Loading

Στα άδυτα της ναρκοτρομοκρατίας του Πάμπλο Έσκομπαρ.

«Plata o plomo»… είναι η φράση που δηλώνει λέξη προς λέξη τον τρόπο που δρούσε ο Πάμπλο Έσκομπαρ. Στην αρχή, όποιος του στεκόταν εμπόδιο επιχειρούσε να τον δωροδοκήσει. Όταν ο Πάμπλο προσέφερε «Plata» που σημαίνει ασήμι, εξαγόραζε μεγάλο τμήμα του πολιτικού συστήματος της χώρας του, της Κολομβίας. Ο Έσκομπαρ, είχε τους δικηγόρους, τους αστυνομικούς και τα πολιτικά στελέχη της χώρας πιόνια του. Όλοι αυτοί λοιπόν, στις περιπτώσεις που δεν υπάκουαν και δεν συμμορφώνονταν, αντιμετωπίζονταν με «Plomo» που σημαίνει μόλυβδος, και εννοούσε φυσικά τις σφαίρες από μόλυβδο. Απ’ όσα μπορούμε να καταλάβουμε λοιπόν στην περίφημη αυτή φράση του Πάμπλο, κρυβόταν μια ολόκληρη αυτοκρατορία κατακτημένη από άφθονο αίμα. «Ασήμι ή μόλυβδος», μπορεί να ακούγεται σαν πείραμα Χημείας μα στην πραγματικότητα για σκεφτείτε, πόσοι άνθρωποι έχουν καταδικαστεί εις θάνατον στο όνομα αυτών των δύο λέξεων βγαλμένες από το στόμα του Πάμπλο Εμίλιο Έσκομπαρ.

brief.com.cy

Οι βλέψεις για Πρωθυπουργία!

To 1970, είχε συμβάλει στην ίδρυση του καρτέλ της Μεδεγίν, που συνεργαζόταν με άλλους βαρόνους για να είναι ισχυρότεροι. Ο Πάμπλο είχε ηγηθεί του καρτέλ και επικεντρωνόταν κυρίως στην παραγωγή, την μεταφορά και την πώληση κοκαίνης. Μέχρι το 1980 είχε αποκτήσει τεράστια δύναμη και περιουσία, τόση που ήταν ικανός για τα πάντα. Ξεκίνησε τότε πολλές φιλανθρωπικές δωρεές και αποφάσισε να ασχοληθεί στενά με την πολιτική, όπου οραματιζόταν κάποια στιγμή να γίνει και ο Πρωθυπουργός της χώρας. Για κακή του τύχη, πολλά πολιτικά στελέχη από το κόμμα στο οποίο ήταν μέλος, του είχαν εναντιωθεί αφού είχαν ενοχληθεί από τις παράνομες δραστηριότητες του, κάτι τελείως φυσιολογικό αφού μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 80’ θεωρείτο από τους ισχυρότερους βαρόνους κοκαίνης.

Η δολοφονία του Γκαλάν!

Οι πολιτικοί συνάδελφοι του τον είχαν καταγγείλει κατηγορώντας τον και βγάζοντας τον στην φόρα για ναρκεμπόριο, πράγμα που στην Κολομβία ήταν «κοινό μυστικό», με αποτέλεσμα να διαγραφεί από το κόμμα. Κάπου εκεί άρχισαν τα αντίποινα για όσους είχαν βρεθεί στο δρόμο του, αφού ξεκίνησε η βία να γίνεται όλο και πιο έντονη, κυρίως όταν το 1989 ο υποψήφιος πρόεδρος Λουίς Κάρλος Γκαλάν είχε βρεθεί δολοφονημένος (η ατζέντα του περιείχε μια σειρά από αυστηρά μέτρα κατά της διακίνησης ναρκωτικών και των καρτέλ). Δεν είχε αργήσει και πολύ ο Πάμπλο για να τον ξεφορτωθεί. Ήταν εκείνη η στιγμή που ότι φιλανθρωπίες είχε κάνει, είχαν γκρεμιστεί και πλέον είχε αναγνωριστεί ως εχθρός της Κολομβίας. Ο Έσκομπαρ, δεν φοβήθηκε να αντιμετωπίσει και να πολεμήσει ανοικτά και βίαια την κυβέρνηση. Στην ουσία εκμεταλλευόταν την περιουσία του από το ναρκεμπόριο για τις εγκληματικές, τρομοκρατικές του πράξεις.

media.tacdn.com

Όταν ο Έσκομπαρ κατέρριψε ένα επιβατικό αεροπλάνο!

Η κατάσταση στην Κολομβία είχε φτάσει στο κόκκινο, η εγκληματικότητα, οι μαζικές επιθέσεις, οι απαγωγές και οι δολοφονίες ήταν πλέον τρόπος ζωής για κάθε καινούρια μέρα που ξημέρωνε. Κάποιες στατιστικές έρευνες είχαν καταγράψει περισσότερα από 27.100 δολοφονημένα άτομα από άνδρες του Πάμπλο από τα οποία θύματα, 600 αστυνομικοί, δημοσιογράφοι, δικαστές και πολιτικά στελέχη. Το 1989 επίσης, το καρτέλ είχε βομβαρδίσει ένα αεροπλάνο στο οποίο σκοτώθηκαν πάνω από 100 άτομα με σκοπό να δολοφονήσουν ένα πληροφοριοδότη, γεγονός που έστρεψε την κοινή γνώμη εναντίον του Έσκομπαρ.

Η «φυλακή»… αλά Έσκομπαρ!

Αυτά τα αιματηρά γεγονότα είχαν πάρει σειρά και είχαν σπείρει το φόβο και τον θρήνο σε πάρα πολλούς αθώους πολίτες. Έτσι, δεν είχαν αργήσει η ΗΠΑ να ζητήσει την έκδοση του από τις αρχές της Κολομβίας. Ο Πάμπλο δεν φοβόταν την κυβέρνηση της Κολομβίας αλλά το Αμερικανικό σύστημα. Λόγω του ότι ολόκληρη η Κολομβία είχε ξεσηκωθεί μαζί του, για να ηρεμήσει τα πνεύματα είχε κλείσει συμφωνία με την κυβέρνηση να κτίσει ο ίδιος τις «υψίστης ασφαλείας» φυλακές του. Στην ουσία όμως ο Έσκομπαρ κοροϊδεψε για άλλη μια φορά την εξουσία της Κολομβίας, αφού στην ουσία είχε κτίσει ένα πολυτελές ξενοδοχείο με όλες τις ανέσεις. Οι φυλακές του ονομάστηκαν «La Catedral», Καθεδρικός ναός και βρίσκονταν έξω από το Μεδεγίν. Οι φυλακές του είχαν τους δικούς του φύλακες, κάτι που δεν τον είχε σταματήσει από το να συνεχίζει το ναρκεμπόριο και τις εγκληματικές του δραστηριότητες. Εκτός από τη διακίνηση ναρκωτικών που συνεχιζόταν κανονικά μέσα από τη φυλακή, οι φυλακές είχαν γίνει άνδρο ακολασίας και λαθρεμπορίου! Ο Έσκομπαρ μπορούσε να μεταφέρει μέσα ό,τι επιθυμούσε η ψυχούλα του, χωρίς να τον ελέγχει κανείς. Το 1992 ο Πάμπλο Έσκομπαρ είχε δραπετεύσει από τις φυλακές του μαζί με τους άνδρες του και έτσι είχε ξεκινήσει ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του.

allthatsinteresting.com

Ο Έσκομπαρ στο Forbes & η δραπέτευσή του!

Εντωμεταξύ, ο «Βαρόνος» το 1990 είχε καταταγεί στην λίστα forbes και συγκεκριμένα στην έβδομη θέση ανάμεσα στους πιο πλούσιους εγκληματίες που υπήρξαν ποτέ αφού είχε μια περιουσία που ξεπερνούσε τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Η δύναμη και η επιρροή που είχε αποκτήσει μέσα από το ναρκεμπόριο, είχε ξεκινήσει να τρομάζει τις ΗΠΑ και έτσι είχαν κλείσει συμφωνία μαζί με την κυβέρνηση της Κολομβίας με σκοπό τον θάνατο του. Μετά την απόδραση του, το ανθρωποκυνηγητό είχε διαρκέσει 16 ολόκληρους μήνες. Μέσα σε αυτούς τους μήνες το αντίκτυπο ήταν τεράστιο αφού οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους ήταν χιλιάδες. Πολλοί πιστοί άντρες του Έσκομπαρ είχαν δολοφονηθεί και έτσι η δυναμική του καρτέλ του μειωνόταν σιγά-σιγά.

biography.com

Το τέλος ενός βαρόνου…

Στις 2 Δεκεμβρίου το 1993, μετά από μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον γιο του ενώ κρυβόταν, η αστυνομική οργάνωση Search Bloc μαζί με διάφορες ομάδες ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Κολομβίας κατάφεραν να τον εντοπίσουν. Ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει από την σκεπή του σπιτιού που βρισκόταν, δέχτηκε πυροβολισμούς και έτσι έπεσε νεκρός. Υπάρχει και η εκδοχή του ότι ίσως να αυτοκτόνησε αφού ο αδερφός του Πάμπλο ισχυρίζεται ότι έχει στοιχεία που το αποδεικνύουν, κάτι το οποίο ισχυρίζεται και ο γιος του σύμφωνα από μια πρόσφατη συνέντευξη του.

Αυτή ήταν εν συντομία η ζωή ενός από τους μεγαλύτερους «βαρόνους» ναρκωτικών που υπήρξαν ποτέ. Υπάρχουν αμέτρητες ταινίες, ντοκιμαντέρ και βιβλία που προσπάθησαν να αναλύσουν την πολύπλευρη προσωπικότητα του με επικρατέστερη και δημοφιλέστερη την σειρά του Netflix «Narcos», την οποία πρέπει οπωσδήποτε να δείτε. Μέχρι και σήμερα, ο Έσκομπαρ είναι ίσως μία από τις προσωπικότητες που πολλοί έχουν λατρέψει, αλλά και άλλοι τόσοι έχουν μισήσει. Πάντως, ένα είναι το σίγουρο, πως πρόκειται για μία απ’ τις πιο σημαντικές φιγούρες στον κόσμο των ναρκωτικών και της ναρκοτρομοκρατίας!

Πηγές

https://static.wikia.nocookie.net/, http://www.mixanitouxronou.gr/, https://www.britannica.com/


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: fortunegreece.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Στα άδυτα της ναρκοτρομοκρατίας του Πάμπλο Έσκομπαρ.