Η λέξη σκλαβοπάζαρο εκ πρώτης όψεως παραπέμπει σε αρχαία και ρωμαϊκά χρόνια. Άνθρωποι που έγιναν λάφυρα για τους νικητές μετά από μάχες. Άνθρωποι που πωλήθηκαν από άλλους ανθρώπους ως εμπορικό αντικείμενο. Άνθρωποι που πωλήθηκαν για να εξαγοράσουν χρέη τους. Οι μορφές της δουλείας έχουν μεταλλαχθεί ανά τα χρόνια, ωστόσο ένα παραμένει σταθερό … το σκλαβοπάζαρο παραμένει εν έτει 2019.
Μια πρόσφατη έρευνα του BCC φέρνει στο φως τέτοιου είδους συναλλαγές σε χώρα της Ανατολής που πραγματοποιήθηκαν μέσα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Instagram χρησιμοποιώντας κάποια σχετικά hashtags. Να σημειωθεί ότι μετά την δημοσίευση της έρευνας, τα συγκεκριμένα hashtags έχουν διαγραφεί.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι σύγχρονοι σκλάβοι, συνήθως γυναίκες που πωλούνται ως οικιακοί βοηθοί, στερούνται των διαβατηρίων τους και των νόμιμων εγγράφων τους, καθώς πλέον ανήκουν στον ιδιοκτήτη τους και συνεπώς δεν τους επιτρέπεται να τα χρησιμοποιήσουν. Επιπλέον, τα ιδιαίτερα προσόντα τους διαφημίζονται ώστε να γίνουν θελκτικές στο αγοραστικό κοινό. Προσόντα τύπου «δεν παραπονιέται», «δεν γκρινιάζει».
Το γεγονός όμως παραμένει και σε Ευρωπαϊκά εδάφη, δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά. Εκατοντάδες γυναίκες σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, αποφασίζουν να ταξιδέψουν σε μια άλλη χώρα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και εργασία και τελικά η αυτή η εργασία καταλήγει να είναι η σεξουαλική τους εκμετάλλευση.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι διακινητές και το κύκλωμα εμπορίας γυναικών, τόσο στον εντοπισμό των γυναικών όσο και στην οργάνωση της μεταφοράς τους μέχρι τον τελικό προορισμό. Το γεγονός ότι εντός της ευρωπαϊκής ένωσης δεν χρειάζονται ταξιδιωτικά έγγραφα, ευνοεί τη μεταφορά γυναικών από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία με την πρόφαση του τουρισμού.
Τα θύματα, που εκτός από γυναίκες είναι πολλές φορές και ανήλικα παιδιά, στερούνται των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και ζουν υπό συνθήκες εξαθλίωσης. Ένα πρόσφατο παράδειγμα, ήταν πριν δύο περίπου χρόνια στη Λιβύη, όταν ήρθε στη δημοσιότητα ένα βίντεο μέσω του CNN όπου άνδρες, γυναίκες και παιδιά πωλούνταν σε ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο.
Ακόμα πιο φρικαλέες είναι οι μαρτυρίες των θυμάτων, καθώς και των παρατηρητών των ανθρώπινων δικαιωμάτων του ΟΗΕ που βρέθηκαν στους χώρους της αγοραπωλησίας και κράτησης των θυμάτων.
Αρμόδιοι φορείς για την προστασία και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι:
- η Διεθνής Αμνηστία
- το Κέντρο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
- το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
- Το Ταμείο Υπεράσπισης Παιδιών
- Άλλοι διεθνείς φορείς
Ενημερωθείτε για τα ανθρώπινα δικαιώματά σας. Ακόμα και περιστατικά που δεν είναι τόσο κραυγαλέα, όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, ακόμα και αν δεν διώκονται, η αναφορά τους ή και δημοσιότητά τους μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό των δραστών.
Ας ενημερωθούμε όλοι για τα ανθρώπινα δικαιώματά μας.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment