Loading

Στη Γερμανία οι οπαδοί έχουν ακόμα λόγο!

svg26 Σεπτεμβρίου, 2020SportybeezΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗ

Το ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια έχει κατακλυστεί από μεγαλοεπιχειρηματίες που επενδύουν τα λεφτά τους στον χώρο του ποδοσφαίρου, με σκοπό το κέρδος. Πολλοί φίλοι του ποδοσφαίρου υποστηρίζουν ότι αυτό έχει εξαφανίσει την ευχαρίστηση και την παλιά αίγλη που διέθετε το άθλημα, αφού τώρα από την μία μέρα στην άλλη, μία ομάδα μπορεί να αλλάξει επίπεδο αν την αγοράσει κάποιος μεγαλοεπιχειρηματίας. Στην Γερμανία όμως, εκτός από εντυπωσιακά κορεό και συνθήματα, έχουν σκεφτεί και αυτόν τον παράγοντα, έτσι ώστε να αποτρέπουν επενδυτές από το να έχουν τον έλεγχο μίας ομάδας.

dw.com

Συγκεκριμένα, στη Γερμανία οι οπαδοί κατέχουν το 50+1% των μετοχών της ομάδας τους και αυτός ο περιορισμός αποτρέπει την παρουσία μεγαλομετόχων στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο της χώρας. Ο συγκεκριμένος κανονισμός, ο οποίος δεν υπάρχει σε άλλες αθλητικές νομοθεσίες στον κόσμο, επιτρέπει σε ένα φυσικό πρόσωπο ή μία εταιρική οντότητα να γίνει μεγαλομέτοχος σε έναν επαγγελματικό σύλλογο, δηλαδή να έχει τουλάχιστον το 50% + 1 μετοχή του συνολικού πακέτου, μόνο αν για 20 χρόνια προωθεί “διαρκώς” και “σημαντικά” τα συμφέροντα του συλλόγου.

Αυτός ο κανονισμός έφερε πολλές διαφορετικές απόψεις, όμως τα δεδομένα και τα στατιστικά είναι υπέρ των οπαδών, οι οποίοι νιώθουν ότι ο σύλλογος που υποστηρίζουν τους ανήκει και αυτό τους κάνει να πηγαίνουν στο γήπεδο και να δημιουργούν μία εκρηκτική ατμόσφαιρα, κάτι που δεν βλέπουμε στην Αγγλία, όπου φαίνεται ότι αυτή την στιγμή επικρατούν τα λεφτά .

dw.com

Ο κανονισμός του 50+1 επανήλθε στην πρόσφατα στην επιφάνεια, όταν στον περσινό αγώνα μεταξύ Μπάγερν και Χόφενχαϊμ, οι οπαδοί της Μπάγερν σήκωσαν πανό κατά του ιδιοκτήτη της Χόφενχαϊμ. Ο διαιτητής της αναμέτρησης στο 77ο λεπτό βλέποντας το υβριστικό πανό κατά του ιδιοκτήτη της Χόφενχαϊμ, Ντίτμαρ Χοπ, διάκοψε το παιχνίδι ενώ το σκορ ήταν 6-0 υπέρ των Βαυαρών. Με αυτόν τον τρόπο οι οπαδοί των Βαυαρών θέλησαν να δείξουν την αντίθεση τους προς τον τρόπο διοίκησης της Χόφενχαϊμ, ο οποίος παραβαίνει το παραδοσιακό 50+1 που ισχύει στη Γερμανία, καθώς το 96% των μετοχών ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της SAP.

Ο CEO των Βαυρών, Καρλ-Χάινς Ρούμενιγκε και ο Όλιβερ Καν παρακάλεσαν τους φίλους της ομάδας να κατεβάσουν το εν λόγω πανό. Έπειτα, από λίγα λεπτά οι δύο ομάδες ξαναμπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και μάλιστα οι ποδοσφαιριστές έκαναν πασούλες μέχρι το τέλος της αναμέτρησης, εφόσον το αποτέλεσμα είχε κριθεί. Παρόμοιες κινήσεις έγιναν από πολλές ομάδες όπως την Ντόρτμουντ όσο αφορά αυτό τον κανονισμό, αφού οι οπαδοί κρίνουν ότι το ποδόσφαιρο ανήκει στον κόσμο και αυτοί πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο.

daznservices.com

Φαίνεται ότι δε θα αλλάξει σύντομα αυτός ο κανονισμός στην Γερμανία, αφού όταν πάει να σπάσει αντιδρούν οι οπαδοί και ίσως πρέπει να πάρουν παράδειγμα και άλλα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα στον κόσμο, αφού με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι παίζουν ποδόσφαιρο τα λεφτά. Ο κανονισμός, μοναδικό φαινόμενο στο διεθνές ποδόσφαιρο, συνέβαλε σε μια ολόκληρη αθλητική κουλτούρα, εξασφαλίζοντας χαμηλές τιμές εισιτηρίων, γεμάτα γήπεδα, την αποδοχή των οπαδών και οικονομική υγεία για όλους τους συλλόγους, που δεν πέφτουν στα χέρια τυχάρπαστων καιροσκόπων που σκοπός τους είναι η αύξηση των κερδών τους και όχι το καλό του ποδοσφαίρου.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: ultras-tifo.net

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Στη Γερμανία οι οπαδοί έχουν ακόμα λόγο!