Loading

Στη σκιά του θανάτου: πεθαίνοντας για λίγο χρυσό στα ορυχεία!

svg11 Σεπτεμβρίου, 2020Bee freeΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΕΛΛΑ

Χρυσός· Το πολύτιμο μέταλλο που συχνά αποκαλείται «βασιλιάς των μετάλλων» ή και «παγκόσμιος οικονομικός βασιλιάς». Ένα μέταλλο που μπορεί να εκτοξεύσει την αξία ενός κοσμήματος ή νομίσματος στα ύψη και να συμβάλει στην επιστήμη της ιατρικής σε διάφορες θεραπείες. Από παιδιά μάθαμε να το συνδυάζουμε με την χλιδή και πολυτέλεια, ίσως και με την υπεροχή.

Μα η πραγματικότητα ενός άνθρωπου που εργάζεται στα ορυχεία δεν είναι πάντα τόσο αστραφτερή και γνήσια όσο ο χρυσός. Αντίθετα κάποιες, ίσως και τις πλείστες φορές είναι νοθευμένη με το συνεχές ρίσκο της ζωής του.

Θα θεωρούσαμε ευλογημένο το όποιο μέρος στον κόσμο έχει θαμμένο στα σπλάχνα του έναν τέτοιο «βασιλιά», συνώνυμο του πλούτου. Μα φαίνεται πως εκεί, στα σπλάχνα του, είναι καταδικασμένος να θάβει και τα παιδιά του. Γιατί σε πολλές από τις «ευλογημένες» χώρες, η βιομηχανία χρυσού δεν παρέχει τις κατάλληλες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας που δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος.

mothers.bbend.net

Χιλιάδες άνθρωποι, άντρες γυναίκες αλλά και παιδιά, δουλεύουν χωρίς τις κατάλληλες προστατευτικές στολές που απαιτούνται γι’ αυτή την δουλειά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έρχονται σε επαφή με τον τοξικό υδράργυρο (που χρησιμοποιείται για να βγουν τα σωματίδια του χρυσού) ή να εκτίθενται σε αναθυμιάσεις από το δηλητηριώδες διοξείδιο του άνθρακα και την καύση του  υδράργυρου. Αυτό έχει τραγικές συνέπειες για την υγεία των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να  νοσούν από ασθένειες όπως πυριτίαση και φυματίωση  που συχνά οδηγούν στον θάνατο. Πολλά είναι και τα ατυχήματα, αφού δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια  των εργαζομένων, κι έτσι πολλοί χάνουν την ζωή τους και  θάβονται μέσα στα ορυχεία κάτω από την τόσο πλούσια γη τους. Τραγικό είναι και το γεγονός πως πολλά παιδιά αναγκάζονται να υποστούν τις ίδιες συνέπειες ξοδεύοντας τον εαυτό τους στην παιδική εργασία σε μια προσπάθεια να συντηρήσουν και να βοηθήσουν την οικογένεια και τον εαυτό τους.

pics.imgrapid.com

Σε αυτό το άρθρο δεν θα ήθελα να εστιάσω σε αριθμούς, χώρες ή ονόματα ούτε να κάνω σκοπό του άρθρου μια απλή πληροφόρηση για την απάνθρωπη καθημερινότητα που ζουν τόσοι άνθρωποι στα ορυχεία. Ας μην κρυβόμαστε. Όλοι μας γνωρίζουμε για τις ακατάλληλες συνθήκες εργασίας που υπάρχουν σε κάθε είδους βιομηχανία, αφού όλοι μας ζούμε καθημερινά την εκμετάλλευση που υφίσταται ο απλός άνθρωπος από την εξουσία που κατέχουν τα μεγάλα κεφάλαια. Επομένως δεν ωφελεί σε τίποτα μια ακόμα αναφορά στον πενιχρό μισθό των εργαζομένων, ούτε στα ποσοστά χρυσού που παράγει η κάθε βιομηχανία.  Στην γνώση είμαστε όλοι ένοχοι. Το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να αφιερώσω για αυτούς ένα άρθρο, έτσι ώστε να εκφράσω την αδυναμία μου να κατανοήσω την ανέχεια που υιοθετούμε καμιά φορά ως κοινωνία. Να δηλώσω πως είμαι αντίθετη με κάθε είδους εκμετάλλευση, ειδικά όταν αυτή γίνεται σε ανθρώπους που χάνουν την ζωή τους για λίγο χρυσό που θα γλυκάνει τις ζωές τρίτων.

socialunderground.com

Για τους εργάτες των ορυχείων που ζουν με την σκιά του θανάτου κάθε μέρα και για τις οικογένειές τους, που αναπνέουν με ανακούφιση κάθε φορά που οι πρώτοι γυρίζουν στο σπίτι.

Για κάθε άνθρωπο που έχασε τη ζωή του για μια βιομηχανία που βρίσκει περισσότερη αξία σε ένα αστραφτερό μέταλλο, παρά σε μια ανθρώπινη ζωή.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: dw.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Στη σκιά του θανάτου: πεθαίνοντας για λίγο χρυσό στα ορυχεία!