Loading

Σκάκι: Η άνοδός του εν μέσω της πανδημίας.

Το σκάκι είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα στον κόσμο, με τους βασικούς κανόνες του να παραμένουν αναλλοίωτοι εδώ και έξι αιώνες. Περιμένετε όμως, είναι το σκάκι άθλημα; Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πάντως το αναγνωρίζει ως άθλημα. Και γιατί να μην είναι άλλωστε; Κλασικά παιχνίδια μεταξύ κορυφαίων γκραντ μάστερ μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και πάνω από 8 ώρες και για να μπορέσει να μείνει κανείς απόλυτα συγκεντρωμένος για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χρειάζεται να έχει άριστη φυσική κατάσταση. Αν και θα μπορούσα να παραθέσω αρκετούς ακόμα λόγους για τους οποίους το σκάκι αξίζει να θεωρείται άθλημα, σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθώ στην αυξημένη δημοτικότητά του τα τελευταία χρόνια.

The Queen’s Gambit

Παράλληλα με την πανδημία του κορωνοϊού στις αρχές του 2020, ξεκίνησε και το λεγόμενο “Νέο Chess Boom”. Ο κόσμος, αναγκασμένος πλέον να μένει κλεισμένος στα σπίτια του, έπρεπε να στραφεί  στο διαδίκτυο για την ψυχαγωγία του και το σκάκι αποδείχτηκε από τις πιο δημοφιλείς επιλογές. Αδιαμφισβήτητα όμως, την μεγαλύτερη ώθηση έδωσε η επιτυχημένη μίνι-σειρά του Netflix, The Queen’s Gambit. Η σειρά, ο τίτλος της οποίας είναι παρμένος από ένα από τα πιο δημοφιλή σκακιστικά ανοίγματα, έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβρη του 2020 και σε διάστημα τεσσάρων μόλις εβδομάδων έγινε η μίνι-σειρά του Netflix με την μεγαλύτερη τηλεθέαση. Πρωταγωνίστρια της σειράς είναι η Ελίζαμπεθ Χάρμον, ένα ορφανό αλλά ταλαντούχο κορίτσι, η οποία προσπαθεί να φτάσει στην κορυφή του σκακιστικού κόσμου, παλεύοντας παράλληλα με την εξάρτηση της από ναρκωτικές ουσίες.

hay-hay.co

Chess Content Creators

Την ίδια περίδο, άρχισε φυσικά το σκάκι να ανελίσσεται και στις πλατφόρμες του YouTube και του Twitch. Creators όπως οι Antonio Radić (Agadmator), Levy Rozman (GothamChess), Anna Rudolf, Eric Rosen και ακόμα και μερικοί από τους κορυφαίους γκραντ μάστερ, έπαιζαν ή/και ανέλυαν παιχνίδια, παρουσίαζαν τακτικές και στρατηγικές και έτσι έφεραν και αυτοί με τη σειρά τους ακόμα περισσότερο κόσμο κοντά στο σκάκι. Χαρακτηριστικά, εκατομμύρια νέοι χρήστες εγγράφηκαν στα δημοφιλή sites chess.com και lichess.org, όπου μπορούσαν να παίξουν με άτομα από όλο τον κόσμο, να παίξουν ενάντια στον υπολογιστή και ακόμα και να λύσουν διάφορους σκακιστικούς γρίφους.

Magnus Carlsen

Κάθε άθλημα χρειάζεται έναν superstar και για το σκάκι αυτός είναι ο Magnus Carslen. Ο 31χρονος Νορβηγός, 5 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και νο1 στην παγκόσμια κατάταξη από το 2011, άξια αξίζει να συγκαταλέγεται ανάμεσα σε θρύλους του σκακιού όπως οι Bobby Fischer και Gary Kasparov. Αν και το στυλ παιχνιδιού του δεν είναι πάντοτε το πιο εντυπωσιακό, η ακρίβεια με την οποία παίζει και οι ευρηματικές λύσεις που βρίσκει σε δύσκολες θέσεις τον κάνουν να ξεχωρίζει.

worldchess.com


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: chesscomfiles.com

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΠΑΣΙΤΗΣ

Γιάννης, φυσικός, αναλυτής, συγγραφέας και μελισσό-αρθρογράφος. Αυτά βασικά χρειάζεται να ξέρετε για μένα. Τα υπόλοιπα επίθετα, μετοχές ή και φράσεις που τυχόν να με χαρακτηρίζουν θα τα ανακαλύψετε στην πορεία.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Σκάκι: Η άνοδός του εν μέσω της πανδημίας.