“Ο καθένας μπορεί να θυμώσει – αυτό είναι εύκολο. Αλλά το να θυμώσει κανείς με το σωστό άτομο, στο σωστό βαθμό και στη σωστή στιγμή, για τη σωστή αιτία και με το σωστό τρόπο – αυτό δεν είναι εύκολο.”
Ο Αριστοτέλης με αυτό το απόφθεγμά του μας υποδεικνύει ότι δύσκολα κανείς μπορεί να ελέγξει τα αισθήματα του και να τα διαχειριστεί ούτως ώστε να εκφραστούν με τον κατάλληλο τρόπο, στον κατάλληλο άνθρωπο, την κατάλληλη στιγμή. Αυτό είναι και η συναισθηματική νοημοσύνη (emotional intelligence), ή αλλιώς συναισθηματική ευφυία.
Πιο εύστοχα, συναισθηματική νοημοσύνη ορίζουμε την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τα συναισθήματά τα δικά μας αλλά και αυτά των άλλων, να τα χειριζόμαστε ουσιαστικά και αποτελεσματικά, καθώς επίσης να χρησιμοποιούμε αυτές τις συναισθηματικές πληροφορίες για να καθοδηγήσουμε τη σκέψη και τη συμπεριφορά μας, και για να επηρεάσουμε τους άλλους.
therapia.gr
Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της συναισθηματικής νοημοσύνης;
Για να κατανοήσουμε πιο πρακτικά τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη, θα δούμε τα πέντε κύρια ‘συστατικά’ της, σύμφωνα με το μοντέλο Goleman:
- Αυτοεπίγνωση (self-awareness): Αναφέρεται στην ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τα συναισθήματά μας και τον αντίκτυπό που έχουν στους άλλους.
- Αυτορρύθμιση (self-regulation): Εννοείται η ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε και να ελέγχουμε τα αρνητικά συναισθήματά μας, και να τα ανακατευθύνουμε.
- Κίνητρο (motivation): Αφορά την τάση και τη δέσμευσή μας να ωθούμε τον εαυτό μας προς την επίτευξη των στόχων μας.
- Ενσυναίσθηση (empathy): Αποτελεί την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε και να κατανοούμε τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων, πολλές φορές προτού ανταποκριθούν σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
- Κοινωνικές δεξιότητες (social skills): Πρόκειται για την τάση να επικοινωνούμε αποτελεσματικά και να επηρεάζουμε άλλους ανθρώπους, να κτίζουμε κοινωνικές σχέσεις και δεσμούς, να συνεργαζόμαστε και να ηγούμαστε μιας ομάδας.
exploringyourmind.com
Μπορούμε να αναπτύξουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη μας;
Τα καλά νέα είναι ότι όντως ναι, μπορούμε! Οι ‘συναισθηματικές ικανότητές’ μας είναι επίκτητες και μπορούμε να τις καλλιεργήσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας με αρκετή εξάσκηση και κατανόηση. Μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε τη συναισθηματική ευφυία μας είναι οι ακόλουθοι:
- Γνωρίζουμε εις βάθος τον εαυτό μας, παρατηρούμε πώς επικοινωνούμε με τους γύρω μας, πώς αντιδρούμε σε δύσκολες καταστάσεις, ποιες είναι οι αξίες μας – ούτως ώστε να διακρίνουμε πως επηρεάζονται τα συναισθήματά μας και πώς τα διαχειριζόμαστε μέχρι στιγμής.
- Δεχόμαστε την ανατροφοδότηση και τη γνώμη των άλλων έστω και αν διαφωνούμε γιατί ο αναστοχασμός σε αυτά που ακούσαμε μπορεί να μας οδηγήσει σε πολύτιμα συμπεράσματα.
- Παίρνουμε χρόνο για να επεξεργαστούμε τις πληροφορίες που έχουμε προτού αντιδράσουμε. Κάνουμε ένα βήμα πίσω και προσπαθούμε να δούμε απ’ όλες τις οπτικές γωνίες πριν ερμηνεύσουμε ένα γεγονός.
- Προσπαθούμε να είμαστε πιο συμπονετικοί και να μπαίνουμε στη θέση των άλλων. Εδώ βοηθάει να ρωτάμε τον εαυτό μας «γιατί;». Γιατί ο συνάνθρωπός μας νιώθει έτσι; Γιατί εμείς νιώθουμε αλλιώς;
- Κάνουμε υπομονή γιατί χρειάζεται χρόνος (και σκληρή δουλειά!) μέχρι να καταφέρουμε να διαχειριστούμε τα αισθήματά μας.
enallaktikidrasi.com
Αναπτύσσοντας τη συναισθηματική μας νοημοσύνη επιδρούμε σε μεγάλο βαθμό στη προσωπική και επαγγελματική μας επιτυχία, αλλά και στην ευτυχία μας και την ικανοποίηση μας από την ίδια τη ζωή. Επομένως, η σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης στη ζωή μας είναι τεράστια και ο αγώνας μας για να τη βελτιώσουμε σίγουρα αξίζει τον κόπο!
Πηγές:
https://www.psychologynow.gr/, https://www.fissaeleni.gr/, https://www.therapia.gr/, https://www.psychografimata.com/, https://www.therapia.gr/
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: bbva.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment