Loading

Τα 5 στάδια του έρωτα!

svg16 Φεβρουαρίου, 2021LovebeezΡΑΦΑΕΛΑ ΞΙΟΥΡΟΥ

Ο έρωτας, που είτε τον αναζητούμε, είτε τον ζούμε, είτε θέλουμε να τον ξαναθυμηθούμε, που όλοι τον έχουμε λίγο ως πολύ ζήσει, ίσως και περισσότερες από μία φορές.

Όλοι ξέρουμε πως η αρχή μέχρι την «σταθεροποίηση» της σχέσης, διαφέρουν. Στο ξεκίνημα μιας σχέσης επικρατεί συνήθως η ανεμελιά και ο ενθουσιασμός, ενώ σιγά-σιγά το ζευγάρι «προσγειώνεται» στην πραγματικότητα, και καλλιεργείται, το αίσθημα της ασφάλειας και της οικειότητας, της εμπιστοσύνης, καθώς μαθαίνεις καλύτερα και το έτερον σου ήμισυ.

Δύσκολα μπορεί κανείς να αναλύσει το μυστήριο του έρωτα, τα συναισθήματα και όλα όσα βρίσκονται στο «πακέτο» αυτό. Ειδικοί όμως, προσπάθησαν να «βάλουν σε τάξη» τα συναισθήματα των τυχερών «παθόντων» και τα στάδια από την αρχική έξαψη μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Σύμφωνα με έρευνες διακεκριμένων ψυχολόγων ο έρωτας περνά από 5 διαφορετικά στάδια, καθένα από τα οποία προκαλεί διαφορετικές διακυμάνσεις στην ψυχολογία του κάθε ανθρώπου.

Η ερωτική έλξη

Αφού γίνει το «click & match», έρχεται σιγά-σιγά το πρώτο στάδιο, αυτό της Ερωτικής Έλξης. Ένας συνδυασμός ερωτικής τρέλας και αρχικής έλξης που μας ασκεί το άλλο άτομο όταν τον βλέπουμε, και προκαλεί το γνωστό σφίξιμο στο στομάχι, που μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε ερωτευμένοι, έχοντας τις περίφημες «πεταλούδες στο στομάχι, σε συνδυασμό με την μειωμένη όρεξη για φαγητό. Η προσοχή μας, εννοείται εστιάζει στο να συναντήσουμε το αντικείμενο του πόθου μας και το μυαλό μας «ταξιδεύει», σταματώντας συνέχεια και με κάθε ευκαιρία στον αγαπημένο μας. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η παραγωγικότητά μας, όπως έχει γίνει κατανοητό από τους ερωτευμένους.

Η εξοικείωση

Το δεύτερο στάδιο, αφορά την εξοικείωση. Η αρχική έλξη, αν και παραμένει, αφήνει χώρο στο να αρχίσουν οι δύο σύντροφοι να μαθαίνουν σιγά-σιγά περισσότερα ο ένας για τον άλλον, χτίζουν σιγά σιγά την σχέση. Σε αυτήν τη φάση ο οργανισμός εκκρίνει ουσίες που κάνει το ζευγάρι να μοιάζει ότι βρίσκεται υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, με το σώμα να βρίσκεται σε μόνιμη έξαψη και καρδιακό ρυθμό να αυξάνεται. Το ζευγάρι βρισκεται σε μία κατάσταση «ευφορικής αγωνίας», με το άγχος είναι διάχυτο και η ανυπομονησία να δούμε το ταίρι μας κορυφώνεται.

fundaciondelcorazon.com

Η συνειδητοποίηση

Η Συνειδητοποίηση, ως τρίτο στάδιο – δυσκολότερο και το πιο επικίνδυνο για τη διάλυση της σχέσης στάδιο – καθώς ο ερωτευμένος συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται μέσα σε μία σχέση η οποία κρίνεται βάσει του αν τον καλύπτει ή όχι. Πέραν της έλξης, αν αυτή ακόμη υπάρχει, υπάρχει κατανόηση, επικοινωνία, συνεννόηση; Ωραία και όμορφα όλα όσα νιώθεις και ζεις μέχρι το στάδιο της συνειδητοποίησης, αλλά βρίσκεστε στο ίδιο μήκος κύματος; Ή αισθάνεσαι πως αλλού πατάτε και αλλού βρίσκεστε, αφού ξεπεραστεί ο ενθουσιασμός; Ουκ ολίγα ζευγάρια αυτά που μόλις ξεπεραστεί ο αρχικός ενθουσιασμός, έρχεται ένα “Thank you, next» καθώς καταλήγουν στο συμπέρασμα πως βρίσκονται με τον λάθος άνθρωπο.

Η ειλικρίνεια

Στάδιο 4ο, η ειλικρίνεια, στο οποίο ξεδιπλώνουμε σιγά-σιγά το πραγματικό μας εαυτό και χαρακτήρα. Κατά το στάδιο αυτό έχουμε την τάση να ανοιγόμαστε περισσότερο στον σύντροφό μας και ξεπερνάμε την ανάγκη να μοιάζουμε «τέλειοι» στα μάτια του άλλου. Απελευθερωνόμαστε και έχουμε την ανάγκη να μας δεχτεί ο άνθρωπός μας ακριβώς έτσι όπως είμαστε χωρίς την «εξιδανίκευση» του πρώτου καιρού.

Η οικειότητα

Τέλος, στάδιο 5ο, η οικειότητα. Είναι ίσως το πιο δημιουργικό και ήρεμο στάδιο μιας σχέσης. Οι δύο σύντροφοι έχουν γνωρίσει πραγματικά ο ένας τον άλλο και έχουν μάθει να ζουν με τα υπέρ και τα κατά των χαρακτήρων τους. Λογικά θα πρέπει να υπάρχουν όλα τα χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης, και όλα όσα συνδυάζονται με αυτό. Δέχονται, υπομένουν, συμβιβάζονται και δηλώνουν πρόθυμοι να παλέψουν για να κρατήσουν ό,τι ωραίο έχουν χτίσει.

Πηγές:
https://www.vita.gr/
https://www.onmed.gr/


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: streak.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τα 5 στάδια του έρωτα!