Loading

Στίβεν Χόκινγκ: Η ιστορία ενός αγωνιστή με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση

Aκόμα κι αν δεν είστε φαν των τελευταίων εξελίξεων της θεωρητικής φυσικής (oκ δεν σας αδικώ πλήρως), πιθανότατα να έχετε ακούσει το όνομα Στίβεν Χόκινγκ. Αν όχι, ήρθε η ώρα να μάθετε κάποια βασικά στοιχεία για την ζωή αυτού του σπουδαίου σύγχρονου επιστήμονα.

Ένας από τους σπουδαιότερους θεωρητικούς φυσικούς όλων των εποχών, η ιστορία του οποίου αποτελεί παράδειγμα θέλησης και αγάπης για την επιστήμη και την ίδια την ζωή.

Ο Στίβεν Χόκινγκ, γεννημένος το 1942 στην Οξφόρδη, αναγνωρίζεται ως ο διαπρεπέστερος σύγχρονος επιστήμονας από την εποχή του Einstein, γνωστός τόσο για το ανεκτίμητο έργο του στην φυσική και την κοσμολογία, όσο και για την παιγνιώδη και ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ του.

Όλο του το έργο και τα επιτεύγματα τα κατάφερε ενώ μαχόταν καθημερινά επί δεκαετίες με την θανατηφόρα “νόσο του κινητικού νευρώνα”, με την οποία διαγνώστηκε ενώ ήταν ακόμη φοιτητής ηλικίας 21 ετών. Η ασθένεια αυτή, γνωστή κι ως αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση είναι μία εκφυλιστική ασθένεια που προσβάλλει τα κινητικά νευρικά κύτταρα και τον εγκέφαλο, οδηγώντας σε προβλήματα ομιλίας, κατάποσης και προοδευτική παράλυση.

Μετά την διάγνωσή του, οι γιατροί του έδωσαν ένα με δύο χρόνια ζωής, κάτι που δεν τον εμπόδισε από το να δημιουργήσει απίστευτες θεωρίες για τις μαύρες τρύπες και το σύμπαν γενικότερα.

Ύστερα, εξαιτίας πνευμονίας, του έγινε τραχειοτομή σε ηλικία 45 ετών και ως συνέπεια κατέληξε να επικοινωνεί μόνο μέσω ψηφιακής φωνής, παραγόμενης από συνθεσάιζερ υπολογιστή. Η φωνή αυτή έγραφε περίπου δύο λέξεις το λεπτό, εκτός από τις πολύ κοινές που ήταν προεπιλεγμένες στον υπολογιστή του.

Μιλώντας ανοιχτά για το πρόβλημα υγείας του με περίσσειο αυτοσαρκασμό, μοιράστηκε κάποιες αξιοσημείωτες γνώσεις για την αγάπη, την ζωή και την επιστήμη.

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα κοινωνικά και ανθρώπινα σημεία μέσα από συνεντεύξεις, βιβλία, και τηλεοπτικές του εμφανίσεις είναι τα εξής:

  • Σχετικά με το πώς βλέπει την ζωή: «Η ζωή θα ήταν τραγική, αν δεν ήταν αστεία.»
  • Σχετικά με την αναπηρία του (που αποτέλεσε πηγή θάρρους για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως): «Είναι χάσιμο χρόνου να θυμώνω για την αναπηρία μου. Πρέπει να συνεχίζουμε με τη ζωή και δεν τα έχω πάει άσχημα. Οι άνθρωποι δεν θα έχουν χρόνο για σας αν είστε πάντα θυμωμένοι ή παραπονεμένοι».
  • Στην τελειότητα, ανήκει και το να κάνει κάποιος λάθη: «Την επόμενη φορά που κάποιος παραπονιέται ότι κάνατε λάθος, πείτε του ότι μπορεί να είναι κάτι καλό. Γιατί χωρίς ατέλεια, ούτε εσείς ούτε εγώ θα υπήρχαμε.»
  • Στη δύναμη της προσπάθειας: Να θυμάστε να κοιτάτε τα αστέρια και όχι στα πόδια σας. «Ποτέ μην εγκαταλείπετε την δουλειά. Η δουλειά σας δίνει νόημα και σκοπό και η ζωή είναι κενή χωρίς αυτή. Αν είστε αρκετά τυχεροί για να βρείτε αγάπη, θυμηθείτε ότι είναι εκεί και μην την πετάξετε στην άκρη».

Μάλιστα, συμμετείχε σε ένα επεισόδιο της δημοφιλής κωμικής σειράς Big Bang Theory, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά το χιούμορ του και την αμεσότητα του με το ευρύ κοινό.

Must see αυτοβιογραφική ταινία: The theory of Everything – Η θεωρία των πάντων (2014).

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Στίβεν Χόκινγκ: Η ιστορία ενός αγωνιστή με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση