Loading

Τα επτά θαύματα του Μεσαίωνα!

svg2 Σεπτεμβρίου, 2021SciencebeezΜΑΡΙΑ ΖΑΝΗ

Έχουμε δει τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, σειρά τώρα σε αυτό το άρθρο έχουν τα επτά θαύματα του μεσαίωνα. Τα μεγαλουργήματα του μεσαίωνα δεν περιορίζονται γεωγραφικά μόνο στην Ελλάδα και την Αίγυπτο αλλά εξαπλώνονται στην Ευρώπη και την Κίνα.  Κάποια από αυτά είναι πολύ αρχαία αλλά περιλαμβάνονται στα επτά θαύματα του μεσαίωνα γιατί η λίστα αυτή συντάχθηκε όταν οι μεσογειακοί άνθρωποι ξεκίνησαν να ταξιδεύουν γύρω στον κόσμο.


1.Το Κολοσσαίο

travelstyle.gr

Πρώτο θαύμα σε αυτή τη λίστα είναι το Κολοσσαίο της Ρώμης, το εικονικό σύμβολο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Από το 70 μ.Χ. που χτίστηκε, αυτό το γιγαντιαίο αμφιθέατρο χρησίμευε για διαγωνισμούς μονομάχων, εκτελέσεις, μακέτες και άλλα θεάματα για το μαζικό κοινό. Ενώ το Κολοσσαίο έχει καταστραφεί από σεισμούς και ανθρώπινες αιτίες με την πάροδο του χρόνου, το μεγαλύτερο μέρος του εξακολουθεί να στέκεται και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Ρώμης.

2.Το Stonehenge

brbgonesomewheree.com


Το Stonehenge έχει χτιστεί από τους προϊστορικούς ανθρώπους κατά τη διάρκεια της Νεολιθικής εποχής και της Εποχής του Χαλκού. Βρίσκεται στην περιοχή Wiltshire της Αγγλίας και αποτελείται από πελώρια αγάλματα ύψους 13 ποδιών, τοποθετημένα σε κύκλο, που το καθένα τους ζυγίζει 25 τόνους! Πολλοί ερευνητές έχουν μελετήσει τον αρχαιολογικό χώρο και πιστεύεται ότι το Stonehenge είναι κυρίως ένας τόπος ταφής και τόπος γιορτής των νεκρών.

3.Οι κατακόμβες της Kom el Shoqafa

unmuseum.org

Πάμε τώρα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στις Κατακόμβες του Kom el Shoqafa. Κατασκευάστηκαν τον 2ο αιώνα μ.Χ. και αποτελούνται από τάφους λαξευμένους σε βράχους σε διάφορα επίπεδα, κάποια από τα οποία είναι προσβάσιμα και άλλα υποβρύχια. Οι τάφοι περιέχουν αγάλματα, ζωφόρους και άλλα αντικείμενα τα οποία μαρτυρούν την επιρροή από τον ελληνικό, αιγυπτιακό και ρωμαϊκό πολιτισμό. Μάλιστα, στις κατακόμβες υπάρχει ένας χώρος που στεγάζει τα οστά των Χριστιανών που σφάχτηκαν από τον αυτοκράτορα Καρακάλλα.


4.Το μεγάλο Σινικό Τείχος

worldatlas.com

Το Σινικό Τείχος στην Κίνα ξεκίνησε να χτίζεται ανά τμήματα σε διάφορες τοποθεσίες με τεράστια κενά μεταξύ τους, με διάφορες αυτοκρατορίες να δουλεύουν σε αυτό σιγά-σιγά. Χρειάστηκαν περίπου 2,000 χρόνια για αυτό το εντυπωσιακό εγχείρημα να ολοκληρωθεί. Το μήκος του φτάνει τα 13 μίλια από άκρο σε άκρο. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το Σινικό Τείχος δεν είναι ορατό από το διάστημα!

5.Ο πορσελάνινος πύργος της Nanjing

blogspot.com

Η Κίνα κατέχει ένα δεύτερο θαύμα στον κόσμο, τον πύργο πορσελάνης της Nanjing. Αυτή η παγόδα είχε ύψος περίπου 9 ορόφων και σχεδιάστηκε να χτιστεί ακόμα μεγαλύτερη, αλλά ο αρχικός πύργος καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Ταϊπίνγκ το 1800. Ήταν κτισμένος με λευκά πορσελάνινα τούβλα τα οποία αντανακλούν το φως του ήλιου. Παρ’ όλο που το πρωτότυπο καταστράφηκε, σήμερα υπάρχει ένα αντίγραφο του στην ίδια πόλη.

6.Η Αγία Σοφιά

romfea.gr

Το θαυμαστό αριστούργημα στην Κωνσταντινούπολη, ο ναός της Αγίας Σοφιάς, δεν θα έλειπε από τα θαύματα της λίστας αυτής. Η δημιουργία του ναού ανατέθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό και το κτήριο ολοκληρώθηκε το 537 μ.Χ., με την αρχιτεκτονική του ναού να αλλάζει την ιστορία για πάντα. Αποτελούσε τον μεγαλύτερο καθεδρικό στον κόσμο για σχεδόν 1,000 χρόνια. Ήταν η πρώτη χριστιανική εκκλησία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μέχρι το 1453 όταν έγινε η άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς.

7.Ο κεκλιμένος πύργος της Πίζας


worldatlas.com

Ο πύργος της Πίζας αποτελεί ένα καμπαναριό ύψους 55 μέτρων κοντά στον καθεδρικό ναό της Πίζας στην Ιταλία. Κατά της διάρκεια της κατασκευής του, η βάση του πύργου βυθίστηκε στο μαλακό χώμα, κάτι το οποίο οδήγησε στην κλίση του πύργου. Έγιναν πολλές διορθώσεις όπου ήταν δυνατό αλλά ο πύργος κατέληξε να κλίνει σε γωνιά 5 μοιρών. Σήμερα, αποτελεί ακόμα ένα διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Ιταλίας.

Πόσο υπέροχα και εντυπωσιακά είναι αυτά τα θαύματα του μεσαίωνα! Σε επόμενο άρθρο ακολουθούν τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου…

Πηγές:
youtube.com, worldatlas.com


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: pinterest.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τα επτά θαύματα του Μεσαίωνα!