Loading

Σταματήστε τους πονοκεφάλους με 5 εύχρηστες συμβουλές!

Το ανθρώπινο σώμα πολλές φορές λειτουργεί ως η κατάλληλη προειδοποίηση όταν δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας, το σώμα μας, όταν δουλεύουμε πολλές ώρες, όταν αγχωνόμαστε πολύ ή όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, έτσι ώστε να μας δώσει το μήνυμα ότι χρειάζεται να ξεκουραστούμε!

Ειδικά εάν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες συνήθειες ή με φρενήρεις ρυθμούς, ο εγκέφαλος μας απλά συνεχίζει να λειτουργεί αδιαλείπτως, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε ούτε οι ίδιοι την εξάντληση μας  και τότε η όποια κούραση, το όποιο άγχος έχουμε, βρίσκει έναν τρόπο να εκφραστεί και να μας προειδοποιήσει.

Η προειδοποίηση είναι αρκετές φορές σωματική, είτε πρόκειται για σωματική κούραση στην οποία είναι αναμενόμενη η σωματική αντίδραση, είτε πρόκειται για ψυχική – πνευματική κούραση.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι να έχουμε συχνά πονοκεφάλους ή ημικρανίες, προτού όμως ανησυχήσουμε και βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα (ή να βγάλουμε τη διάγνωση μας από το youtube και το google) καλό είναι να αναρωτηθούμε τα εξής :

1. Πόσες ώρες περνάμε μπροστά από την οθόνη;

Ειδικά με το lockdown, ο αριθμός των ωρών που ξοδεύουμε για το Instagram, για το youtube ή οι ώρες που παρακολουθούμε Netflix, αυξήθηκαν σημαντικά για όλους, καθώς πλέον ακόμα και η εργασία μας ή η απασχόληση μας πχ τα μαθήματα της σχολής, γίνονται όλα ηλεκτρονικά.

Έχουμε μπει σε μία διαδικασία επομένως που η ζωή μας είναι και αρκετά καθιστική αλλά και το βλέμμα μας στραμμένο σε μία οθόνη, χωρίς να ξεκουράζονται τα μάτι μας ή το σώμα μας από την κατ΄ εξακολούθηση παρακολούθηση μιας οθόνης .

Επομένως, αν τελευταία οι πονοκέφαλοι έχουν αυξηθεί, το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε το κινητό, μια ωραιότατη σίγαση στα μηνύματα και θα με θυμηθείτε!

Επίσης, αν δουλεύετε μπροστά από μία οθόνη καλό είναι να προμηθευτείτε ειδικά γυαλιά που προστατεύουν τα μάτια και βοηθούν στη μείωση της επιβάρυνσης των ματιών από την ακτινοβολία της οθόνης του υπολογιστή!

2. Προσέχετε τη διατροφή σας.

Ναι θα γίνω η ενοχλητική που θα σας πω ότι η διατροφή επηρεάζει όχι μόνο την εξωτερική εμφάνιση αλλά και την ψυχολογία σας και φυσικά εν γένει την υγεία σας. Μην πηγαίνει το μυαλό σας σε δίαιτες και διατροφές ή σε πολύπλοκους σχεδιασμούς.  Απλά φροντίστε να καταναλώνετε ένα φρούτο την ημέρα, τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες και φυσικά λιγότερη ζάχαρη!

Προτού αντιδράσετε στο τελευταίο, η ζάχαρη και τα πρόσθετα της έχουν αποδειχτεί ότι σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν ορμονικές ενοχλήσεις και πονοκεφάλους!

Επίσης, ξεκινήστε από τα μικρά και μετά πηγαίνετε στα μεγάλα, δηλαδή κάνετε σιγά σιγά και μικρές αλλαγές στη διατροφή σας και να επιμείνετε σε καθημερινή βάση, έτσι ώστε να γίνει μια συνήθεια και όχι κάτι που «πρέπει» να κάνετε .

clickatlife.gr

3. Νερό, νερό, νερό!

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε αφυδατωμένοι και δεν το γνωρίζουμε καν και όμως αυτή η αφυδάτωση είναι ικανή να προκαλέσει τον πιο πεισματάρικο πονοκέφαλο. Στην περίπτωση που νιώθετε ότι αρχίζουν τα προεόρτια του πονοκεφάλου, προτού καταπιείτε την ασπιρίνη, πιείτε ένα ποτήρι νερό!

Βέβαια, η ιδανική λύση είναι να γίνει, όπως και η διατροφή, συνήθειο, μέρος δηλαδή της ρουτίνας σας και όχι μόνο όταν παρουσιάζεται η ανάγκη.

Δε θα αρχίσω να λέω για λίτρα και πόσο πρέπει να πίνει ο καθένας, αλλά απλά προμηθευτείτε ένα αλουμινένιο παγούρι ή γυάλινα καλαμάκια για να αποφύγουμε και το πλαστικό και αμέσως θα είναι τα πράγματα πιο απλά!

bbend.net

4. Ύπνος.

Για ακόμη μια φορά θα γίνω ενοχλητική και θα πω ότι να μένουμε μέχρι τις δύο το πρωί ξύπνιοι και να σκρολλάρουμε στην αρχική στο instagram ή στο προφίλ μιας άγωστης στο Facebook, δεν βοηθάει πουθενά.  Το αντίθετο μάλιστα, αφού δεν κοιμόμαστε αρκετές ώρες ή τουλάχιστον τις σωστές, δεν ξεκουραζόμαστε αρκετά και τα υπόλοιπα πάνε ντόμινο.

Εάν δεν είμαστε ξεκούραστοι και ξυπνάμε πιο αργά μέσα στην ημέρα, ούτε η διατροφή μας, ούτε οι συνήθειες μας θα είναι υγιείς και έτσι είναι πιο πιθανό σωματικά συμπτώματα να εμφανιστούν!

Για ακόμα μια φορά βέβαια είναι θέμα συνήθειας, επομένως πρέπει να πιεστούμε λίγο να διαμορφώσουμε ένα πιο βιώσιμο τρόπο ζωής και αυτό πάντοτε ξεκινά με την ξεκούραση μας και τον ύπνο μας!

5. Ψυχολογία – Άγχος.

Είμαι μάρτυρας των πονοκεφάλων που μπορεί να προκαλέσει η κακή ψυχολογία ή το στρες και το άγχος που μπορεί να βιώνουμε μία περίοδο της ζωής μας. Η ψυχολογία μας και η φροντίδα της είναι εξ ίσου σημαντική όσο η παθολογία μας και θα πρέπει να την φροντίζουμε με την ίδια συχνότητα .

Εφόσον όλα ξεκινάνε με το mindset μας και το πώς νιώθουμε, είναι απαραίτητο να αντιληφθούμε ποιοι είναι οι  στρεσογόνοι παράγοντες και να τους αντιμετωπίσουμε ή να πάρουμε κάποια μέτρα έτσι ώστε να μειωθεί το στρες.

Η γυμναστική και η διατροφή (ξέρω, κούρασα) βοηθάνε πολύ, καθώς συνήθως η αερόβια άσκηση αλλά και οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης μας βοηθάει στη διατήρηση μιας καλής ψυχολογίας και φυσικά η ενασχόληση με κάποια δραστηριότητα που μας κάνει να ξεχνιόμαστε.

Να θυμόμαστε ότι το σώμα είναι αυτό που αντιδρά πολλές φορές κάτω από καταστάσεις πίεσης και όχι το μυαλό. Έτσι, ο πονοκέφαλος είναι ένας τρόπος που το σώμα μας ζητά να χαλαρώσουμε και να φροντίσουμε τον εαυτό μας!

Φυσικά, αν επιμένουν τα συμπτώματα, ο γιατρός είναι ο ειδικός και αυτός που θα σας δώσει μια επιστημονική απάντηση! Πρέπει να θυμόμαστε ότι η έγνοια της φροντίδας του εαυτού είναι αυστηρά προσωπική και απαραίτητη για τον καθένα από εμάς, ενώ δεν έχει σχέση μόνο με το τι καταναλώνουμε αλλά και με ποιους ανθρώπους ερχόμαστε σε επαφή, τι βλέπουμε καθημερινά και με ποιον τρόπο έχουμε διαμορφώσει την καθημερινή μας ζωή.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: bbend.net

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Σταματήστε τους πονοκεφάλους με 5 εύχρηστες συμβουλές!