Loading

Σεξισμός & επιστήμη: Γιατί αγνοούμε την κλειτορίδα;

Το άρθρο πραγματεύεται με σοβαρότητα και σεβασμό ευαίσθητα θέματα όπως ο γυναίκειος οργασμός, και κάνει αναφορές σε γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα.

Η κλειτορίδα αποτελεί ένα μεγάλο και πολυσύνθετο όργανο, και είναι το μοναδικό γυναικείο όργανο που εξυπηρετεί αποκλειστικά στην γυναικεία απόλαυση. Παρόλα αυτά υπάρχει ανεπάρκεια επιστημονικής έρευνας πάνω στην κλειτορίδα, και η ύπαρξη της αγνοείται από επιστημονικά βιβλία και σεμινάρια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, υπενθυμίζοντας μας έτσι για ακόμη μια φορά σε πόσες πολλές μορφές μπορεί κάνεις να συναντήσει σεξισμό. Και αν αυτά που μόλις διάβασες δεν βγάζουν και πολύ νόημα, τότε άσε με να σου εξηγήσω…

Φτάνει κάνεις να αναλογιστεί πως η πρώτη αναλυτική ανατομική μελέτη πάνω στην κλειτορίδα δημοσιεύτηκε το 1998 (δηλαδή τη χρόνια που πρωτοεμφανίστηκε η Britney Spears). H έρευνα ήταν πρωτοβουλία, και υπό την επίβλεψη της Δρ. Helen O’Connell , η οποία ούσα φοιτήτρια ιατρικής ήταν αγανακτισμένη από το γεγονός ότι βιβλία ανατομίας περιείχαν εκτεταμένα ανατομικά σχέδια του αντρικού πέους, άλλα συχνά αγνοήσουν η αναφέρονταν ελάχιστα στην ύπαρξη της κλειτορίδας .

Τα ευρήματα της έρευνας έχουν επαναπροσδιορίσει το πως η επιστήμη βλέπει και κατανοεί την κλειτορίδα. Έχουν επιτρέψει σε γυναίκες να αποφύγουν την καταστροφή της σεξουαλικής ευαισθησίας – που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία ή την ανικανότητα οργασμού- κατά τη διάρκεια επεμβάσεων στην περιοχή της πυέλου. Επίσης μέσα από τα ευρήματα της έρευνας έχουν απαντηθεί θεμελιώδεις ερωτήσεις σχετικά με το σεξ, τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία και τον γυναικείο οργασμό.

guim.co.uk

Δυστυχώς όμως μέχρι και σήμερα η κλειτορίδα συνεχίζει να αγνοείται τόσο σε επιστημονικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Η άγνοια μπορεί να επηρεάσει άμεσα την σεξουαλική υγεία των γυναικών, αφού γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας ενδεχομένως να μην είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι για να βοηθήσουν ουσιαστικά ασθενείς με θέματα υγείας που σχετίζονται άμεσα με την κλειτορίδα. Επίσης είναι πιθανόν να υπάρχει και έλλειψη γνώσεων από την πλευρά του ασθενή, έτσι ώστε να είναι σε θέση να καταλάβει ότι χρειάζεται ιατρική βοήθεια.

Η επισήμανση της έλλειψης επιστημονικού ενδιαφέροντος για την κλειτορίδα, δεν είναι όμως σημαντική μονό από μια επιστημονική προοπτική, άλλα έχει ανοίξει μια εξίσου σημαντική συζήτηση όσον άφορα την γυναικεία σεξουαλικότητα, τα κοινωνικά πρότυπα ιδεολογίες και στερεότυπα καθώς και τον σεξισμό στην επιστημονική έρευνα.

Η επιστημονική άγνοια προς την κλειτορίδα παρολη την σημαντικότητα της στην γυναικεία ανατομία καθρεφτίζει και ευθύνεται σε μια γενικότερη αδιαφορία της κοινωνίας μας προς την γυναικεία σεξουαλική απόλαυση, η οποία δυστυχώς ακόμα και σήμερα αποτελεί ταμπού, συνδέεται με αίσθηση ντροπής, ακόμη και τιμωρείται. Φτάνει κάνεις να μελετήσει τον τρόπο μέσα από τον οποίο τα ΜΜΕ εδώ και χρόνια συντηρούν και προωθούν φαλλοκεντρικές  ιδεολογίες όσον άφορα το σεξ όπου η γυναίκα συχνά προβάλλεται σαν παθητικό αντικείμενο, και η δική της απόλαυση βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα.

Πολλοί κοινωνιολόγοι υποστηρίζουν πως πολλές φορές είναι δύσκολο ή ακόμα αδύνατο να διαχωρίσεις τον επιστήμονα/ερευνητή από το περιβάλλον, τις ιδεολογίες και τις αρχές της κοινωνίας στην οποία ζει/μεγάλωσε. Τα κοινωνικά και πολιτιστικά ερεθίσματα επηρεάζουν ή ακόμη καθορίζουν της ερωτήσεις και την αντίληψη του επιστήμονα. Δηλαδή εάν ο επιστήμονας έχει μεγαλώσει σε ένα πατριαρχικό και φαλλοκρατικό περιβάλλον, στο οποίο η γυναικεία σεξουαλικότητα αποτελεί ταμπού, είναι επόμενο πως η έρευνα του δεν θα ασχοληθεί με ερωτήματα γύρω από αυτήν.

«Οι επιστήμονες δεν ξεκινούν τη ζωή ως επιστήμονες, αλλά ως κοινωνικά όντα που ζουν σε μια οικογένεια, ένα κράτος, μια παραγωγική δομή, και βλέπουν τη φύση μέσω ενός φακού που έχει διαμορφωθεί από την κοινωνική τους εμπειρία», Richard Lewontin.

Η έλλειψη επιστημονικού ενδιαφέροντος πάνω στην κλειτορίδα, δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα που μας αποδεικνύει πως ενδεχομένως η επιστήμη επηρεάζεται άμεσα από την τα πατριαρχικά ιδανικά της  κοινωνίας μας. Για παράδειγμα πρόσφατα έχουν ανοίξει συζητήσεις σχετικά με την μελέτη πάνω στον αυτισμό, με επιστήμονες να υποστηρίζουν πως ο αυτισμός έχει μελετηθεί μακράν περισσότερο μέσα από αγόρια και άντρες/και από άντρες μελετητές, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο πάνω στην διάγνωση και θεραπεία γυναικών και nonbinary ατόμων. Παράλληλα κινήματα όπως ο οικοφεμινισμος φαίνεται να συνδέουν την έλλειψη φεμινιστικών ιδεών στις μελέτες για το περιβάλλον με το περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Αν αναλογιστεί κάνεις πως με ευκολία χρησιμοποιούμε συνώνυμα των αναπαραγωγικών οργάνων των γυναικών ως υποτιμητικούς όρους ( μο**ι, και που**ς στα κυπριακά, pu**y στα αγγλικά) στην καθομιλουμένη, άλλα δυσκολευόμαστε να έχουμε ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις πάνω στην γυναικεία σεξουαλικότητα – κάτι που φαίνεται πως επηρεάζει και επηρεάζεται άμεσα από την επιστημονική κοινότητα – μας κάνει να καταλαβαίνουμε πως σαν κοινωνία έχουμε ακόμη πολλά ταμπού να σπάσουμε. Είναι σημαντικό όμως να αναγνωρίσουμε πως τα τελευταία χρόνια τόσο από επιστημονική όσο και από κοινωνική σκοπιά, έχει υπάρξει αισθητή βελτίωση σε θέματα που αφορούν τη γυναίκα και την σεξουαλικότητα της

Πηγές:
newscientist.com, smh.com.au, spectrumnews.org, theguardian.com, inews.co.uk
Biology As Ideology: The Doctrine of DNA By Richard Lewontin
Ecofeminism in Dialogue edited by Douglas A. Vakoch, Sam Mickey


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: boro.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Σεξισμός & επιστήμη: Γιατί αγνοούμε την κλειτορίδα;