Loading

Στα χνάρια του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων…

Για μερικούς αποτελεί ευχάριστο χόμπι αλλά για τους υπόλοιπους θεωρείται μάστιγα και ένα από τα προβλήματα που έχει να επιλύσει ο ΟΗΕ. Το κυνήγι και το εμπόριο αγρίων ζώων, είναι μια καταστροφή που καλείται να αντιμετωπίσει ο πλανήτης, καθώς σύμφωνα με τον UNODC (Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα), το εμπόριο κατά την περίοδο 2014 με 2018 είχε αυξηθεί 10%, το οποίο είναι τεράστιο ποσοστό. Η αυξανομένη αυτή τάση του παράνομου εμπορίου μέλλεται να παρουσιάσει προβλήματα όχι μόνο στην βιοποικιλότητα αλλά και στην ανθρώπινη υγεία, καθώς σύμφωνα πάντα με τον UNODC, οι μηδαμινοί έλεγχοι υγιεινής στις παράνομες αγορές αποφέρει ζωονόσους ασθένειες που κατατάσσονται στα 3/4 όλων των νέων ασθενειών.      

Το παράνομο εμπόριο δεν αποτελεί μόνο απειλή για τον άνθρωπο, αλλά και για το περιβάλλον – κυρίως για το περιβάλλον. Μετά από ανάλυση μεταξύ 149 χωρών, διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε δραματική πτώση πληθυσμού των παγκολίνων στην Ασία. Επιπρόσθετα, έχει παρατηρηθεί ότι η οι παράνομες αυτές ενέργειες, στην Δυτική και Κεντρική Αφρική κατέχουν την πρωτιά ανάμεσα σε άλλες περιοχές και ο λόγος είναι ότι υπάρχει αυξημένο βιοτικό επίπεδο, πράγμα που καθιστά το παράνομο εμπόριο ως μια κύρια «ασχολία». Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να αποσπάται η προσοχή μας από τα άλλα μέρη του κόσμου, καθώς το εμπόριο παράνομων ζώων δεν περιορίζεται μόνο στην Ασία.

offlinepost.gr

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας βοήθησε στην παράνομη αυτή πράξη, μιας και τεράστιο μέρος του εμπορίου αυτού γίνεται μέσα στο ίντερνετ. Ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως είναι οι γορίλλες οι ιαγουάροι και οι λεοπαρδάλεις, υπάρχουν για πώληση σε παράνομες ιστοσελίδες. Έρευνες φανερώσανε ότι περίπου 146 πιθηκοειδή πωλούνται, ενώ 9.000 προϊόντα που προέρχονται από άγρια ζώα είναι επίσης διαθέσιμα. Πολλά από αυτά τα προϊόντα προέρχονται από απαγορευμένα είδη, καθώς μεγάλη ζήτηση έχουν τα κέρατα ρινόκερου και τα ελεφαντόδοντα.

Το IFAW (Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων) σε μια έκθεση του, αποκάλυψε πως, μεταξύ των άγριων ζώων που υπάρχουν για πώληση στις πλατφόρμες μπορεί κανείς να βρει ασιάτικα αιλουροειδή, τίγρεις της Σιβηρίας και κροκοδείλους του Νείλου που η τιμή τους κυμαίνεται γύρω στα 250 ευρώ ο ένας! Αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι ένας πωλητής στο Λονδίνο προσπαθούσε να πουλήσει ένα επτάχρονο γορίλλα που προσφερόταν στα 6.300 ευρώ. Μέσα από σελίδες στο ίντερνετ, επίσης υπάρχουν και καμηλοπαρδάλεις- στα 40.000 ευρώ- και χιμπαντζήδες στα 50.000 ευρώ. «Είναι σαφές ότι οι αδίστακτοι έμποροι γυρεύουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους δίνονται μέσα από το ίντερνετ καθώς το μέσο αυτό, καθιστά το εμπόριο φθηνό, εύκολο και ανώνυμο» ανάφερε στην έκθεση ο IFAW.

assets.in.gr

Συνοψίζοντας, το εμπόριο και το κυνήγι των άγριων ζωών είναι μια από τις πιο βάναυσες ασχολίες που μπορεί να καταπιαστεί ο άνθρωπος. Είναι σημαντική ανάγκη κάθε κυβέρνησης να αναγνωρίσει το εμπόριο αυτό ως εγκληματική ενέργεια και να προβεί σε αυστηρότερα μέτρα και τιμωρίες. Παρόλα αυτά, η αξιόλογη αλλαγή έρχεται από τον άνθρωπο καθώς η ευαισθητοποίηση του προς τα ζώα και γενικά τα θέματα του περιβάλλοντος, είναι αυτό που πραγματικά θα κάνει την αλλαγή.

Πηγή:
lifo.gr, tanea.gr


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: efsyn.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Στα χνάρια του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων…