Loading

Συνέντευξη με 2 βίγκαν Κύπριους

Πρόκειται για τα δίδυμα αδέλφια Μιχάλη και Χρίστο Μιχαηλίδη, οι οποίοι με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό δέχτηκαν να απαντήσουν στις πιο κάτω ερωτήσεις και έτσι να λύσουν τυχόν απορίες που έχει ο κόσμος για το θέμα του βιγκανισμού. Λογικό είναι πως θα έχετε μπόλικες απορίες εσείς που δεν γνωρίζετε καλά αυτή τη διατροφή και δυστυχώς δεν μπορούμε να τις λύσουμε όλες μέσα σε ένα άρθρο, οπότε με πολύ αγάπη σας προτείνω να κάνετε και τις δικές σας έρευνες και να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να βιώσει τις αλλαγές και έπειτα καταλήγετε στα δικά σας συμπεράσματα για το τι είναι καλό για εσάς!

Η Συνέντευξη:

1. Τι σημαίνει να είσαι βίγκαν (ο ορισμός);

M.M: Βίγκαν σημαίνει να μην προκαλείς αχρείαστο πόνο στους άλλους έμμεσα ή άμεσα. Είτε αυτοί είναι άνθρωποι είτε οποιοδήποτε άλλο είδος ζώου. Σημαίνει να μην σκοτώνεις κάποιον για να φας αλλά και να μη δίνεις τα λεφτά σου σε κάποιον άλλο να σκοτώσει για σένα. Σημαίνει να μην τρως κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά, μέλι κ.ο.κ. Σημαίνει ότι προσπαθείς να καταναλώνεις μόνο προϊόντα των οποίων η παραγωγή δεν προϋποθέτει την εκμετάλλευση και τον θάνατο κανενός.

Χ.Μ: Ο βιγκανισμός είναι ένας τρόπος ζωής κατά τον οποίο επιδιώκουμε να μη βλάπτουμε άλλα ζώα, όσο το δυνατόν είναι πρακτικό. Δεν είναι απλώς μια διατροφή. Γιατί εκτός από το ότι ένας βίγκαν δεν καταναλώνει κρέας, ψάρι, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, μέλι και αυγά, δεν αγοράζει και χρησιμοποιεί άλλα προϊόντα που η παραγωγή τους έβλαψε ζώα. Δεν φοράει δερμάτινα ρούχα, γούνες κ.λ.π. Δεν αγοράζει προϊόντα που η παραγωγός εταιρεία έκανε πειράματα σε ζώα για να τα δοκιμάσει.

Μιχάλης Μιχαηλίδης

Χρίστος Μιχαηλίδης

2. Ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσατε να αλλάξετε τη διατροφή σας;

M.M: Ο λόγος που αποφάσισα αρχικά να αλλάξω τη διατροφή μου ήταν για να βελτιώσω την υγεία μου, τις αθλητικές μου επιδόσεις αλλά και να προλάβω τυχόν ασθένειες που σχετίζονται με μια ανθυγιεινή διατροφή.

Χ.Μ: Αποφάσισα να γίνω βίγκαν γιατί άκουσα τα επιχειρήματα και πείστηκα ότι μια υγιεινή διατροφή είναι τουλάχιστον μια βίγκαν διατροφή, λέω τουλάχιστον γιατί δεν σημαίνει ότι κάθε βίγκαν διατροφή είναι υγιεινή, αφού υπάρχουν όλων των ειδών βίγκαν ανθυγιεινές τροφές, τσιπς, σοκολάτες, φαστ φουντ κ.λ.π. Για να αναφέρω μερικά επιχειρήματα… Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε τα επεξεργασμένα κρέατα (μπέργκερς, λουκάνικα, αλλαντικά, παστά κρέατα κ.λ.π.) καρκινογόνα,  Δηλαδή όπως ξέρουμε ότι το τσιγάρο προκαλεί καρκίνο στους πνεύμονες, με την ίδια σιγουριά ξέρουμε ότι όλα αυτά προκαλούν διάφορους καρκίνους στον άνθρωπο. Επίσης κατέταξε το κόκκινο κρέας πιθανότατα καρκινογόνο, δηλαδή με πιθανότητα μεγαλύτερη του 50% να είναι καρκινογόνο. Επιπρόσθετα, η μεγαλύτερη επιδημιολογική μελέτη, The China Study, έδειξε ότι η πιο υγιεινή διατροφή είναι αυτή με τη χαμηλότερη κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Εντούτοις, από τις πρώτες βδομάδες έμαθα και για την ηθική πίσω από το βιγκανισμό. Δηλαδή, τα μη ανθρώπινα ζώα είναι συναισθανόμενα όντα που έχουν τη δυνατότητα να νιώθουν πόνο, να έχουν οικογένεια όπως όλοι μας, να αγαπούν, να παίζουν κ.λ.π. Οπότε για κανέναν λόγο δε θέλω να στερήσω τη ζωή και την ευτυχία οποιουδήποτε ζώου. Κάποιος που το κατανοεί αυτό δεν μπορεί ποτέ να ξαναξεκινήσει να τρώει ζωικά προϊόντα.  Γι’ αυτό λέμε ότι ο βιγκανισμός δεν είναι διατροφή αλλά τρόπος ζωής.

Μιχάλης Μιχαηλίδης

3. Έχετε δει ή βλέπετε ακόμη διαφορά στην υγεία και την ψυχολογία σας σε σύγκριση με την προηγούμενη σας διατροφή;

Μ.Μ: Ναι βέβαια. Αν και η αλλαγή που βλέπω στο σώμα και στην υγεία μου είναι αργή και σταθερή, υπάρχει και η άλλη αλλαγή. Η αλλαγή στη διάθεση μου μετά από κάθε γεύμα. Η ιδανική τροφή δε σου προκαλεί φουσκώματα, δεν απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας για την πέψη της και δεν επηρεάζει αρνητικά τις ορμόνες μου, με αποτέλεσμα η διάθεση μου να είναι σχετικά σταθερή και να μην ανεβοκατεβαίνει.

X.M: Είμαι βίγκαν εδώ και εφτά χρόνια. Είδα αρκετές αλλαγές στο σώμα μου. Πολύ γρήγορα το δέρμα μου έγινε λιγότερο λιπαρό και δεν έβγαζα σπυράκια. Είχα πολύ περισσότερη ενέργεια, γεγονός που το αποδίδω στην κατανάλωση πολλών φρούτων και δεν χρειαζόμουν καφέ το πρωί για να είμαι σε εγρήγορση, παρά μόνο φρούτα και νερό. Επίσης είδα ότι μπορούσα να βελτιώσω τους χρόνους μου στο τρέξιμο και ότι μπορώ κάθε μέρα να τρέχω 10 χιλιόμετρα και το σώμα μου να επουλώνεται γρηγορότερα.

Μιχάλης Μιχαηλίδης

Χρίστος Μιχαηλίδης

4. Από τι αποτελείται μια συνηθισμένη μέρα για σας (φαγητό, δραστηριότητες);

M.M: Μια συνηθισμένη μέρα για μένα έχει ως εξής, από το πρωί έως και το απόγευμα έχω μεσαίου μεγέθους γεύματα, που αποτελούνται από ένα φρούτο(εποχιακό, ώριμο και γλυκό) συνήθως και το δείπνο μου είναι ένα ψημένο φαγητό που αποτελείται από ρίζες, λαχανικά, όσπρια, ρύζι και γενικά τροφές που είναι όσο πιο λίγο επεξεργασμένες και χαμηλές σε λιπαρά.

X.M: Σχεδόν κάθε μέρα τρώω μόνο φρούτα από το πρωί μέχρι το βραδινό φαγητό, το οποίο μπορεί να είναι ρύζι με λαχανικά, λαχανικά στον ατμό, βραστά λαχανικά, όσπρια, σάντουιτς, μακαρόνια με σάλτσα και διάφορα άλλα. Τα φρούτα που τρώω είναι εποχιακά και φθηνά. Μερικά από τα οποία καταναλώνω σε μεγάλες ποσότητες είναι το καρπούζι, μπανάνες, πεπόνι, πορτοκάλια, κλεμεντίνες, ροδάκινα, σταφύλι, τομάτες, αγγούρια κ.ά. Ευτυχώς στην Κύπρο έχουμε σχετικά μεγάλη παραγωγή φρούτων και λαχανικών και με ποικιλία, αφού μπορεί κάποιος να βρει κυπριακά μάνγκο, παπάγια, σιεριμόγια, πάσιον φρουτ κ.λ.π. Όσον αφορά τις δραστηριότητες, προσπαθώ να κάνω ότι με ευχαριστεί. Προς το παρόν είμαι άνεργος και έχω χρόνο για να κάνω τρέξιμο (περίπου 30 χιλιόμετρα τη βδομάδα), παίζω και μαθαίνω κλασική κιθάρα, περιποιούμαι τοn κήπο στο σπίτι όπου έχω διάφορα δέντρα και βότανα, βγαίνω με φίλους και μαγειρεύω! Πολλές φορές μαγειρεύω με τα αδέρφια μου και φτιάχνουμε καταπληκτικά φαγητά, όπως βίγκαν γύρο, βίγκαν κουπέπια, βίγκαν μουσακά, γενικά όλα βίγκαν…

5. Ποιό/ά είναι το/α μήνυμα/τα που θέλετε να περάσετε στον κόσμο;

M.M: Το μήνυμα που πρέπει να λάβει ο καθένας μας είναι ότι η υγεία μας πρέπει να προστατεύεται από νωρίς. Η πρόληψη ασθενειών είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μείνουμε μακριά από γιατρούς και νοσοκομεία. Και πρέπει ο καθένας μας να διαβάσει, να μάθει και να πειραματιστεί με τη διατροφή του, μέχρι να βρει την ιδανική. Γιατί δυστυχώς οι περισσότεροι  μεγαλώνουν αγνοώντας τη σχέση διατροφής-υγείας. 

X.M: Οι καιροί αλλάζουν… H ανθρώπινη κοινωνία αναγνωρίζει και σέβεται τα δικαιώματα όλων των πλασμάτων σιγά σιγά. Παλιά ήταν νόμιμο να έχει κάποιος σκλάβους, οι μαύροι ήταν υποδεέστεροι των άσπρων, η γυναίκα ήταν υποδεέστερη του άντρα, οι ομοφυλόφιλοι δεν είχαν αρκετά δικαιώματα… όμως αυτά δεν ισχύουν πλέον. Οπότε η εξέλιξη συμβαδίζει με την αλλαγή σε ένα βιγκαν τρόπο ζωής, ώστε να σεβόμαστε και τα δικαιώματα των ζώων. Θα έλεγα στον κόσμο πρώτα να το ψάξει και να ενημερωθεί.  Yπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ και βιβλία ή και βίντεο στο youtube. Αν θέλει να δοκιμάσει αρχικά να αλλάξει τη διατροφή, να μην τρώει καθόλου ζωικά. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές βίγκαν προϊόντων. Να δει πως νιώθει και αναλόγως να δει αν θα το κάνει τρόπο ζωής. Με το να γίνει κάποιος βίγκαν μόνο να κερδίσει έχει και αυτός και τα ζώα και ο πλανήτης.

O Μιχάλης και ο Χρίστος τσαπίζουν στο χωριό τους.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Συνέντευξη με 2 βίγκαν Κύπριους