Loading

Τα 10 πιο παράξενα έθιμα του κόσμου

Κάποια τα θεωρούμε ξεπερασμένα, κάποια χωριάτικα και κάποια απλά χάσιμο χρόνου.  Αν όμως πιστεύεις ότι έχουμε παράξενα έθιμα τότε διάβασε τα πιο κάτω και ίσως αλλάξεις τελικά γνώμη..!

1. Στη Δανία για παράδειγμα όταν κάποιος γιορτάζει τα 25α του γενέθλια και είναι ακόμα ανύπαντρος τότε δέχεται πυρά κανέλας.  Αν αυτό ισχύει και στα 30 τότε η κανέλα θα αντικατασταθεί με πιπέρι!

2. Στη Βόρεια Ισπανία 60 ημέρες μετά τη Κυριακή του Πάσχα και ημέρα Πέμπτη, όσα παιδιά είναι μικρότερα του ενός έτους τοποθετούνται σε στρώματα στο δρόμο και άντρες ντυμένοι με έντονο κίτρινο και κόκκινο χρώμα παριστάνουν τους διαβόλους, τρέχουν με φόρα και πηδούν πάνω από τα μωρά.  Όταν ο «διάβολος» περάσει, κορίτσια ντυμένα στα λευκά ραίνουν με ροδοπέταλα τα μωρά και τα επιστρέφουν στους γονείς τους.  Το τελετουργικό αυτό θεωρείται σαν βάπτισμα, αφού πιστεύεται ότι ο διάβολος απορροφά τις αμαρτίες των μωρών και τα προστατεύει από ασθένειες και ατυχήματα. Όλο αυτό, είναι ένας συνδυασμός καθολικών και ειδωλολατρικών τελετουργιών που γίνεται από το 1620 και πολλοί πιστεύουν ότι είναι τρομακτικό και επικίνδυνο.

3. Μάλλον μακάβριο αλλά σε ένα νησί της Ινδονησίας στο Σουλαγουέσι, οι νεκροί παραμένουν στο σπίτι τους μέχρι και για πολλά ακόμη χρόνια μετά το θάνατό τους.  Ενώ στους περισσότερους πολιτισμούς οι νεκροί θάβονται ή καίγονται, εκεί παραμένουν στο σπίτι τους κι αυτό γιατί οι Τοράγια πιστεύουν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα δεν έχουν πεθάνει, αλλά είναι άρρωστα και βρίσκονται σε κατάσταση ύπνωσης. Πιστεύουν επίσης ότι οι ψυχές τους είναι ακόμα εκεί και ότι τους ακούνε.  Τους προσφέρουν φαγητό, νερό και τσιγάρα ακόμα και την ώρα της προσευχής τους τοποθετούν δίπλα τους για να προσευχηθούν. Πιστεύουν ότι εάν δεν τους φροντίσουν καλά, τότε το πνεύμα τους θα τους στοιχειώσει και για να διατηρήσουν τα σώματά τους και να σταματήσουν τη φυσική αποσύνθεση, τους κάνουν ενέσεις με φορμαλδεϋδή και τους μετατρέπουν σε μούμιες. Με αυτή την κατάσταση μπορούν αν ξεπεράσουν πιο ανώδυνα την απώλειά τους. Η ταφή μπορεί να γίνει μέρες ή ακόμα και χρόνια αργότερα ανάλογα με το πόσο πλούσια είναι η οικογένεια και η κηδεία μοιάζει με γιορτή. Δύο με τρία χρόνια μετά την ταφή, οι συγγενείς κάνουν εκταφή του νεκρού, τον ντύνουν με καινούρια ρούχα, φωτογραφίζονται μαζί του, τον κάνουν βόλτα στη περιοχή και τον κηδεύουν για δεύτερη φορά.  Πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο δείχνουν ακόμα την αγάπη τους προς το νεκρό.

4. Κι αφού μιλάμε για νεκρούς, να πούμε ότι στη Παπούα Νέα Γουινέα υπάρχει μια φυλή που λέγεται Dani, εκεί όταν χάσουν ένα αγαπημένο πρόσωπο δείχνουν το πένθος τους με ένα ιδιαίτερο τρόπο. Τα μέλη της φυλής στην αρχή καλύπτουν τα πρόσωπά τους με στάχτες ενώ στη συνέχεια για να παραμείνουν ενωμένοι με το νεκρό και να είναι μαζί και στην επόμενη τους ζωή, κόβουν ένα μέρος από τα δάκτυλά τους και τα θάβουν με τα σώματα των νεκρών.

5. Ας φύγουμε από τους νεκρούς και να πάμε στους νεόνυμφους. Στην Ινδονησία και συγκεκριμένα στη κοινότητα των Tidong, πιστεύουν ότι μετά τη γαμήλια τελετή οι νεόνυμφοι δεν μπορούν να αποχωριστούν ο ένας τον άλλο, γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε ο γάμος τους θα διαλυθεί. Έτσι για τρεις μέρες απαγορεύεται να πάνε στο μπάνιο ακόμα και στην τουαλέτα. Για να είναι βέβαιοι ότι αυτό θα ισχύσει ορίζονται κάποιοι φίλοι του ζευγαριού για να τους προσέχουν.

6. Στη Φιλανδία, έχουν ένα πιο διασκεδαστικό μάλλον έθιμο το Eukonkato το οποίο διεξάγεται κάθε χρόνο και σ’ αυτό συμμετέχουν διάφορα ζευγάρια όπου διαγωνίζονται μεταξύ τους για μερικά λίτρα μπύρας. Ο κάθε άνδρας κουβαλά τη γυναίκα του στη πλάτη του διανύοντας μια απόσταση περίπου 250 μέτρων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους όπου θα περάσουν μέσα από νερό, λάσπη, χώμα, εμπόδια κλπ και ο νικητής βραβεύεται με λίτρα μπύρας ίσα με το βάρος της γυναίκας του!

7. Ταξιδεύοντας προς την Ταϊλάνδη τώρα και συγκεκριμένα στη περιοχή Lopburi, κάθε Νοέμβριο διοργανώνεται μια μεγάλη γιορτή για μαϊμούδες! Τα συγκεκριμένα ζώα είναι η αιτία για την οποία η περιοχή αποτελεί δημοφιλή προορισμό έτσι οι κάτοικοι  για να τους δείξουν τη συμπάθεια και την εκτίμησή τους προσφέρουν σ’ αυτά έναν τεράστιο μπουφέ με περίπου 3,5 τόνους φρούτα, λουκάνικα, παγωτά, χυμούς και άλλες λιχουδιές. 600 περίπου μαϊμούδες απολαμβάνουν το γεύμα μέχρι σκασμού με τους ανθρώπους να παρακολουθούν και να το γιορτάζουν τραγουδώντας και χορεύοντας. Απαγορεύεται δια ροπάλου όμως οποιοσδήποτε άνθρωπος να τσιμπήσει από το μπουφέ.

8. Στο Νεπάλ τώρα, ένας μικρός αριθμός κοριτσιών επιλέγονται από νηπιακή ηλικία βάση των χαρακτηριστικών του προσώπου τους αλλά και την αίσθηση του φόβου, δεν πρέπει να φοβούνται και να είναι θαρραλέες. Για να το ελέγξουν αυτό τις βάζουν σε μια αίθουσα με 108 αποκεφαλισμένα βουβάλια και μασκοφόρους άνδρες που χορεύουν και επιλέγονται αυτές που θα το αντιμετωπίσουν με χαρά και ανδρεία.  Σκοπός στη προεφηβική τους ηλικία να χρηστούν ως «ζωντανές θεές» ενσαρκώνοντας τις θεότητες Kali και Taleju στη Γη.  Για περίπου 10-15 χρόνια οι επιλεγόμενες Kumari (παρθένες) όπως αποκαλούνται δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι ή το ναό τους, παρά μόνο για θρησκευτικές εορτές και όταν αυτό συμβαίνει απαγορεύεται να ακουμπήσουν τα πόδια τους στο έδαφος.  Τα ιερά αυτά κορίτσια μπορούν να μιλάνε μόνο με τις οικογένειές τους ενώ όταν φτάσουν σε εφηβική ηλικία και τους έρθει περίοδος τότε παύουν να θεωρούνται Θεές. Τη θέση τους παίρνει το επόμενο νήπιο με αυτές να επιστρέφουν σε μια φυσιολογική ζωή που όμως δεν είχαν μέχρι τότε γνωρίσει.

9. Επιστρέφοντας και πάλι στην Ινδονησία, εκεί υπάρχει μια θρησκευτική τελετή μετάβασης του έφηβου προς την ενηλικίωση. Αφορά άνδρες και γυναίκες και είναι απαραίτητο να τελεστεί πριν από το γάμο κάποιου.  Κατά την τελετή αυτή τα δόντια «σμιλεύονται» (τροχίζονται) προκειμένου να δείχνουν λιγότερα κοφτερά και επιθετικά και άρα να μειωθεί το φορτίο των αρνητικών χαρακτηριστικών που κουβαλούν οι ίδιοι.  Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι τα δόντια  αποτελούν σύμβολα απληστίας, οργής, θυμού, λαγνείας, σύγχυσης και ζήλειας, και για αυτό το λόγο εμποδίζεται η σωματική και πνευματική ανάπτυξη ενός ατόμου.  Μέσω της τελετουργίας αυτής σηματοδοτείται το πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση.

10. Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα εορταστικό έθιμο, ένα έθιμο Χριστουγέννων από τα πολλά που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.  Στην Ουκρανία συγκεκριμένα στα χριστουγεννιάτικα δέντρα πέραν από τα κλασικά στολίδια τοποθετούνται και ψεύτικοι ιστοί αράχνης και αράχνες. Αυτό θεωρείται καλοτυχία και βασίζεται σε ένα μύθο ο οποίος λέει ότι μία χήρα που ζούσε με τα παιδιά της σε μία καλύβα, ήταν τόσο φτωχή που δεν μπορούσε ούτε δέντρο να στολίσει. Μία μέρα, ένα κουκουνάρι έπεσε στην αυλή και ρίζωσε. Τα παιδιά χάρηκαν πάρα πολύ, που επιτέλους θα είχαν ένα δένδρο για τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, αν και σκέφτονταν μήνες πώς θα το στολίσουν, όταν έφτασε η παραμονή των Χριστουγέννων πήγαν για ύπνο χωρίς να τα καταφέρουν, αφού η χήρα δεν είχε χρήματα για στολίδια. Την επόμενη ημέρα, η γυναίκα ξύπνησε από τις φωνές των παιδιών της. “Μητέρα, ξύπνα να δεις το δένδρο. Είναι πανέμορφο!”. Όλο το βράδυ μία αράχνη περιστρεφόταν γύρω από το δένδρο, στολίζοντάς το με τον ιστό της. Μάλιστα, όταν για να δουν καλύτερα το δένδρο, το μικρότερο παιδί άνοιξε το παράθυρο, οι ακτίνες του ηλίου μετέτρεψαν τους ιστούς της αράχνης σε χρυσό και ασήμι. Έτσι, η οικογένεια ποτέ δεν στερήθηκε κάτι ξανά. Σήμερα, εάν κάποιος δει ιστό αράχνης την ημέρα των Χριστουγέννων θεωρείται μεγάλη τύχη.

Έθιμα άρα υπάρχουν πολλά, σίγουρα αδύνατο να καταγραφούν σε μια λίστα και ακόμα πιο δύσκολη η επιλογή κάποιων από αυτά. Σημαντικό όμως είναι ο σεβασμός και η διατήρησή τους, αδιακρίτως. Γιατί όλα τα έθιμα διασώζουν μια παράδοση κι όλες οι κουλτούρες είναι αξιοσέβαστες όσο κι αυτά!

Ελπίζω τα πιο πάνω να φάνηκαν και σε σας παράξενα!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Τα 10 πιο παράξενα έθιμα του κόσμου