Η νόσος της νευρικής ανορεξίας είναι ευρέως διαδεδομένη σε κάθε γωνία του πλανήτη, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς, χρόνο παρά χρόνο. Κύριος υπαίτιος της ακμής αυτής, φαίνεται να είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που επιβάλλουν στην ουσία πρότυπα ζωής, κυρίως στη νεολαία . Με αυτό τον τρόπο, τα άτομα προσπαθώντας να τελειοποιήσουν τον εαυτό τους σύμφωνα με τα πρότυπα που τους παρουσιάζονται, δεν αρέσκονται με το ποιοι είναι και έτσι χρησιμοποιούν ριψοκίνδυνες μεθόδους για αλλαγή.
Ακούγοντας για τα συμπτώματα της νευρικής ανορεξίας, αμέσως στο μυαλό μας έρχονται η άκρατη αφαγία και τα ακραία νούμερα χαμηλής μάζας. Υπάρχουν όμως συμπτώματα που συχνά συνάδουν με τα προαναφερόμενα, που δυστυχώς δεν είναι τόσο διαδεδομένα.
1. Εμφανής Τριχόπτωση

iatronet.gr
Είναι λογικό και αναμενόμενο όταν η λήψη τροφής γίνεται με λανθασμένο τρόπο, σημαντικές και αναγκαίες θρεπτικές ουσίες απουσιάζουν από τον οργανισμό. Το σώμα, έτσι, αδυνατεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και ως συνέπεια, σημαντικές ποσότητες μαλλιών καταστρέφονται καθημερινά. Ευθύνη για την απώλεια αυτή έχει και το άγχος, που δημιουργείται από τη μάχη που δίνει το άτομο για βελτιστοποίηση (όπως το έχει στο μυαλό του) του σώματος του.
2. Συνεχής κόπωση και υπνηλία

i1.wp.com
Προφανώς οι κακές διατροφικές συνήθειες δεν επιφέρουν μόνο ραγδαία μείωση του σωματικού βάρους, αλλά σημαντική απώλεια μυών του οργανισμού. Επομένως τα αποθέματα ενέργειας είναι άδεια και το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην καθημερινή ζωή. Η κούραση προέρχεται από τις διατροφικές ελλείψεις και η υπνηλία από την αδυναμία του οργανισμού και του σώματος.
3. Χαμηλή αυτοπεποίθηση και λανθασμένη αυτό – εικόνα

mixalispaterakis.gr
Τα άτομα τα οποία παλεύουν με την ανορεξία, έχουν λανθασμένη αίσθηση και αλλοιωμένη εικόνα για τον εαυτό τους σε αντίθεση με τα πραγματικά δεδομένα. Το πρόσωπο το όποιο αντικρίζουν στον καθρέφτη από την δική τους οπτική γωνία δεν είναι αντιπροσωπευτικό της αληθινής εικόνας. Ουσιαστικά χάνουν κάθε αίσθηση με το περιβάλλον και θεωρούν ακράδαντα πως μόνο στα δικά τους μάτια βρίσκεται η πραγματικότητα. Επομένως, έχοντας στον νου τις δικές τους ψεύτικες πεποιθήσεις, η αυτοπεποίθηση τους παθαίνει κρίση και εξαλείφεται.
4. Αμφιθυμία

animahome.gr
Λόγω του συναισθηματικού φόρτου και του ασθενούς οργανισμού που περιλούζεται το άτομο σε καταστάσεις ανορεξίας, υπάρχει δυσκολία στον συναισθηματικό κόσμο. Τα άτομα αυτά προσπαθούν να απομακρυνθούν από στενές τους σχέσεις, αφού από το συγκεκριμένο περιβάλλον δέχονται πιέσεις και κριτικές για το σώμα και την εμφάνιση τους. Συχνά δεν έχουν σταθερό συναίσθημα ή στάση για λιγότερο από ένα 24ωρο. Συγκεκριμένα, μπορεί να βρίσκονται σε ένα κλίμα θετικών συναισθημάτων και αισιοδοξίας, αλλά σε κλάσματα δευτερόλεπτου να νιώσουν οργή για κάποιο σχόλιο ή απογοήτευση για κάποια αλλαγή στην εμφάνισή τους.
Είναι εμφανές λοιπόν, ότι στα άτομα με ανορεξία βρίσκεται σε αστάθεια όχι μόνο η σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και ο εσωτερικός συναισθηματικός τους κόσμος. Δεν είναι σπάνια πάθηση, αλλά μπορεί να χτυπήσει την πόρτα ανά πάσα στιγμή στον καθένα από εμάς. Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι η αυτογνωσία. Να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να τον αποδεχτούμε με τα ελαττώματα του και να τον αγαπήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο κανένα πρότυπο δε θα καταφέρει να διεισδύσει στο υποσυνείδητο μας και να υποτάξει την αρμονία της ζωής μας!!
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: olitherapies.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment