Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας όταν δείτε με πόσα όμορφα και σπάνια φυτά είναι προικισμένη η Κύπρος μας! Η πλεονεκτική γεωγραφική θέση της Κύπρου, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και οι θαυμάσιες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί, ευνοούν την ανάπτυξη μιας μεγάλης ποικιλίας χλωρίδας στο νησί. Μάλιστα, γύρω στα 145 είδη φυτών που υπάρχουν στην Κύπρο δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο, είναι δηλαδή τα λεγόμενα ενδημικά φυτά του τόπου.
Αυτό το άρθρο συγκαταλέγει κάποια από τα πιο σπάνια φυτά τα οποία φιλοξενεί η Κύπρος μας (και είναι πανέμορφα!):
Σιδερίτης η κύπρια (Sideritis cypria)
![](https://www.beezdom.com/wp-content/uploads/2021/06/εικόνα-125.png)
savvastryfonosplants.com
Αυτός ο παράξενος ημίθαμνος συναντάται μόνο στην οροσειρά του Πενταδακτύλου, κυρίως στις σχισμές ασβεστολιθικών πετρωμάτων. Φτάνει μέχρι τα 60 εκατοστά σε ύψος και ανθίζει κατά τους θερινούς μήνες.
Δελφίνιο το κάσσειο (Delphinium caseyi)
![](https://www.beezdom.com/wp-content/uploads/2021/06/εικόνα-126.png)
flora-of-cyprus.eu
Αποτελεί ένα από τα σπανιότερα ενδημικά φυτά της Κύπρου και θεωρείται αυστηρώς προστατευόμενο. Περιορίζεται σε σχισμές βράχων στις κορυφές του Αγίου Ιλαρίωνα και Κυπαρισσόβουνου στην οροσειρά του Πενταδακτύλου. Το ύψος του κυμαίνεται από 50 μέχρι 85 εκατοστά.
Ερύσιμον το κυκκώτικον (Erysimym kykkoticum)
![](https://www.beezdom.com/wp-content/uploads/2021/06/εικόνα-127.png)
kykkos.org.cy
Πρόκειται για ένα νέο σχετικά ενδημικό φυτό της Κύπρου αφού ανακαλύφθηκε το 1997 στα περίχωρα της Μονής του Κύκκου, απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Το Ερύσιμον κυκκώτικον έχει ύψος 15-50 εκατοστά και συναντάται σε σχισμές βράχων σε μικρούς πληθυσμούς.
Κενταύρεια η ακαμαντίς (Centaurea akamantis)
![](https://www.beezdom.com/wp-content/uploads/2021/06/εικόνα-128.png)
savvastryfonosplants.com
Ακόμη ένα πολύ σπάνιο ενδημικό και αυστηρώς προστατευόμενο φυτό, η Κενταύρεια ακαμαντίς, ανθίζει μόνο σε δύο τοποθεσίες στον Ακάμα, συγκεκριμένα στο φαράγγι του Άβακα και στο Αργάκι των Κουφών. Ευδοκιμεί σε σχισμές σκιασμένων ασβεστολιθικών βράχων, κατά τους μήνες Μάιο μέχρι Νοέμβριο.
Μπόσεα η κυπρία ή αλλιώς Ζουλατζιά (Bosea cypria)
![](https://www.beezdom.com/wp-content/uploads/2021/06/εικόνα-129.png)
blogspot.com
Αυτό το εντυπωσιακό φυτό φυτρώνει σε θάμνους ύψους 1-2 μέτρα κατά τους μήνες Απρίλιο με Ιούλιο. Εξαπλώνεται σε διάφορα μέρη της Κύπρου, κυρίως σε πετρώδης πλαγιές και λόφους. Υπάρχουν μόνο 3 είδη αυτού του φυτού ανά το παγκόσμιο: στις Κανάριες Νήσους, τα Ιμαλάια όρη και τη δική μας Κύπρο!
Ροδή της χιονίστρας (Rosa chionistrae)
![](https://www.beezdom.com/wp-content/uploads/2021/06/εικόνα-130.png)
lyk-solea-lef.schools.ac.cy
Η Ροδή της χιονίστρας συγκαταλέγεται στα είδη αγριοτριανταφυλλιάς και είναι αρκετά πιο σπάνιο από άλλα φυτά του είδους της. Απαντάται μόνο στο Τρόοδος σε μορφή ακανθώδη θάμνου ύψους 1,5-3 μέτρα, μόνο κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.
Οφρύς η κοτσίεια (Ophrys kotschyi)
![](https://www.beezdom.com/wp-content/uploads/2021/06/εικόνα-131.png)
flickr.com
Για το τέλος, έχω αφήσει την Οφρύς κοτσίεια, τα άνθη της οποίας θυμίζουν μέλισσες, γι’ αυτό άλλωστε κατατάσσεται στο είδος μελισσάκι (η μελισσοοικογένεια μας μεγαλώνει!). Υψώνεται μόνο σε λιγοστά εκατοστά (10-30cm) και συναντάται σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Λόγω του ότι ο πληθυσμός της μειώνεται σημαντικά, έχει ανακηρυχθεί αυστηρώς προστατευόμενο είδος.
Αυτά και πολλά άλλα ενδημικά φυτά της Κύπρου σπανίζουν με το πέρασμα του χρόνου. Δυστυχώς ποικίλοι – ανθρωπογενείς κυρίως – παράγοντες οδηγούν στην εξάλειψη αυτών, και όχι μόνο, ενδημικών φυτών της χώρας μας, οπότε είναι ευθύνη όλων μας να αναλογιστούμε τις οικολογικές συνέπειες των πράξεων μας και να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα του τόπου μας.
Πηγές:
Βιβλίο «Τα Ενδημικά Φυτά της Κύπρου», Τράπεζα Κύπρου, Παγκύπρια Ένωση Δασολόγων
polignosi.com, ncu.org.cy, savvastryfonosplants.com, kykkos.org.cy, savvastryfonosplants.com, savvastryfonosplants.com
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: polignosi.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment