Loading

Σπουδαίοι επιστήμονες: PART 2

svg18 Σεπτεμβρίου, 2019SciencebeezΛΕΝΟΣ ΜΑΣΤΡΟΥ

Τόμας Έντισον

Αμερικανός εφευρέτης που έχει στο ιστορικό του την ανακάλυψη του ηλεκτρικού λαμπτήρα, του φωνογράφου, του σύγχρονου τηλεφώνου, της κινηματογραφικής μηχανής προβολής και πολλά άλλα. Καταγόταν από μια αρκετά φτωχή οικογένεια και είχε δύσκολα παιδικά χρόνια αφού ταυτόχρονα αντιμετώπιζε και πρόβλημα ακοής που του στέρησε τηνθέση πίσω από τα θρανία.

Το πάθος του μετέπειτα ήταν ένα: οι εφαρμογές του ηλεκτρισμού.

Έτσι καταθέτει την πρώτη ευρεσιτεχνία του για ένα ηλεκτρικό καταγραφέα φωνής και ένα μηχάνημα ηλεκτρικής καταγραφής ψήφων. Φυσικά κανείς δεν τα αγόρασε. Μετά από ένα περιστατικό με τους ηλεκτρονικούς πίνακες του χρηματιστηρίου ο Έντισον ξεκίνησε την πορεία προς την καταξίωση. Στο μέλλον κατασκευάζει και τον τετραπλό τηλέγραφο, πολύπλοκη ανακάλυψη για την εποχή και η επιτυχία ήταν πλέον δεδομένη, αφού ακολούθησε και η ανακάλυψη του φωνογράφου.

Στην πορεία ο Τόμας δημιούργησε τον πρώτο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η Νέα Υόρκη ήταν η πρώτη πόλη που φωτίστηκε με ηλεκτρισμό. Δυστυχώς οι κακές επιχειρηματικές κινήσεις και η έλλειψη ακαδημαϊκής κατάρτισης ήταν η αρχή του τέλους, αφού η επιστήμη προχωρούσε και άφηνε πίσω της τον Τόμας. Για τον λαό όμως ο Έντισον κατάφερε να ζήσει το American dream. Πεθαίνει το 1931 στο εργαστήριο του.

Νίκολα Τέσλα

Ο Τέσλα ήταν Σέρβος φυσικός και εφευρέτης. Εργάστηκε ως ηλεκτρολόγος μηχανικός σε διάφορες χώρες πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ όπου εργάστηκε δίπλα από τον Τόμας Έντισον, βελτιώνοντας πολλές από τις εφευρέσεις του προαναφερόμενου.

Δυστυχώς όμως ο έντονος χαρακτήρας και των δύο οδήγησε σύντομα στη ρήξη της σχέσης τους και έτσι ο Τέσλα δημιουργεί την δική του εταιρεία δημιουργώντας συστήματα θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού. Λόγω οικονομικών δυσκολιών η εταιρεία χρεοκόπησε. Με το πέρασμα του χρόνου, ο Τέσλα γινόταν όλο και πιο εκκεντρικός και κλειστός χαρακτήρας, ενώ συνήθιζε να περνάει όλη τη μέρα του πειραματιζόμενος με τα ραδιοκύματα, αλλά και με σεισμικά μηχανήματα, που ο ίδιος είχε κατασκευάσει.

Ο Τέσλα πρόσφερε στην ανθρωπότητα το εναλλασσόμενο ρεύμα, το ραντάρ, το ραδιόφωνο και άλλα.

Το 1912 κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής μαζί με τον Έντισον αλλά το αρνήθηκε διότι θεώρησε υποτιμητικό να πάρει βραβείο με έναν απλό εφευρέτη, όπως τον αποκαλούσε. Ο Τέσλα πεθαίνει φτωχός και ξεχασμένος σε ένα ξενοδοχείο στην Νέα Υόρκη, παρόλα αυτά το έργο του αναγνωρίστηκε μετά τον θάνατο του.  

Γεώργιος Παπανικολάου

Ο Γ. Παπανικολάου ήταν Έλληνας γιατρός γνωστός για την μέθοδο πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το γνωστό Τεστ Παπ, σώζοντας χιλιάδες ζωές γυναικών. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην ιατρική σε ηλικία 15 ετών. Ήταν ανήσυχο πνεύμα που μελετούσε φιλοσοφία, μουσική, ποίηση, μιλούσε Γαλλικά και Γερμανικά και γενικότερα είχε μια εσωτερική καλλιέργεια. Στην πορεία, παντρεύτηκε απόγονο της ηρωίδας του 1821, Μαντούς Μαυρογένους και συμμετείχε ως γιατρός στους Βαλκανικούς πολέμους.

Μεταναστεύοντας στις ΗΠΑ, τον ανακαλύπτει ο γνωστός γενετιστής Τ. Μόργκαν και εκεί ξεκινά η καταξίωση. Μετά από πολλές έρευνες σε εργαστήρια για τον καρκίνο και την διάγνωση του, ιδιαίτερα στον κολπικό καρκίνο, ήταν η βάση για την θεμελίωση της μεθόδου για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Το πρώτου του ‘’πειραματόζωο’’ ήταν η γυναίκα του.

Παρόλο που δεν κέρδισε βραβείο Νόμπελ αν και είχε προταθεί δύο φορές πήρε πολλά άλλα αμερικάνικα βραβεία.

Σήμερα το Τεστ Παπ. χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Σπουδαίοι επιστήμονες: PART 2