Loading

Τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου

svg14 Μαρτίου, 2022Bee freeΜΑΡΙΑ ΖΑΝΗ

Έχοντας τις λίστες με τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου και εκείνα του μεσαίωνα, η Αμερικάνικη Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών, το 1994, έχει δημιουργήσει μια λίστα με τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου. Σε αυτή τη λίστα συγκαταλέγονται καινοτόμα έργα τα οποία εστιάζουν περισσότερο στην βελτίωση και αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του κόσμου, παρά στην τέχνη και την αισθητική.


1.Διώρυγα Παναμά (The Panama Canal)

el.wikipedia.org, spot.com

Η διώρυγα του Παναμά αποτελεί ένα τεχνητό υδάτινο δρόμο 50 μιλιών περίπου, ο οποίος διασχίζει τον Παναμά, η ολοκλήρωση του οποίου έγινε το 1914. Πριν από τη δημιουργία αυτής της διώρυγας, τα πλοία έπρεπε να διανύσουν απόσταση ίση με το γύρο ολόκληρης της Νότιου Αμερικής, ένα χρονοβόρο και επικίνδυνο ταξίδι. Στην κατασκευή αυτού του έργου συνέλαβαν πολλές κομητείες, ξεκινώντας από τους Γάλλους το 1800 και καταλήγοντας στην ανάληψη της επιχείρησης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ  Ρούσβελτ.


2.Σήραγγα της Μάγχης (Channel Tunnel)

wikipedia.org, garethdennis.medium.com

Η σήραγγα της Μάγχης, ή αλλιώς το Channel Tunnel (λεγόμενο και Chunnel) είναι μια υποβρύχια σιδηροδρομική σήραγγα 31 μιλιών, η οποία συνδέει το Ηνωμένο Βασίλειο με τη βόρεια Γαλλία. Παρ’ όλο που οι έρευνες για κατασκευή αυτής της σήραγγας άρχισαν από τα μέσα του 1800, οι πολιτικές ανησυχίες που επικρατούσαν σχετικά με τη δημιουργία της, οδήγησαν στην ολοκλήρωση του έργου μόλις το 1994. Εν τέλει, αποτέλεσε σημάδι εξέλιξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ως προς μια Ενωμένη Ευρώπη.


3.CN Tower

tripadvisor.com

Ήταν ο ψηλότερος πύργος στον κόσμο μέχρι το 2009, ενώ σήμερα αποτελεί τον τρίτο ψηλότερο στη σειρά παγκοσμίως. Ο CN Tower βρίσκεται στο Τορόντο στον Καναδά και ολοκληρώθηκε το 1976, φτάνοντας τα 553 μέτρα σε ύψος. Το όνομά του προέρχεται από τα αρχικά της εταιρείας Canadian National, η οποία ανέλαβε το χτίσιμό του. Χρησιμοποιείται κυρίως για την μετάδοση τηλεπικοινωνιακών σημάτων και ως παρατηρητήριο.


4.Empire State Building

youtube.com

Το Empire State Building είναι ένας ουρανοξύστης στην Νέα Υόρκη ο οποίος στέκεται στα 380 μέτρα. Κτίστηκε μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα (1930-1931), μια κατασκευή στην οποία δούλευαν 3,000 εργάτες κάθε φορά, και αποτέλεσε το πρώτο κτήριο στον κόσμο με πάνω από 100 πατώματα. Οι περισσότεροι όροφοι του χρησιμοποιούνται για εμπορικούς και γραφειακούς σκοπούς, ενώ τα πιο πάνω πατώματα λειτουργούν ως παρατηρητήρια.


5.Golden Gate Bridge

history.com, amodernmother.com

Τη γέφυρα αυτή τη συναντούμε στην Καλιφόρνια, μια κρεμαστή γέφυρα 1,6 χιλιομέτρων, η οποία όταν δημιουργήθηκε το 1937 αποτελούσε την μακρύτερη και πιο ψηλή κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο. Συνδέει την πόλη του San Francisco με το Marin County, στο σημείο όπου ο κόλπος του San Francisco ανοίγει για να συναντήσει τον Ειρηνικό Ωκεανό. Η γέφυρα ανακαινίζεται συνεχώς για να είναι καλά εξοπλισμένη να διαχειρίζεται την κυκλοφορία αλλά και για να θέτει φραγμούς στις απόπειρες αυτοκτονίας.


6.Φράγμα Ιταϊπού (Itaipu Dam)

https://latinchattin.files.wordpress.com/2016/05/1758-050-f33b18451.jpg?w=490&h=266

latinchattin.com

Το Φράγμα Ιταϊπού αναφέρεται σε έναν τεράστιο υδροηλεκτρικό σταθμό στον ποταμό Παρανά μεταξύ της Βραζιλίας και της Παραγουάη. Κατέχει ρεκόρ παραγωγής ενέργειας το 2016 και δημιουργεί στο σύνολό του περισσότερη ποσότητα ενέργειας από όλα τα υδροηλεκτρικά φράγματα στον κόσμο! Το φράγμα άρχισε να λειτουργεί από το 1984, αλλά μια μαζική επέκταση το 2007 έδωσε χώρο για περισσότερη παραγωγή ενέργειας. Περισσότερες από 10.000 οικογένειας που ζούσαν στην περιοχή χρειάστηκε να εκτοπιστούν για να κατασκευαστεί το έργο αυτό.


7.Zuiderzee Works και Delta Works

tempo.co, unmuseum.org

Τελευταίο θαύμα στη λίστα μας αποτελούν δύο έργα στην Ολλανδία, το Delta Works και το Zuiderzee Works. Τα έργα αυτά κατασκευάστηκαν επιδιώκοντας να λύσουν το πρόβλημα των πλημμυρών που βασάνιζε πολλές περιοχές της Ολλανδίας με χαμηλές ακτές. Οι διαδικασίες αυτές δημιούργησαν φράγματα αλλά και νέες χερσαίες μάζες, ελέγχοντας έτσι τις πλημμύρες. Το Zuiderzee Works ξεκίνησε πρώτα, από τη δεκαετία του 1920 μέχρι τη δεκαετία του 1960, ενώ το Delta Works ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 και ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Πηγές:

youtube.com


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου:pinterest.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου