Τα πιο αξιοσημείωτα προϊόντα της δημιουργικότητας, της ικανότητας και της σκληρής δουλειάς των πρώιμων πολιτισμών της Γης, συγκαταλέγονται στη λίστα με τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, τα οποία τοποθετούνται γεωγραφικά στον (τότε) ελλαδικό και αιγυπτιακό χώρο. Έξι από αυτά καταστράφηκαν με το πέρασμα του χρόνου, ενώ το μοναδικό που σώζεται μέχρι σήμερα είναι η μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας.
Παρακάτω παραθέτονται τα επτά θαύματα κατά χρονολογική σειρά, από το αρχαιότερο στο νεότερο.
1. Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας
athensmagazine.gr
Αυτό το επιβλητικό οικοδόμημα κτίστηκε γύρω στο 2560 π.Χ. και επιβιώνει μέχρι σήμερα, αθροίζοντας πέραν από 4000 χρόνια ύπαρξης! Είναι γνωστή ως η πυραμίδα του Χέοπα, αφού λέγεται ότι χτίστηκε σαν τάφος του Φαραώ Χέοπα. Δίπλα της βρίσκονται άλλες δύο πυραμίδες, εκείνη του Χεφρήνου και του Μυκερίνου. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το πώς κατασκευάστηκαν – περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό μπορείτε να δείτε το άρθρο μου «Πώς φτιάχτηκαν οι πυραμίδες;».
2. Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας
history.com
Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας είναι το μόνο θαύμα για το οποίο υποστηρίζεται ότι μπορεί και να μην υπήρξε ποτέ. Οι κήποι χρονολογούνται γύρω στο 600 π.Χ. και τοποθετούνται κοντά στον Ευφράτη ποταμό, στην περιοχή του σημερινού Ιράκ. Η επικρατούσα θεωρία για το ποιος δημιούργησε αυτούς τους κήπους αποδίδεται στον Ναβουχοδονόσορα τον Β’, ο οποίος πιθανότατα τους έκτισε για τη γυναίκα του. Μια αντίθετη θεωρία υποστηρίζει ότι οι κήποι χτίστηκαν από ένα Ασσύριο βασιλιά στην Νινευή και όχι στη Βαβυλώνα.
3. Το Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία
blogspot.com
Κατασκευασμένο από τον Αθηναίο γλύπτη Φειδία, το πελώριο αυτό χρυσελεφάντινο άγαλμα απεικονίζει το θεό Δία καθισμένο γυμνόστηθο σε ένα ξύλινο θρόνο. Από τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. που φτιάχτηκε, βρισκόταν στο ναό της Ολυμπίας στην Ελλάδα για περισσότερους από 8 αιώνες, έως ότου Ρωμαίοι αυτοκράτορες αποφάσισαν να τον κλείσουν. Εκείνη την εποχή το άγαλμα μετακινήθηκε σε ένα ναό στην Κωνσταντινούπολη όπου πιστεύεται ότι καταστράφηκε από φωτιά το 463 μ.Χ..
4. Ο Ναός της Άρτεμις στην Έφεσο
newsbeast.gr
Η ναός της Άρτεμις κτίστηκε από Έλληνες στην Έφεσο της σημερινής Τουρκίας. Ο ναός αυτός κατεδαφίστηκε και ξανακτίστηκε αρκετές φορές, για διάφορους λόγους, όπως πλημμύρες, σεισμοί και πυρκαγιές. Το πιο υπέροχο από τα κτίσματα του ναού ήταν ένας μαρμάρινος ναός που χτίστηκε γύρω στο 350 π.Χ. και σύμφωνα με ένα θρύλο, κάηκε στις 21 Ιουλίου το 356 π.Χ., την ίδια νύχτα που γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος.
5. Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού
argolikeseidhseis.gr
Αν και αυτό το έργο μοιάζει περισσότερο με ναό, εντούτοις είναι ο τάφος του τότε κυβερνήτη Μαύσωλου. Περίτεχνος και φτιαγμένος από άσπρο μάρμαρο, πλαισιωνόταν από πολλά αγάλματα και βρισκόταν σε ψηλό σημείο της πόλης της Αλικαρνασσού, επίσης στη σημερινή Τουρκία. Καταστράφηκε όταν καθολικοί ιππότες κατέλαβαν την πόλη και έκτισαν στη θέση του το κάστρο Μπόντρουμ, χρησιμοποιώντας τα τούβλα του μαυσωλείου για να το οχυρώσουν.
6. Ο Κολοσσός της Ρόδου
dimokratiki.gr
Ο γιγαντιαίος κολοσσός κτίστηκε από τους κάτοικους της Ρόδου τον 3ο αιώνα π.Χ. προς τιμή του Θεού Ήλιου. Η πόζα του αγάλματος είναι πολύ αμφισβητούμενη, αφού πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κολοσσός δεν ήταν στημένος σε διασκελισμό – όπως φαίνεται στην εικόνα – αλλά ότι τα πόδια του ήταν κοντά το ένα στο άλλο για να στηρίζουν το τεράστιο βάρος του. Στεκόταν μόνο για 60 χρόνια περίπου, όταν ένας μαζικός σεισμός διαμέλισε το χάλκινο άγαλμα. Έπειτα, οι ντόπιοι έλιωσαν τον περισσότερο χαλκό από τα σπασμένα κομμάτια του.
7. Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας
almaradio.gr
Τέλος, το νεότερο κατά σειρά θαύμα του αρχαίου κόσμου είναι ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, ο οποίος κατασκευάστηκε κατά την πρώτη και δεύτερη δυναστεία των Πτολεμαίων. Σχεδιάστηκε από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Σώστρατο και ήταν κτισμένος σε ένα μικρό νησί δίπλα από την πόλη της Αλεξάνδρειας. Θρυμματίστηκε σταδιακά από μια σειρά σεισμών, με τα περισσότερα ερείπια του να βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα. Στο σημείο που βρίσκονταν ο φάρος κτίστηκε αργότερα ένα φρούριο.
Αυτά ήταν λοιπόν τα πιο εκπληκτικά και θαυμαστά έργα τέχνης και αρχιτεκτονικής του αρχαίου κόσμου. Όπως έχετε καταλάβει, πίσω από τη δημιουργία των περισσότερων από αυτών κρύβονται Έλληνες, κάτι το οποίο είναι ακόμα μια τρανή ένδειξη για το μεγαλείο και τη λαμπρότητα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε περισσότερα και εδώ:
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: brewminate.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment