Loading

Στόχοι VS ψυχική ισορροπία: Ένας άνισος αγώνας ;

svg2 Φεβρουαρίου, 2020HealthybeezΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Είναι ευρέως διαδεδομένο πως ο κάθε άνθρωπος, σε κάθε γωνιά του πλανήτη θέτει δικούς του στόχους ανάλογα με τις δικές του προσωπικές προτιμήσεις και όνειρα.  Συχνά όμως παρατηρούμε πως πολλοί εγκαταλείπουν τους στόχους τους ή δεν κάνουν κάποιο στοιχειώδες βήμα για να τους υλοποιήσουν. Ο λόγος που παρατηρείται το φαινόμενο αυτό είναι η πρόφαση ότι για την επίτευξη των στόχων αυτών υπάρχει ως προϋπόθεση συναισθηματικός ζήλος και ψυχική δύναμη. Κάτι που οι πλείστοι τρομάζουν μόνο με την ιδέα να έρθουν αντιμέτωποι.

Πως όμως μπορούμε να φέρουμε ισορροπία μεταξύ των στόχων μας και της ψυχικής μας ακεραιότητας;

Η απάντηση είναι με απλές καθημερινές πράξεις.

Αρχικά δώσε χρόνο στον εαυτό σου. Προφανώς, κανείς δεν υλοποιεί τους στόχους του από την μια μέρα στην άλλη. Προσπάθησε με καθαρό μυαλό να συνειδητοποιήσεις το τι πραγματικά θέλεις να επιτύχεις στην ζωή σου και θέσε ισχυρά θεμέλια προς παραγωγικότητα. Ο χρόνος μπορεί να γίνει ο καλύτερος σου σύμμαχος, γιατί με το να βιάζεσαι να πάρεις κάποιες αποφάσεις μπορεί να έρθουν καταστροφικά αποτελέσματα.

Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου. Οι επιθυμίες και οι στόχοι σου πρέπει να συνάδουν με τα δικά σου θέλω και όχι με την επιβολή άλλων προσώπων. Για να επέλθει εσωτερική γαλήνη που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε ένταση που θα προκληθεί, χρειάζεται να προηγηθεί ένα είδος συμβολαίου με τον ίδιο σου τον εαυτό. Ότι δηλαδή η ψυχική σου ακεραιότητα θα ανεχτεί κάθε τρικυμία που ίσως να εμφανιστεί. Μην περιμένεις, λοιπόν, οι στόχοι σου να πραγματοποιηθούν χωρίς κανένα ψεγάδι στην ψυχική σου ισορροπία και πάρε πρωτοβουλίες που θα σε εξυψώσουν σε κάτι καλύτερο.

Εικάσου το μέλλον σου. Ίσως σας ακούγεται περίεργο, αλλά είναι ένας τρόπος για να αντιληφθείς τη σημαντικότητα των στόχων σου. Ουσιαστικά, το πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου φανερώνει τις βαθιές σου ασυνείδητες επιθυμίες. Οι στόχοι σου αφορούν άμεσα την μετέπειτα ζωή σου και γι’ αυτό η κάθε σου δράση επηρεάζει την πορεία που θα ακολουθήσουν οι στόχοι σου.

Φρόντισε τόσο την σωματική όσο και την ψυχική σου υγεία. Ίσως να θεωρήσεις πως δεν ταιριάζει τόσο με την περίπτωση ή έχεις κουραστεί να το ακούς σε κάθε σου βήμα. Οι σκέψεις αυτές όμως είναι εντελώς λανθασμένες, αφού ένα υγιές σώμα και ένα ξεκούραστο πνεύμα μπορούν να σου εξισορροπήσουν την ένταση των στόχων χωρίς να δεχτεί  σοβαρό πλήγμα η ψυχική σου ισορροπία. Φρόντισε λοιπόν να γυμνάζεσαι καθημερινά (όσο επίπονο και αν ακούγεται), να τρέφεσαι σωστά και να ξεκουράζεσαι επαρκώς. Όσον αφορά την ψυχική σου υγεία διάβασε και μελέτησε όσο το δυνατό περισσότερο, ώστε να διευρύνεις τους ορίζοντες σου, να γίνεις έμπειρος και να καταπιαστείς ευκολότερα με τα ζητήματα που στοχεύεις.

Ο φόβος επομένως περί άνισου αγώνα μεταξύ της ψυχικής σου ακεραιότητας και των προσωπικών σου στόχων, φαντάζει ανούσιος και σπάταλη χρόνου. Όσο περισσότερο φροντίζεις την παρούσα προσωπικότητα σου, τόσο πιο εύκολα οι μελλοντικοί στόχοι σου θα γίνουν  πραγματοποιήσιμοι.  Και μην ξεχνάς πως κατά την περίοδο που οι στόχοι σου θα υλοποιούνται οι εμπειρίες που θα προσκομίσεις θα σε κάνουν σοφότερο και πιο ώριμο !!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΑΝΤΗ

Φοιτήτρια ψυχολογίας και αρθρογράφος στον ελεύθερο μου χρόνο. Συχνά συνδυάζω τις δυο αυτές ενασχολήσεις μου. Λατρεύω τα έξυπνα αστεία, τα γλυκά και τις σπαζοκεφαλιές. Ωστόσο, το βασικότερο χαρακτηριστικό μου γνώρισμα θα έλεγα είναι η δημιουργικότητα μου, την οποία ευελπιστώ να ανακαλύψετε μέσα από τα άρθρα μου…

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Στόχοι VS ψυχική ισορροπία: Ένας άνισος αγώνας ;