμοκάπηλων στρατιωτικών;
Η ιστορία των «ματωμένων διαμαντιών» ξεκινά από τη Μαύρη Ήπειρο. Η Αφρική έχει υποφέρει για διάφορους λόγους και πολλές φορές αποτέλεσε το «εξιλαστήριο θύμα» της ανάπτυξης των άλλων ηπείρων. Οι «μεγάλοι» την άφηναν στην άκρη ώστε να αναπτυχθούν οικονομικά εις βάρος της. Υπολογίζεται ότι ανά τον κόσμο, ετησίως εξορύσσονται πάνω από 130 εκατομμύρια καράτια διαμαντιών, (26 000 κιλά) συνολικής αξίας 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και από αυτά το 65% προέρχεται από χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αφρικής όπως η Αγκόλα, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ναμίμπια, η Τανζανία, η Σιέρρα Λεόνε, η Ζιμπάμπουε, η Ακτή του Ελεφαντοστού και η Νότια Αφρική. Συγκεκριμένα όμως το 4% της παγκόσμιας αγοράς και διακίνησης αφορά τα «ματωμένα διαμάντια». Μπορεί το ποσοστό να φαίνεται μικρό όμως η αξία τους είναι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων μιας και μιλάμε για ανεπεξέργαστα διαμάντια τα οποία πωλούνται σε μεσάζοντες χωρίς επίσημα πιστοποιητικά προέλευσης και μετά την επεξεργασία τους γίνονται «αόρατα».

Κατά τη πρώτη δεκαετία του 2000, το εμπόριο και η χρήση των διαμαντιών κυρίως σε ότι αφορούσε τους δυτικούς πελάτες σημαδεύτηκε με την έκφραση «ματωμένο διαμάντι» γιατί η διακίνησή του γινόταν μέσω ενός συστήματος οργανωμένου από παραστρατιωτικές ομάδες, διεφθαρμένους πολιτικούς και αδίστακτους εμπόρους. Έτσι τα διαμάντια που προέρχονταν από συγκεκριμένες χώρες της Αφρικής, ανταλλάσσονταν με χρήματα ή όπλα.
Στη Ζιμπάμπουε τα αδαμαντωρυχεία της περιοχής Μαράνγκε λειτουργούν κάτω από ασφυκτικό στρατιωτικό και κυβερνητικό έλεγχο, οι εργάτες και οι κάτοικοι της περιοχής ζουν σε άθλιες συνθήκες γιατί τα έσοδα από τα διαμάντια καταλήγουν σε στρατιωτικούς, σε εταιρείες διορισμένες από την κυβέρνηση και σε αξιωματούχους του στενού κύκλου του προέδρου. Επίσης, ο χώρος των αδαμαντωρυχείων είναι ένας μη προσβάσιμος χώρος σε επισκέπτες και τουρίστες. Παρ’ όλα αυτά άνθρωποι του παρατηρητηρίου οι οποίοι κατάφεραν να περάσουν στην περιοχή μαρτυρούν φόνους, βασανιστήρια, υποχρεωτική εργασία κάτω από άθλιες συνθήκες και καταναγκαστικά έργα ακόμα και από παιδιά. Όλα αυτά βέβαια γίνονται κάτω από τις καλύψεις και εντολές των αρχών με τους αρμόδιους να μην μπορούν να απαγορεύσουν το εμπόριο των «ματωμένων διαμαντιών».

Οι εργάτες στα ορυχεία της DeBeers (βασική εταιρεία εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της Νοτίου Αφρικής) περνούν από διεξοδικούς ελέγχους ανά πάσα στιγμή και σίγουρα μια φορά την ημέρα περνούν από οδοντιατρικό έλεγχο και ακτίνες Χ. Οι μαύροι εργάτες πληρώνονται λιγότερο και ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς και συνεχούς απειλής.
Κατά την εξόρυξη των διαμαντιών σκάπτονται τόνοι κιμπερλίτη και η σκόνη αποτελείται κυρίως από αμίαντο ο οποίος προκαλεί καρκινογενέσεις και διάφορες άλλες ασθένειες στους πνεύμονες. Με την πρώτη υποψία λοιπόν ασθένειας ανάμεσα στους εργάτες, οι γιατροί οι οποίοι η κύρια απασχολία τους είναι αυτή, εξετάζουν τους ασθενείς και όπου εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα τότε προχωρούν σε απολύσεις και εκδιώξεις από τις εγκαταστάσεις χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.
Από το Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα, τα διαμάντια αποτελούν ένα από το μεγαλύτερο πόθο των γυναικών οι οποίες όμως αγνοούν ότι το πολυπόθητο και ακριβό μονόπετρο ή βραχιόλι είναι αποτέλεσμα του κόπου και του πόνου εκατομμυρίων ανθρώπων που σε συνθήκες σκλαβιάς εξόρυσσαν, επεξεργάζονταν και διακινούσαν χιλιάδες καράτια..

Τα διαμάντια λοιπόν, μπορεί θεωρούνται σύμβολο αιώνιας αγάπης κι να είναι παντοτινά, είναι όμως και το σκληρότερο υλικό της γης με τον άνθρωπο να είναι ακόμα πιο σκληρός. Έτσι ο συνδυασμός ματαιοδοξίας και απληστίας γίνεται θανατηφόρος..
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment