Loading

Τα 4 στοιχεία της φύσης.

Αέρας, φωτιά, νερό, γη.  Σύμφωνα με την οντολογική θεωρία, ο κόσμος δομείται από αυτά τα 4 βασικά στοιχεία, τις αναμείξεις τους και τις αλληλεπιδράσεις τους. Οτιδήποτε υπάρχει στο σύμπαν, υλικό και αυλό, ορατό ή αόρατο, οικοδομείται από αυτά τα 4 στοιχεία.  Για όσους δεν γνωρίζουν, η οντολογική θεωρία εξετάζει τις αρχές της ύπαρξης και της συγκρότησης του όντος, μελετά τη φύση και την ουσία των όντων. (Ον= αυτό που πραγματικά υπάρχει, καθετί που έχει υπόσταση)

Να πούμε ότι οι όροι παραπέμπουν στις αντίστοιχες φυσικές έννοιες του αέρα, της φωτιάς, του νερού και της γης λόγω παρεμφερών ιδιοτήτων αλλά ταυτόχρονα πρόκειται για υποτιθέμενα οντολογικά θεμέλια συστατικά της φύσης. Πολλοί αρχαίοι αλλά και σύγχρονοι πολιτισμοί ταυτίζουν το κάθε στοιχείο με διαφορετικά επίπεδα ενέργειας. Ο αέρας είναι για το ψυχικό επίπεδο, η φωτιά για το νοητικό επίπεδο, το νερό για το ενεργειακό επίπεδο και η γη για το αντικειμενικό επίπεδο (φυσική ύλη).

Πολλοί Έλληνες φιλόσοφοι όπως για παράδειγμα ο Πυθαγόρας, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης ασχολήθηκαν με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και προσπάθησαν να ανακαλύψουν πιο είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Ο Πλάτωνας στη δική του θεωρία πρόσθεσε ακόμα ένα στοιχείο, τον Αιθέρα ο οποίος πίστευε ότι δομούσε τον ουρανό, τους πλανήτες, τα άστρα και γενικά τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα 4 στοιχεία συνδέονται με τα ζώδια και έχουν βαθιά επίδραση στα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, τη συμπεριφορά, τα συναισθήματα, τη σκέψη και τη διαίσθηση του κάθε ανθρώπου. Πάμε να αναλύσουμε λοιπόν, το κάθε στοιχείο ξεχωριστά:

ΑΕΡΑΣ

wallpaperaccess.com

Το στοιχείο του αέρα συμβολίζει τη ψυχή και το πνεύμα. Συνδέεται με τη δύναμη του νου, τη φαντασία, τον οραματισμό, την σκέψη και την επικοινωνία, τις πνευματικές ικανότητες, την έμπνευση, τις ιδέες, την πνευματική αναζήτηση και τη γνώση. Το άτομο λειτουργεί άνετα σε επικοινωνιακό και διανοητικό επίπεδο. Τιμάμε αυτό το στοιχείο κάνοντας ότι μας εμπνέει και μας εκφράζει ή ότι θεραπεύει τη ψυχή και το πνεύμα.

«Η ανάσα της ζωής»

Αίσθηση: Υγρό, ζεστό

Χρώματα: Λευκό, γαλάζιο, κίτρινο

Ζώδια: Δίδυμος, Ζυγός, Υδροχόος

Chakra: Του λαιμού και της καρδιάς

ΦΩΤΙΑ

wallpaperaccess.com

Το στοιχείο της φωτιάς συμβολίζει τη νόηση του ανθρώπου αλλά και την παγκόσμια. Η φωτιά οραματίζεται, εμπνέει, δίνει πάθος να κυνηγήσουμε τα όνειρα μας. Αντιπροσωπεύει τον έρωτα, τη ζεστασιά, το φως, τον ενθουσιασμό, τον ήλιο, την επιθυμία, την δύναμη, τη λαγνεία, το θάρρος, τη γονιμότητα, τη πρωτοβουλία, τη δημιουργία, την αναζωογόνηση και την αναγέννηση.

«Ενστικτώδης διαίσθηση»

Αίσθηση: Ζεστό, ξηρό

Χρώματα: Κόκκινο, πορτοκαλί, χρυσό, κίτρινο

Ζώδια: Κριός, Λέων, Τοξότης

Chakra: Ηλιακό πλέγμα

ΝΕΡΟ

wallpaperaccess.com

Όσον αφορά το στοιχείο του νερού, είναι μια πρωταρχική και ανεξάντλητη πηγή ενέργειας που χαρακτηρίζεται από δυναμικότητα και μεταβλητότητα.  Εκπροσωπεί την έκφραση των συναισθημάτων, την αρμονία, την ομορφιά, την ένωση. Είναι σύμβολο εξαγνισμού. Συνδέεται με τα νερά, τη θάλασσα, τη σύλληψη, την εγκυμοσύνη, τη γονιμότητα, τα προφητικά όνειρα, το μυστικισμό, τη διαίσθηση και τη διορατικότητα.

«Εκπροσωπεί τα συναισθήματα»

Αίσθηση: Υγρό, κρύο

Χρώματα: Μπλε, τυρκουάζ, άσπρο

Ζώδια: Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθύς

Chakra: του Ιερού Οστού ή Επινεφριδίου

ΓΗ

wallpaperaccess.com

Το στοιχείο της γης θεωρήθηκε από όλους τους πολιτισμούς ως η μήτρα της ζωής («Μητέρα-Γη»). Σύμβολο γονιμότητας, σταθερότητας και συντήρησης της ύπαρξης. Εκπροσωπεί τις αισθήσεις, τη δύναμη, τη σταθερότητα, την επιβίωση, την ασφάλεια, την εργασία, την υπομονή, την υγεία, τα ζώα, τη γεωργία και τη ζεστασιά. Τιμάμε αυτό το στοιχείο φροντίζοντας τη φύση, τα ζώα και τον εαυτό μας.

«Διατήρηση της ζωής»

Αίσθηση: Κρύο, ξηρό

Χρώματα: Καστανό, μαύρο, μωβ, πράσινο

Ζώδια: Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερως

Chakra: της Βάσης

wallpaperaccess.com

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: medium.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τα 4 στοιχεία της φύσης.