Loading

Συνέντευξη με την κυρία … Cyherbia!

svg6 Φεβρουαρίου, 2023ΠΡΟΣΩΠΑΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΡΑΧΙΜΗ

Δεν ξέρω αν διαβάστε και αν θυμάστε το τελευταίο μου άρθρο για την επίσκεψη μου στην… Τοσκάνη του Αυγόρου, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να δείτε αυτό τον φανταστικό χώρο, που μάλιστα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μόλις άνοιξε.

Κατά την επίσκεψή μας στο Cyherbia δεν μαγευτήκαμε μόνο από την ομορφιά του πάρκου, αλλά και από την εμπνεύστρια και δημιουργό του. Μία λαμπρή και επιβλητική προσωπικότητα, με αγάπη και πάθος και σεβασμό για το συγκεκριμένο έργο και γενικότερα για τη φύση. Η κυρία Μιράντα, με σπουδές Βοτανολογίας, αφιέρωσε τη ζωή της στη φύση και στην προσπάθεια να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να επιστρέψει σε αυτήν. Πλέον ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από τη φύση και έχει φτάσει στο σημείο να θεωρεί πως αυτή του ανήκει. «Όχι μόνο δε μας ανήκει η Γη, αλλά το αντίθετο. Ανήκουμε στη Γη και εκεί θα επιστρέψουμε», μας είπε χαρακτηριστικά. Η φιλοσοφία της είναι πως δεν είμαστε μόνοι μας και ούτε υπεράνω των άλλων ειδών. Είμαστε μέρος του συνόλου, αλλά κατέχουμε και μία θέση μεγαλύτερης εξουσίας επειδή έχουμε ευθύνη. Και με αυτή την ευθύνη πρέπει να ζούμε, με σεβασμό προς όλα τα είδη.

Πιστεύει πως σε κάποια στιγμή ο άνθρωπος είτε το θέλει είτε όχι θα αναγκαστεί να επιστρέψει στη φύση για την επιβίωση, την καλοπέραση, την ευεξία, την υγεία του και για να βρει όλους αυτούς τους θησαυρούς που έχει να του προσφέρει. Γι’ αυτό και υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει τίποτα που να μην γιατρεύεται με τα βότανα, σαν μέρος φυσικά μίας διατροφής και ενός τρόπου ζωής».


Το Cyherbia αποτελεί μία ιδέα, που εμείς θα χαρακτηρίζαμε πρωτότυπη για τα κυπριακά δεδομένα, μιας και δεν έχουμε ξανασυναντήσει κάτι παρόμοιο στο νησί μας. Σύμφωνα με την κυρία Μιράντα, η δημιουργία του πάρκου ξεκίνησε πριν περίπου 17 χρόνια. Συγκεκριμένα το 2004 ξεκίνησε η δημιουργία του πάρκου, ενώ από το 2012 είναι ανοιχτό για το κοινό. Ένα εξαιρετικά δύσκολο ταξίδι με το πιο ψυχοφθόρο μέρος του οποίου να είναι η επαφή με τις αρμόδιες κρατικές αρχές, κυρίως για μια επιχείρηση που δεν χωράει μέσα στα δικά τους «κουτιά». Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός πως χρειάστηκαν 4 ολόκληρα χρόνια μέχρι να καταφέρουν να φέρουν στο πάρκο ηλεκτρισμό. Και ακόμα υπάρχουν δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν, με τη γραφειοκρατία να εμποδίζει το κάθε τους βήμα.

«Σήμερα το οικοσύστημα έχει τελειοποιηθεί, σε βαθμό που δεν χρειάζεται να επέμβουμε σχεδόν καθόλου» μας αναφέρει. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούνται καθόλου χημικά ώστε να διατηρηθεί ένα τόσο μεγάλο πάρκο, έκτασης 32000 τετραγωνικών μέτρων! «Όποτε έρθει η εποχή κάποιου βλαβερού εντόμου για παράδειγμα, ξέρουμε πως θα περάσει κι αυτό. Ας φάει το 5%. Υπάρχει αρκετό για όλους», συμπληρώνει.

Το πάρκο επισκέπτεται κόσμος για την δική του ηρεμία και χαλάρωση αλλά και οργανωμένα σύνολα, όπως σχολεία. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πάρκο αφού ο κόσμος μαθαίνει για την πανίδα και τη χλωρίδα του νησιού μας και εκτός αυτού διοργανώνονται και διάφορα βιωματικά εργαστήρια.


Διοργανώνονται διάφορα events κατά τη διάρκεια του χρόνου ανοικτά στο ευρύ κοινό. Μερικά από αυτά είναι το «fairy festival» γνωστό ως «η γιορτή της άνοιξης», το φεστιβάλ λεβάντας το καλοκαίρι, και αυτά που διοργανώνονται σε γιορτές όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το Halloween. Σύμφωνα με την κυρία Μιράντα «κάθε εποχή έχει την μαγεία της. Μέσω αυτών των εκδηλώσεων ο κόσμος έρχεται πίσω στη φύση. Η φύση είναι από… τη φύση της μαγεία! Διεγείρεται η φαντασία των μικρών και μεγάλων παιδιών. Ανοίγει το πνεύμα, ηρεμείς, βρίσκεις πάλι τον εαυτό σου και το παιδί μέσα σου». Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός των διαφόρων αναπαραστάσεων στο πάρκο, όπως το fairy village ή το σπιτάκι της μάγισσας. Η διέγερση της φαντασίας και η επαφή με το παιδί μέσα σου.

«Αυτό το παιδί μέσα σου γνωρίζει τα πάντα, έχει άπειρες πιθανότητες και δυνατότητες και όταν έχεις επαφή με το παιδί μέσα σου μπορείς να κάνεις ότι φανταστείς. There is no genius without imagination».

Μεγάλα είναι τα σχέδια της κυρίας Μιράντας για το μέλλον του πάρκου. Στο πλαίσιο αυτού, το 2020 φυτεύτηκε ακόμα ένας κήπος με λεβάντες ειδικά για φωτογραφήσεις, ενώ χτίζεται και ένα νέο εργαστήριο για τσάγια όπου θα γίνονται και βιωματικά εργαστήρια για βότανα, αιθέρια έλαια κλπ.


Πλέον με τη χαλάρωση των μέτρων, είναι εφικτή η επίσκεψη όλων μας εκεί.

Εμείς δεν έχουμε παρά να της πούμε συγχαρητήρια και να της ευχηθούμε να καταφέρει να υλοποιήσει όλα όσα η ίδια οραματίζεται, ώστε να συμβάλει στην επιστροφή όλων μας στη φύση. Μία και μόνο επίσκεψη στο Cyherbia στο Αυγόρου θα σε πείσει!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Συνέντευξη με την κυρία … Cyherbia!