Loading

Τα 5 πιο επικίνδυνα χημικά που παρασκεύασε ο άνθρωπος!

svg20 Σεπτεμβρίου, 2020SciencebeezΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΥ

Με αφορμή το άρθρο της συναρθρογράφου Μαρίας Ζάνη, παρουσιάζω το «sequel» 5 πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες που παρασκεύασε ο άνθρωπος.

Όπως έχει προαναφέρθει στο άρθρο με τους Homo sapiens, εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια ο μόνος φυσικός εχθρός του ανθρώπου είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Η επιστήμη ξεκίνησε με σκοπό να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων κι όμως τα συμφέροντα και ο εγωισμός πάντα θα χρησιμοποιούν τα εργαλεία σαν όπλα. Παραθέτονται λοιπόν οι 5 πιο θανατηφόρες χημικές ουσίες.

Φθοροαντιμονικό Οξύ

Πώς θα ήταν ολοκληρωμένη μια λίστα επικίνδυνων χημικών ουσιών χωρίς ένα οξύ; Τα οξέα ‘πεθαίνουν’ να διώξουν τα πρωτονιά τους. To φθοροαντιμονικό οξύ είναι 10 τετράκις εκατομμύρια φορές πιο πρόθυμο να διώξει τα πρωτόνια του από το θειικό οξύ, το οποίο είναι ήδη αρκετά πρόθυμο να διώξει τα πρωτονιά του. Μόλις δώσει τα πρωτονιά του το φθόριο και το αντιμόνιο θα λιώσουν τα πάντα γύρω τους. Έτσι αν το πιείς δεν θα λιώσει απλά τα όργανα και τους άλλους ιστούς σου, αλλά και τα κόκκαλα σου εξαιτίας του δεσμού φθορίου-ασβεστίου.

Αζίδιο του Αζιδοαζιδίου

Το αζίδιο του αζιδοαζιδίου είναι ο βασιλιάς των εκρηκτικών ουσιών. Αυτή ουσία ανήκει στην ομάδα των υψηλής ενεργειτικότητας στοιχείων πλουσίων σε άζωτο. Το στοιχείο αζώτου2 το οποίο αποτελεί το βασικότερο συστατικό του ατμοσφαιρικού αέρα που αναπνέουμε, έχει τον σταθερότερο δεσμό στη χημεία. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα άτομο αζώτου δημιουργήσει δεσμό με κάτι άλλο πέρα από ένα άζωτο γίνεται ασταθές και εκρηκτικό. Το στοιχείο αζώτου εμφανίζεται ως δύο άτομα αζώτου ενωμένα με τριπλό δεσμό τον ισχυρότερο δεσμό στη χημεία. Το αζίδιο του αζιδοαζιδίου περιέχει 14 άτομα αζώτου χαλαρά δεμένα μεταξύ τους, τα οποία ανυπομονούν να σπάσουν και να γίνουν ζεύγη εξαπολύοντας τεράστια ποσά ενέργειας. Αυτή ουσία είναι τόσο ευαίσθητη, που η ευαισθητότητα της δεν μπορεί να εξακριβωθεί. Μέσα σε σκοτεινή, κρύα και χωρίς ατμόσφαιρα θήκη η ουσία θα εκραγεί.

Τριφθοριούχο χλώριο

Στα σύνορα Γερμανίας-Πολωνίας το 1939, οι Ναζί εφηύραν μια νέα χημική ουσία η οποία εκρήγνυται σε επαφή με το νερό, ήταν θανατηφόρα με μερικές αναπνοές, έβραζε σε επαφή με τον αέρα και όταν αποσυντίθετο άφηνε πίσω θανατηφόρο υδροφθορικό οξύ. To τριφθοριούχο χλώριο σε επαφή με άλλες χημικές ουσίες περιγράφεται από τους επιστήμονες σαν βίαια εξώθερμη αντίδραση. Προβλεπόταν για ανάφλεξη και πυροδότηση σε flamethrowers μέχρι που οι ίδιο οι επιστήμονες αποφάσισαν ότι αυτή ουσία είναι τόσο επικίνδυνη για να τη διαχειριστούν. Αυτή η ουσία μπορέι να μετατρέψει υλικά όπως τούβλα, άσβεστο και στάχτη σε καύσιμη ύλη!

Διμεθυλκάδμιο

Το διμεθυλκάδμιο στέφεται ως ο βασιλιάς της τοξικότητας.

Διαθέτει οξύα και χρόνια τοξικότητα δηλαδή θα σε σκοτώσει και τώρα και αργότερα. Ανακαλύφθηκε από Γερμανό επιστήμονα το 1917 που πέθανε στα 37 από δηλητηρίαση. Το διμεθυλκάδμιο περιέχει τον οργανικό άνθρακα, ο οποίος σε εισπνοή εισέρχεται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος οδηγώντας το τοξικό κάδμιο σε διάφορα όργανα. Αν δεν πεθάνεις στιγμιαία από την έκθεση σε διμεθυλκάδμιο, μακροχρόνια θα προκαλέσει καρκίνους. Μερικά μικρογραμμάρια είναι μοιραία. Αν το χύσεις στο πάτωμα και ρίξεις από πάνω νερό, θα απελευθερώσεις αέριο υδρογόνο και θερμότητα τα οποία θα κάνουν έκρηξη. Αν το σφουγγαρίσεις, η τριβή θα προκαλέσει έκρηξη. Αν το περιμένεις να εξατμιστεί θα αφήσει πίσω του υπεροξείδιο του διμεθυλκαδμίου, το οποίο είναι ευαίσθητο στις τριβές και με το παραμικρό θα κάνει βαρέθηκα να λέω τι.

Θειοακετόνη

Η βρωμερότερη χημική ουσία που δημιουργήθηκε ποτέ. Ανήκει στην ομάδα των θειόλων, μερικές των οποίων χρησιμοποιούν τα κουνάβια για να απομακρύνουν τους εχθρούς τους. Η θειοακετόνη δεν βρωμάει απλά πολύ, αλλά βρωμάει πολύ γρήγορα πολύ. Μπορείς να μυρίσεις στιγμιαία θειοακετόνη από μισό χιλιόμετρο μακριά. Στο Φρέϊμπουργκ της Γερμανίας το 1889 επιστήμονες έσπασαν καταλάθος μόρια τρίο-θείο-ακετόνης, η οποία χρησιμοποιείται σε αρώματα και αρωματικά τροφίμων δίνοντας θειοακετόνη. Οι επιστήμονες αρρώστησαν στιγμιαία και άνθρωποι για πολλά τετράγωνα γύρω του χημείου ξέσπασαν σε εμετούς. Τελικά όλη πόλη εκκενώθηκε.

Τα παραπάνω στοιχεία αν και γνωστά, παραμένουν άγνωστα καθώς κανένας λογικός άνθρωπος δεν θέλει να πειραματιστεί μαζί τους. Κάνουν έκρηξη επειδή έτσι θέλουν, τρώνε το γυαλί σαν  βαμβάκι, οι ατμοί τους θα λιώσουν απαγωγούς. Παρά το ότι έχουμε αρνητική άποψη για τα χημικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλό σκοπό. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι δεν υπάρχει επικίνδυνο εργαλείο αλλά επικίνδυνα χέρια.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: aggouria.net

ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΕΤΡΟΥ

Πρέπει να σε κυριαρχήσει το δέος. Όρμα σε ότι σε κάνει να νιώθεις άβολα. Μίλα σε ανθρώπους που φοβάσαι να μιλήσεις. Η ακούραστη μονόδρομη ροή του χρόνου αυξάνει την εντροπία του σύμπαντος και μειώνει τη θερμοκρασία του. Γι' αυτό ζέστανε όσες ψυχές προλαβαίνεις.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τα 5 πιο επικίνδυνα χημικά που παρασκεύασε ο άνθρωπος!