Loading

Τα απομεινάρια των Νεάντερταλ στην Κύπρο

svg11 Απριλίου, 2019Bee freeΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΥ

Τελικά οι Κύπριοι, είμαστε απoγόνοι των νεάντερταλ ή απόγονοι των έξυπνων χόμο σάπιενς;

Παρόλο που ανατομικά μοιάζουμε στους χόμο σάπιενς, καθημερινά συνειδητοποιούμε οτι σε ορισμένες πτυχές της καθημερινοτητάς μας παρουσιάζουμε στοιχεία πρωτόγονων ανθρώπων. Στην Ευρώπη οι ρωμαλέοι, ογκώδεις, τριχωτοί νεάντερταλ δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τους αδύναμους σωματικά αλλά πανέξυπνους χόμο σάπιενς. Στην Κύπρο ενδέχεται να πήγε κάτι λάθος και έτσι η βαρβαρότητα επικράτησε της ευφυίας. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την παραπάνω άποψη.

α) Η επίλυση διαφωνιών

Οι χόμο σάπιενς παρατήρησαν ότι ήταν πιο εύκολο να επιλύσουν τις διαφωνίες τους με λιγότερες απώλειες και με περισσοτερη δικαιοσύνη όταν έκαναν πολιτισμένο διάλογο και παρουσίαζαν λογικά επιχειρήματα για να υποστηρίξουν την άποψή τους. Όλοι οι Νεάντερταλ γνωρίζουν οτι αν έχεις δυνατή φωνή, φώναξε. Γιατί κερδίζει τη διαφωνία αυτός που φωνάζει πιο δυνατά. Επιπλέον αν διαφωνείς με κάποιο μικρόσωμο ή αδύναμο, μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις πιο παραδοσιακές μεθόδους επίλυσης διαφωνιών, ακόμα και αν έχεις άδικο.

β) Ο σεβασμός δημόσιων και ιδιωτικών χώρων

Οι Χόμο Σάπιενς αντιλήφθηκαν νωρίς οτι είναι πιο δίκαιο και χρήσιμο για τις κοινωνίες τους να σέβονται τους άλλους και τον προσωπικό τους χώρο. Ακόμα ενα στοιχείο που αποδεικνύει την πρωτόγονη συμπεριφορά των σύγχρονων Κυπρίων είναι η έλλειψη σεβασμού προς τους άλλους. Τα σταθμευμένα αυτοκίνητα σε πεζοδρόμια, οι δημόσιες τουαλέτες, το πέταγμα σκουπιδιών «όπου μας κατεβεί»  υποδεικνύουν οτιδήποτε άλλο παρά κοινωνική σύνεση.

γ) Ο κυπριακός τρόπος ομιλίας

Παρόλο που διανύουμε 2019 χρόνια μετά Χριστόν, εντούτοις μιλούμε σαν άνθρωποι των σπηλαίων. Δηλαδή ο κλασσικός Κυπραίος χρησιμοποιεί φράσεις που αναρωτιέσαι: είναι κανονικές λέξεις ή κραυγές; Σκεφτείτε απλά τα «θκιάορκα» «ξορισμένο» «ήνταμπου κάμνεις ρε καμπανόγαρε», «τράβα την καρότσα σου τζει ρε σσιεπαρνομούτσουνε». Φράσεις σαν κι αυτές θα μπορούσε κάλλιστα να τις λέει και ο νεάντερταλ

δ) Τα Κυπριακά πικ νικ!

Ενώ υποτίθεται είμαστε το πιο εξελιγμένο είδος, εντούτοις συνεχίζουμε να πηγαίνουμε κάθε καθαρά Δευτέρα στους βοράτους με τα διπλοκάμπινα. Στη συνέχεια ανάβουμε την φουκού τουμανιάζοντας τον τόπο και βάζουμε δια πασόν Σφακιανάκη για να διαταράξουμε όση φυσική αρμονία έχει απομείνει τριγύρω. Γιατί να μην μπορούμε και εμείς να νιώσουμε έστω λίγη από την ευγένεια και τη φινέτσα των Γάλλων ή των Άγγλων, που το ίδιο έθιμο το κάνουν αθόρυβα και συγυρισμένα (πικ-νικ);

ε) Η πολιτισμένη αθλητική μας κοσμιότητα

Αδύνατο να αγνοήσουμε την αθλητική μας κληρονομιά. Ενώ στις πλείστες χώρες του κόσμου όλες οι κερκίδες στο γήπεδο απολαμβάνουν ισάξια τα αθλητικά δρώμενα, στην Κύπρο για να μπεις στο γήπεδο συνιστάται κράνος ασφαλείας, γυαλιά εργαστηρίου, αλεξίσφαιρο γιλέκο και μάσκα ασφαλείας. Κάτι λιγότερο από τους εργαζόμενους στο Τσέρνομπιλ. Στο γήπεδο θα αντιμετωπίσουμε μειωμένη ορατότητα εξαιτίας των καπνογόνων και φωτοβολίδων, ωστικά προβλήματα εξαιτίας των φιλικών συνθημάτων και αν είμαστε λίγο άτυχοι ζημιά στο αυτοκίνητο μας κατά την αποχώρηση. Γι’ αυτό είναι κανόνας να αφαιρείται ρουχισμός με το όνομα της αγαπημένης μας ομάδας πριν την έξοδο.

στ) Η λαμπρατζιά για την Ανάσταση!

Ο σωστός Κυπραίος το Πάσχα δεν γιορτάζει την Ανάσταση του θεανθρώπου, αλλά το ανταγωνιστικό άναμμα λαμπρατζίας. Εν είσαι Κυπραίος αν νηστεύεις και τη ψυχή σου. Πρέπει να τηλύξεις μάππουρους, τριγωνούθκια, τζαι τορπίλες. Μην ξοδέψεις περισσότερα απο 10 λεπτά στον Καλό Λόγο για να ανάψεις το κερί σου, και μην πας να προσκυνήσεις αν κάθεται μπροστά εκείνος ο αχώνευτος. Γιατί μπορεί να χάσεις τα πυροτεχνήματα τζαι τα καζούθκια.

Εσύ, αν θεωρείς οτι οι Κυπραίοι είμαστε εκσυχρονισμένοι πολιτισμικά με τον υπόλοιπο κόσμο, απλά αγνοείς την πραγματικότητα. Καλωσορίσαμε λοιπόν στον κόσμο των σύγχρονων Νεάντερνταλ!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΥ

Πρέπει να σε κυριαρχήσει το δέος. Όρμα σε ότι σε κάνει να νιώθεις άβολα. Μίλα σε ανθρώπους που φοβάσαι να μιλήσεις. Η ακούραστη μονόδρομη ροή του χρόνου αυξάνει την εντροπία του σύμπαντος και μειώνει τη θερμοκρασία του. Γι' αυτό ζέστανε όσες ψυχές προλαβαίνεις.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τα απομεινάρια των Νεάντερταλ στην Κύπρο