Loading

Τα Best of της Οδύσσειας, μπας και καταλάβεις τι έγινε επιτέλους!

svg12 Φεβρουαρίου, 2020Bee freeΣΤΑΛΩ ΛΙΛΗ

Την έχεις διδαχθεί στο γυμνάσιο, την έχεις διδαχθεί στο λύκειο, σίγουρα ξέρεις τον πρωταγωνιστή αλλά τι να κάνουμε δεν σου έχει μείνει τίποτα και από πλοκή … γιοκ! Ο λόγος για την Οδύσσεια, το μεγάλο έπος του Όμηρου. Χωρίς παρεξήγηση κιόλας, αλλά πού πας χωρίς να ξέρεις ούτε τα βασικά;

Επειδή όμως δε σε κόβω να κάθεσαι να διαβάσεις την ιστορία -ζήτημα είναι κιόλας αν άνοιξες το άρθρο αυτό- και επειδή είναι ιεροσυλία να μην ξέρεις την διαδρομή προς την Ιθάκη, θα σ’ τα πω εγώ πιο λιανά.

Να λοιπόν 10 best of  και main parts από το έπος.

1.Καταρχάς, ο πρωταγωνιστής μας είναι ο Οδυσσέας (Εξού και το όνομα του έργου νομίζω το φαντάστηκες) και κύριοι χαρακτήρες οι συντρόφοι του που μπαίνουν σε κάποιες περιπέτειες μέχρι να φτάσουν στην πατρίδα τους, Ιθάκη, μετά από 10 χρόνια απουσίας λόγω συμμετοχής τους στον Τρωικό πόλεμο. Ο Οδυσσέας είναι βασιλιάς της Ιθάκης και ήρωας του Τρωικού πολέμου, γνωστός για την ευφυΐα του (πολυμήχανος Οδυσσέας).

2. Το έργο  πραγματεύεται τον πόθο του Οδυσσέα για επιστροφή στα πάτρια εδάφη. Δείχνει την ανθρώπινη πλευρά ενός πολεμιστή και την επιθυμία του για ειρηνικό τρόπο διαβίωσης μετά τις τραυματικές εμπειρίες του πολέμου. Γενικά έχει αντιπολεμικό μήνυμα.

3. Ουσιαστικά η υπόθεση εκτυλίσσεται σε 41 μέρες και η ζωή του Οδυσσέα γίνεται γνωστή μέσα από την διήγηση του σε άλλα πρόσωπα.

4. Όλα ξεκινάνε με τον γιο του Οδυσσέα, Τηλέμαχο που μεγάλος πια προσπαθεί να μάθει αν ο πατέρας του είναι ζωντανός. Στο μεταξύ στο παλάτι γίνεται χαμός διότι οι μνηστήρες της Πηνελόπης, γυναίκας του Οδυσσέα τρώνε μια πίνουν όλη μέρα στο παλάτι καταχραζόμενοι την περιουσία του νόμιμου βασιλιά.

5. Η Πηνελόπη είχε πει πως θα παντρευόταν κάποιον άλλο μόλις τέλειωνε το σάβανο του πεθερού της, Λαέρτη. Αυτή ωστόσο κάθε βράδυ χαλούσε ό,τι έπλεκε όλη τη μέρα.

6. Όλα αυτά που πέρασε ο Οδυσσέας γίνονται γνωστά σε αφήγησή του στο νησί των Φαιάκων.

7. Αν νομίζεις ότι η ζωή σου είναι δύσκολη, ο Οδυσσέας ξεκίνησε από την Τροία με αρκετά καράβια και συμπολεμιστές και έφτασε μετά από 10 χρόνια στην πατρίδα του μόνος αφού αντιμετώπισε τα παρακάτω εμπόδια (ονομαστικά): Κίκονες, Λωτοφάγοι, Κύκλωπες, ασκός του Αιόλου, Λαιστρυγόνες, Αία/μάγισσα Κίρκη, κάτω κόσμος, Σειρήνες, Σκύλλα και Χάρυβδη, νησί του Ήλιου, Ωγυγία/νησί θεάς Καλυψώς (εμμ ναιι όλα αυτά).

8. Έλα και το juicy σου. Ο Οδυσσέας ήθελε να γυρίσει πίσω στην οικογένειά του και την πατρίδα του αλλαάά δεν του κακόπεσε η Κίρκη και η Καλυψώ (και ο νοών νοείτω).

9. Τον αναγνώρισαν η δούλα του Ευρύκλεια από σημάδι στο πόδι και ο σκύλος του, Άργος που άφησε την τελευταία του πνοή με τα τη συνάντησή τους.

10. Τελικά, ο Οδυσσέας και ο Τηλέμαχος καταστρώνουν σχέδιο εξόντωσης των μνηστήρων, το πετυχαίνουν. Μετά γίνεται η αναγνώριση του ανδρογύνου και με δάκρια στα μάτια το ζευγάρι ξανασμίγει.

SOS FACT: βοηθός σε όλα όσα πέρασε ο Οδυσσέας ήταν η θεά Αθηνά.

SOS FACT 2: Ο Οδυσσέας είχε 99 προβλήματα κι ο Ποσειδώνας ήταν σχεδόν όλα από αυτά. Ας πούμε ότι μετά που του τύφλωσε το γιο του, Κύκλωπα, τσαντίστηκε λίγο.

Μετά από αυτά εύχομαι να είσαι πιο κατατοπισμένος για το σπουδαίο αυτό “ποίημα” κι όταν σου λένε Πηνελόπη, να μην σκέφτεσαι μόνο την Κρουζ (καλή είναι κι αυτή).

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΣΤΑΛΩ ΛΙΛΗ

Περίεργη, Ελεύθερη, Ρομαντική, Γλωσσού, έτοιμη να -διανύσει αν χρειαστεί- όλο τον κόσμο για να δει, να νιώσει, να πάθει, να μάθει.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τα Best of της Οδύσσειας, μπας και καταλάβεις τι έγινε επιτέλους!