Loading

Συνέντευξη με τη Θέκλα Πετρίδου!

svg1 Ιανουαρίου, 2020MixedBeezΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΟΥΛΗΣ

Φωτογραφία: Γιάννης Βελισσαρίδης

Συνέντευξη στον Γιάννη Παπουλή

Τι έχει προκαλέσει στη Θέκλα Πετρίδου “ψυχολογικό πόλεμο” τα τελευταία χρόνια και με ποιους τρόπους το “πολέμησε”;

Τι ή ποιος;

Ή ποιοι;

Δεν είναι καταστάσεις που προκαλούν ψυχολογικό πόλεμο στους ανθρώπους. Είναι άνθρωποι, ο ένας στον άλλον. Ή μια ομάδα ανθρώπων σε ένα άνθρωπο. Έχω γευτεί κυρίως mobbing και το αντιμετώπισα πρώτα με φόβο και απελπισία, αλλά στην συνέχεια με τα πολεμοφόδια που απέκτησα μέσω της γνώσης και κατάρτισης γύρω από αυτό το θέμα. Για αυτό το λόγο και κατά βάθος ευχαριστώ όσους μου εξάσκησαν ψυχολογικό πόλεμο, επειδή ήταν η αφορμή να μάθω περισσότερα για αυτό το θέμα και να μοιραστώ τις γνώσεις μου αυτές με πολλούς ανθρώπους, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη ευαισθητοποίησης και ενημερότητας σε σχέση με τον ψυχολογικό πόλεμο.

Σε ποιους αναγνώστες απευθύνεται το νέο σας βιβλίο “Ψυχολογικός Πόλεμος” και από που μπορούμε να το προμηθευτούμε; Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό.

Το νέο μου βιβλίο αναφέρεται τόσο στο ευρύ κοινό, αλλά μπορεί να φανεί χρήσιμο και σε ειδικούς ψυχικής υγείας, θεραπευτές και παιδαγωγούς. Μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Σαν ψυχολόγος, έχετε νιώσει ποτέ ότι δεν μπορείτε να αντέξετε τη συναισθηματική φόρτιση από τα προβλήματα των άλλων; Έχετε ποτέ εμπλακεί συναισθηματικά σε σημείο που να μην μπορείτε να κάνετε σωστά τη δουλειά σας; 

Φυσικά, ως ψυχολόγος ένιωσα αρκετές φορές πως η συναισθηματική ένταση από την δουλειά μου, ήταν έντονη και δυσβάστακτη. Κυρίως στα πρώτα χρόνια που είχα αρχίσει να εργάζομαι. Καθόλη την διάρκεια των 20 χρόνων που έχω εργαστεί ως ιδιώτης ψυχολόγος, προσπαθούσα πάντοτε να μην εμπλέκομαι συναισθηματικά σε σημείο που να μην μπορώ να κάνω σωστά την δουλειά μου, αλλά ούτε και να είμαι ψυχρή και απόμακρη, επειδή αυτό θα είχε επίσης αρνητικό αποτέλεσμα.

Η Θέκλα η ψυχολόγος, η Θέκλα η συγγραφέας, η Θέκλα η παρουσιάστρια, η Θέκλα η μάνα κτλ … Τι τελικά είναι η Θέκλα από όλα αυτά και τι άλλο μπορεί να γίνει; Πώς τα προλαβαίνετε όλα τόσο καλά;

Χμ, ξεχάσατε το σύζυγος και το Youtuber που είναι δυο από τις κύριες ιδιότητες μου τον τελευταίο καιρό. Παρουσιάστρια πλέον δεν είμαι. Από τις αρχές Αυγούστου του 2019 σταμάτησα οικειοθελώς την παρουσίαση καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής, λόγω ακριβώς των πολλών ωρών που απαιτούσε από την εβδομάδα μου. Πλέον ανεβάζω καθημερινά βίντεο στο κανάλι μου στο Youtube πιο στοχευμένα και χρήσιμα πιστεύω από την εκπομπή στην τηλεόραση. Ψυχολόγος νομίζω θα είμαι πάντα, δεν μπορώ να λειτουργώ διαφορετικά. Όλα τα περνάω από το κόσκινο των ψυχολογικών και ψυχοθεραπευτικών μου γνώσεων και δεξιοτήτων.

Όσο για το μητέρα πλέον είμαι χαλαρή μητέρα με τα παιδιά μου φοιτητές στο εξωτερικό. Η καλύτερη φάση της μητρότητας. Χαίρεσαι με αυτούς και για αυτούς. Έχει περάσει η δύσκολη φάση της ανατροφής τους.

Δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να γίνω, αλλά είμαι κι εγώ περίεργη, το μέλλον θα δείξει.

Πώς τα προλαβαίνω όλα αυτά;

Με στοχοπροσήλωση, αποφυγή άσκοπων δραστηριοτήτων, υγιεινό φαγητό, επαρκείς ώρες ύπνου και ξεκούρασης. Η ικανοποιητική ξεκούραση και ύπνος είναι τα καλύτερα εφόδια για μια δημιουργική ημέρα, εβδομάδα, μήνα κλπ.

https://www.instagram.com/p/B7ynFwbHPSe/?utm_source=ig_web_copy_link

Βλέπουμε πολύ συχνά να ανεβάζετε βίντεο στο κανάλι σας στο youtube στα οποία συνήθως απαντάτε σε επιστολές αναγνωστών. Θα θέλαμε να μας πειτε την ιστορία που σας παίδεψε περισσότερο για να δώσετε “λύση” (ή συμβουλές) και γιατί. 

Χμ, ίσως η ιστορία με μια πρώην παπαδιά. Επειδή η γυναίκα αυτή είχε στείλει μια τεράστια επιστολή, η οποία περιείχε πολλά προσωπικά στοιχεία, τα οποία έπρεπε με επιμέλεια να αποκρύψω ώστε να προστατεύσω την ταυτότητα της. Και δεν είναι τυχαίο που αυτό το συγκεκριμένο βίντεο έχει τόσες πολλές θεάσεις. Χρειάστηκαν ώρες προετοιμασίας ώστε το τελικό κείμενο να μην είναι βλαπτικό για κανέναν.

Πρόσφατα σας είδαμε να αποσύρεστε ξαφνικά από τα φώτα της δημοσιότητας κι ενώ ήσασταν στην πρώτη γραμμή στην τηλεόραση, εσείς επιλέξατε την προσωπική σας γαλήνη και την απομάκρυνση από όλα αυτά. Έχει συμφιλιωθεί η Θέκλα τόσο πολύ με τον εαυτό της ώστε να επιλέγει μόνο ό,τι την κάνει χαρούμενη ή έχει τάσεις φυγής από ό,τι την απογοητεύει ή την πιέζει;

Τάσεις φυγής δεν είχα ποτέ. Πάντοτε πολεμάω τις μάχες μου μέχρι τελικής πτώσεως. Πρώτα νικάω ή χάνω και μετά αποσύρομαι. Εννοείται βεβαίως, τις μάχες που επιλέγω εγώ, επειδή είμαι πλέον σε ηλικία που δικαιούμαι και μπορώ και απαιτώ να επιλέγω τις μάχες μου. Και να επιλέγω βεβαίως και ότι με κάνει χαρούμενη. Δεν θεωρώ όμως πως η τηλεόραση έχει πιο φωτεινά φώτα από το διαδίκτυο. Αντιθέτως, ζούμε στην εποχή του διαδικτύου. Από την μέρα που σταμάτησα από την τηλεόραση και αφοσιώθηκα στο YouTube η αναγνωρισιμότητα μου και η επισκεψιμότητα στις διάφορες ιστοσελίδες μου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Το Beezdom είναι ένα εθελοντικό νεανικό site με άρθρα που αφορούν μεταξύ άλλων την υγεία και την ψυχολογία, ενώ μερικοί αρθρογράφοι είναι μελλοντικοί ψυχολόγοι. Τι θα συμβουλεύατε όλα εκείνα τα παιδιά που σας διαβάζουν τώρα και σας έχουν ως πρότυπο; 

Χμ… Εκτός από του να επιλέγουν προσεκτικά τα πρότυπα τους, α χα χα χα.

Λοιπόν, η συμβουλή μου είναι να επενδύσουν όχι μόνο στις σπουδές τους, τις οποίες να τις συνεχίσουν μέχρι το σημείο που είναι απαραίτητο, να μάθουν τι ακαδημαϊκές απαιτήσεις υπάρχουν για να αποκτήσουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος στη χώρα που θέλουν να εργαστούν, να δώσουν έμφαση και στην προσωπική τους ψυχοθεραπεία. Ψυχολόγος που δεν έχει βρεθεί στην θέση του ψυχοθεραπευόμενου, για μένα δεν μπορεί να νοηθεί. Φυσικά μιλάμε για όσους επιθυμούν να γίνουν εφαρμοσμένοι ψυχολόγοι που να εργάζονται με κόσμο, επειδή η Ψυχολογία είναι και ένα εξαιρετικό πεδίο για έρευνα και ακαδημαική δουλειά. Ο καθένας να κάνει ότι αγαπά και ότι τον γεμίζει. Η ζωή είναι δικιά σας. Ζήστε την με αυθεντικότητα και αυτό θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα και στο λειτούργημα που επιλέξατε.

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη Θέκλα. Σου ευχόμαστε καλές επιτυχίες σε ό,τι και να κάνεις στη ζωή σου από εδώ και πέρα και να είσαι πάντα υγιής για να μας εμπνέεις!

Έχετε την αγάπη μου και την συμπαράταξη μου. Φιλιά.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΟΥΛΗΣ

Πριν 5 χρόνια, δήλωνα επαναστάτης. Σήμερα δηλώνω απλά «θέλω την ησυχία μου» και μερικά... σούσι. Θυμώνω ακόμη με την αδικία, επιμένω ακόμη στην αλήθεια και ακόμη δεν έχω κοιλιακούς. Κάτσε λοιπόν καλά, και πού ξέρεις, ίσως το σύμπαν συνωμότησε για να βρεθείς σήμερα εδώ...

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Συνέντευξη με τη Θέκλα Πετρίδου!