Η ιστορία της Αμερικανίδας πρωταθλήτριας του στίβου που έπαιρνε το ένα μετάλλιο μετά το άλλο σε Ολυμπιακούς και παγκόσμια και μετά αποδείχθηκε, με παραδοχή της, ότι έπαιρνε αναβολικές ουσίες.  Μέσα από την ιστορία της πρέπει να περάσει και ένα μήνυμα ότι εκτός από ψεύτικη δόξα, οι αναβολικές ουσίες έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και σοβαρές επιπτώσεις στην αθλητική καριέρα κάποιου που τις χρησιμοποιεί. 

Το όνομά της αδιαμφισβήτητα έχει συνδυαστεί με τη λέξη ταχύτητα και είχε διακριθεί ως ένα από τα πιο λαμπρά πρόσωπα της δεκαετίας του ’90 στην ιστορία του στίβου κατακτώντας στο πέρασμά της διαδοχικά χρυσά μετάλλια. Κάθε όμως πορεία προς τη δόξα απαιτεί ανάλογες προσωπικές θυσίες, πειθαρχία και συνειδητές επιλογές στα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν στην προσπάθεια αυτή. Η ιστορία της Μάριον Τζόουνς δεν αποτελεί μια κλασσική περίπτωση αθλήτριας καθώς δεν είχε αίσιο τέλος. Η δίψα της για τη φήμη και την επιτυχία ήταν τόσο ισχυρή ώστε να ακολουθήσει τον απαγορευμένο δρόμο της χρήσης αναβολικών ουσιών.  

Η Αμερικανίδα από μικρή είχε ταλέντο στην άθληση. Με έφεση στην καλαθόσφαιρα και στους αγώνες ταχύτητας στα 100, 200, 400 μέτρα αλλά και στα 4Χ100, κατάφερε να σπάσει κάθε ρεκόρ και να χαρακτηριστεί ως η δεύτερη πιο γρήγορη γυναίκα του κόσμου στην ηλικία μόλις των 23. Η φούσκα όμως έσκασε, μετά την αποτυχία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και τις αποκαλύψεις του πρώην συζύγου της, ο οποίος ομολόγησε ότι έκαναν μαζί χρήση αναβολικών ουσιών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϊ το 2000, όπου σηματοδοτείται και ως το πικ της καριέρας της. Είχε κατακτήσει 5 χρυσά μετάλλια, γεγονός πρωτόγνωρο για τα αθλητικά δεδομένα.

Η Μάριον απέφευγε  τους ελέγχους ντόπινγκ που διενεργούνταν και αρνείτο κάθε φήμη που διέρρεε για ανάμειξη της σχετικά με τις ενέσεις με στεροειδών. Για το λόγο αυτό, δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να προχωρήσει η διεξαγωγή έρευνας εναντίον της.

Η αρχή του τέλους της καριέρας της σημειώνεται το 2006 και αφού το σκάνδαλο περί χρήσης αναβολικών είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Η νεαρή είχε κληθεί από τους ομοσπονδιακούς πράκτορες για κατάθεση επειδή είχε βρεθεί θετικό δείγμα της σε απαγορευμένη ουσία. Η Τζόουνς, αρνείται τα πάντα κατηγορηματικά. Η πορεία των πραγμάτων όμως ήταν πλέον καθοδική για την αθλήτρια και δεν υπήρχε επιστροφή στις παλιές της δόξες, έτσι το 2007 εμφανίζεται η ίδια στο Δικαστήριο και ομολογεί όλη την αλήθεια. Παραδέχεται τη χρήση αναβολικών ουσιών καθώς και το ότι κατέθεσε ψευδώς.

Η ομολογία της και η αποκάλυψη αυτή αποτελεί ένα τεράστιο πλήγμα στον χώρο του αθλητισμού καθώς ένας ζωντανός μύθος καταρρέει και το όνομα της πλέον «μένει στις μνήμες μας ως μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία του αθλητισμού» (επίσημη θέση της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου). Ο αντίκτυπος της παραδοχής της ήταν δυσμενής και για την ίδια αφού η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου της αφαίρεσε όλα τα μετάλλια που είχε κρεμάσει στο στήθος, διαγράφηκαν όλες οι επιδόσεις της αθλήτριας από το 2000 και έπειτα και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών.

Όσο λυπηρή κι αν είναι η κατάληξη της ιστορίας της αθλήτριας οφείλουμε να τη δούμε και τις δύο όψεις του νομίσματος.  Ο αγωνιστικός χώρος είναι ένα πολύ σκληρό περιβάλλον, χρειάζεται αφοσίωση, δέσμευση και συνεχή επιμονή. Είναι απίστευτο και μόνο να διανοηθείς τις ατελείωτες ώρες προπόνησης, ιδρώτα, παραμερισμού της προσωπικής ζωής ενός ατόμου που ίσως κρύβονται πίσω από ακριβώς 11 δευτερόλεπτα (10,72 χρόνος επίδοσης Τζοουνς). Έχεις 11 δευτερόλεπτα, για να αποδείξεις ότι οι θυσίες που έκανες, η ομάδα που βρίσκεται πίσω από σένα και δουλεύει για σένα, η χώρα που εκπροσωπείς, όλα αυτά είχαν κάποιο νόημα και έχουν αποφέρει τελικά καρπούς. Είναι δύσκολο να μπούμε στη θέση της ή ίσως να φανταστούμε τον τρόπο ζωής κάποιου αθλητή και ίσως  γι’ αυτό εκ του ασφαλούς, να κρίνουμε αρνητικά την Τζόουνς και κάθε Τζοουνς που επιδιώκει με αθέμιτα μέσα να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Πέρα από αυτό όμως, η ουσία της επιτυχίας (σε κάθε τομέα) στηρίζεται στην καθαρότητα και την ηθική των πράξεών σου.  Και ίσως αυτό να είναι και το πιο βασικό στοιχείο που ξεχωρίζει έναν αθλητή, η ικανότητα του να επιλέξει συνειδητά να στηριχθεί αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις και φυσικά χαρίσματα. Ο «κόσμος» των αναβολικών σου προσφέρει  μια πρόσκαιρη και ίσως ψεύτικη ικανοποίηση που δεν αργεί να αποκαλυφθεί. Οι περισσότεροι, αθλητές ή μη, καταφεύγουν στη χρήση τους κυρίως για να αποκτήσουν μύες σε πολύ λιγότερο χρόνο εξάσκησης ή για να καταγράψουν πλασματικές επιδόσεις, αγνοώντας βέβαια ή μη θέλοντας να αποδεχτούν τη ζημιά που προκαλούν μακροπρόθεσμα στην υγεία τους. Οι αρνητικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό είναι προφανείς, όπως και η λεπτή γραμμή μεταξύ παρανομίας-νομιμότητας και ηθικής, η οποία τελικά καθορίζεται από την πλήρη επίγνωση του πώς θες να φτάσεις στον στόχο σου.

Αναμφισβήτητα, το παράδειγμα της Μάριον Τζοουνς έχει να μας διδάξει πολλά…κυρίως το πόσο εύκολο είναι να «διαγραφείς» από τα αθλητικά δρώμενα στην προσπάθεια σου να κατακτήσεις «νοθευμένα» μετάλλια.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com


Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
2
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
2
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!