Loading

Συμμετοχή σε Εράσμους+ με το Beezdom; Γιατί όχι;

Στις μέρες μας το πρόγραμμα εράσμους είναι πλέον γνωστό στον καθένα και για τους λίγους που μπορεί να μην έτυχε να το ακούσουν, το πρόγραμμα αυτό αφορά την ανταλλαγή των νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε σε μικρό είτε σε μεγάλο χρονικό διάστημα…. Ο χρόνος είναι ξεκάθαρα υποκειμενικό για τον καθένα ξεχωριστά! Το Erasmus Plus είναι ένα παρακλάδι αυτού του προγράμματος που συνδυάζει επίκαιρα και συγχρόνως διαχρονικά θέματα που απασχολούνταν Ευρώπη.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus +, στο οποίο συμμετείχα εκπροσωπώντας το Beezdom,  είχε να κάνει με την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα- ΤΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ από αυτό εν έτει 2022; – Και για να γίνω πιο ξεκάθαρη, σε αυτό το πρόγραμμα δεν συζητήσαμε πώς θα επέλθει η ειρήνη στην Ευρώπη ή στον κόσμο, αλλά πώς θα επέλθει η ειρήνη στις μικρές μας κοινωνίες και πώς εμείς ως ατομικές οντότητες, έχουμε ευθύνη αλλά και υποχρέωση να σεβόμαστε, να κατανοούμε το καθετί διαφορετικό, ξεχωριστό και μοναδικό, χωρίς να κάνουμε διακρίσεις, έστω και υποσυνείδητα, γιατί εν τέλει δεν υπάρχει ο ορός «κανονικό». Εμείς δίνουμε σημασία και αξία σε αυτό τον όρο, εμείς είμαστε οι δημιουργοί του, οι κατασκευαστές του και εμείς μπορούμε να αγνοήσουμε το «κανονικό» παρά το «μη κανονικό».

Ωστόσο, πέρα από το γνωστικό κομμάτι του προγράμματος, τελικά αποκομίζεις περισσότερα απ’ όσα περιμένεις. Επιστρέφοντας, συνειδητοποίησα ότι είναι μια εμπειρία, μια εμπειρία μοναδική. Όχι τόσο για το πρόγραμμα ή την τοποθεσία, αλλά για τα άτομα που γνώρισα εκεί. 18 παιδιά, από Κύπρο, Ισπανία, Μακεδονία και Βουλγαρία, όλοι τους ξεχωριστοί, τόσο διαφορετικοί αλλά και τόσο μοναδικοί την ίδια στιγμή.

Ο καθένας είχε τη δική του καθημερινότητα, τη δική του γνώμη, συνήθεια, οπτική γωνιά και με τη δική του ιστορία και βιώματα. Είναι μια ευκαιρία να μιλήσεις και κυρίως να ακούσεις τις ιστορίες άλλων ανθρώπων που υπό κανονικές συνθήκες δε θα γνώριζες ποτέ στην ζωή σου και πολύ πιθανόν να μην τους ξανασυναντήσεις και ποτέ ξανά!  Είναι διαφορετικό να επισκέπτεσαι ως τουρίστας μια χώρα και αλλιώς να έχεις την ευκαιρία να έρθεις σε ουσιαστική επαφή με άλλους λαούς. Είναι επίσης μοναδικό όταν διαπιστώνει κανείς τις κοινές ανησυχίες που μπορεί να έχουμε με συνομηλίκους μας από άλλες χώρες, τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές.

Φυσικά, το καλύτερο κομμάτι σε αυτά τα προγράμματα είναι όταν τελειώνει το πρόγραμμα – ναι καλά διάβασες!- .Τα προγράμματα αυτά στοχεύουν και πετυχαίνουν την εκμάθηση μέσω εναλλακτικών μεθόδων, όπως είναι τα εργαστήρια και οι δραστηριότητες, οι οποίες είναι πολύ ωραίες ωστόσο το καλύτερο για μένα είναι το μετά. Μετά που μαζεύονται όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι, από μια κιθάρα και τόσο απλά και τόσο αβίαστα με γέλια, μουσική, ιστορίες και χορούς, οι βραδιές γίνονται μαγικές!

Εξάλλου, οι ανθρώπινες σχέσεις δεν έχουν να κάνουν με τη γλώσσα, τον πολιτισμό ή τη θρησκεία. Είναι αξιοθαύμαστο πόσο κοντά έρχεσαι με ορισμένους ανθρώπους μέσα σε λίγες μέρες.

Τέλος, δεν πρόκειται απλά για ένα ταξίδι στην Ευρώπη, αλλά για μια εμπειρία που ίσως σου αλλάξει τη ζωή και σε φέρει πιο κοντά στον καλό σου εαυτό. Τσαλακώνεσαι, εξελίσσεσαι μαθαίνεις να τολμάς, να μη φοβάσαι, να δίνεις, να μοιράζεσαι, να εκφράζεις τη γνώμη σου… Να νιώθεις ελεύθερος!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Συμμετοχή σε Εράσμους+ με το Beezdom; Γιατί όχι;