Loading

Σε ξένο σώμα: Η ηθική αλλαγής φύλου.

svg7 Σεπτεμβρίου, 2021Bee freeΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Είχε φτάσει στο στούντιο νωρίτερα. Βάφτηκε, έφτιαξε τα μαλλιά που πετάγονταν δεξιά και αριστερά και τέλος έβαλε κραγιόν. Τέλεια, όλα ήταν έτοιμα!

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στην ώρα του. Η παρουσιάστρια εμφανίστηκε λαμπερή όπως πάντα, να ανοίξει την εκπομπή και να προαναγγείλει τα θέματα της μέρας. Ήταν το κύριο από τα θέματα που υπήρχαν στην σημερινή ατζέντα, που συμπεριλάμβανε «Πως να φτιάξεις κέικ διαίτης», «Όλο το παρασκήνιο από την δεξίωση της προηγούμενης νύχτας» καθώς και «Τι επιφυλάσσουν τα άστρα για τη νέα χρονιά».

«Συνέντευξη με την πρώτη γυναίκα-άνδρα της χώρας μας» έγραφε η επικεφαλίδα στο κάτω μέρος της οθόνης. Ένιωθε περίεργα; Όχι, ένιωθε ο εαυτός της, κάτι που πριν την εγχείρηση δεν ένιωθε συχνά. Ήταν έτοιμη για την κατακραυγή που θα αντιμετώπιζε αλλά παρόλα αυτά δεν φοβόταν. Η παρουσιάστρια, αφού ανακοίνωσε τα σημαντικά θέματα της μέρας, παρουσίασε την καλεσμένη της στο κοινό και άρχισε να διαβάζει τις ερωτήσεις που της ήταν γραμμένες στο χαρτί που κρατούσε.

«Λοιπόν, για πες μας, πως αισθάνεσαι μετά την ανανέωση σου;»

«Ωραία ξεκινήσαμε», σκέφτηκε αυτή.

«Αισθάνομαι σαν να βρήκα τον εαυτό μου. Τόσα χρόνια ζουσα σε ένα άλλο σώμα, υπό την σκιά κάποιου άλλου. Έκανα και έλεγα πράγματα τα οποία δεν υποστήριζα. Τώρα όμως, μετά την ανανέωση μου, είμαι πολύ καλύτερα.»

Η παρουσιάστρια συνέχισε:

«Ώστε δεν αισθάνεσαι άσχημα που είσαι διαφορετική;»

«Ο καθένας είναι διαφορετικός.»  Χαμογέλασε και συνέχισε:  «Είμαι ο εαυτός μου και μου αρέσει αυτό. Δεν ενοχλώ κανένα, ενοχλώ; Δεν έκανα κάποιο έγκλημα..»

«Ναι, σωστά… Πώς όμως σε αντιμετώπισε ο περίγυρος σου; Δεν αντέδρασαν αρνητικά;»

«Κοιτάξτε, πάντα υπάρχει η έκπληξη για τις αλλαγές όπως πάντα υπάρχει και κόσμος που δεν μας συμπαθεί. Πόσο μάλλον για μια τόσο μεγάλη αλλαγή, φαντάζεστε τα αρνητικά σχόλια και οι κριτικές πέφτουν βροχή. Υπήρχε έκπληξη ναι, και υπάρχουν άνθρωποι που δεν με αποδέχτηκαν. Η ζωή όμως έτσι είναι, είτε θα επέλεγα να μείνω εγκλωβισμένη σε ένα σώμα που δεν μου ανήκει, είτε θα ρίσκαρα να έχανα τους ανθρώπους που αποκαλούσα φίλους μου.»

Η παρουσιάστρια δεν έδειξε να πτοείται.

«Πέρα από την έκπληξη δεν υπήρχε και bullying; Θέλω να πω, οι άνθρωποι σε γνώρισαν ως άνδρα και τώρα έχεις αλλάξει…»

Κοίταξε το κοινό, πίσω από την παρουσιάστρια. Είδε στα μάτια τους τη δίψα για να ακούσουν την εξαθλίωση της, να ακούσουν πόσο χάλια ένιωθε που πήρε την απόφαση αυτή να αλλάξει. Δε θα τους έκανε την χάρη όμως…

counseling.org

«Υπάρχουν περίεργα βλέμματα στη δουλειά και ξέρω πως μιλάνε για εμένα όταν δεν είμαι μπροστά. Δεν με νοιάζει όμως αυτό, σταμάτησα να ακούω τι λέει και τι πιστεύει ο κόσμος για εμένα, βρήκα τον εαυτό μου. Αυτό έχει σημασία, επικεντρώνομαι σε αυτό. Έχω τους φίλους μου και ξέρω πως δε θα με προδώσουν. Αυτοί που έχω είναι αληθινοί!»

«Και οι γονείς σου;»

«Οι γονείς μου μάλλον θα το ήξεραν από τότε που ήμουνα παιδί. Τα καταλαβαίνουν αυτά οι γονείς.  Βαφόμουνα και φόραγα τα ρούχα της μάνας μου και ενδιαφερόμουν περισσότερο για την μόδα παρά για τα αυτοκίνητα. Οπότε λογικά κάτι θα είχαν υποψιαστεί τόσα χρόνια. Με αποδέχτηκαν και με αγάπησαν γιατί έτσι ήμουν. Δεν ήταν αλλαγή που εμφανίστηκε με τα χρόνια, απλά όταν αποφάσισα να κάνω την εγχείρηση, ίσως τότε να αποφάσισα να αποδεχτώ τον εαυτό μου ολοκληρωτικά. Όπως θα έκαναν και οι γονείς μου και οι φίλοι μου. Στην τελική, δεν διαλέγουμε τους ανθρώπους που θα έχουμε στην ζωή μας, με βάση τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, έτσι;»

«Αυτό ακριβώς. Πολλοί τηλεθεατές όμως θέλουν να μάθουν, πόσο ηθικά εντάξει αισθάνεσαι με τον εαυτό σου;»

Αυτή την ερώτηση περίμενε, από την αρχή της εκπομπής.

«Δεν θεωρώ ότι είμαι ανήθικη. Δεν έκλεψα κανένα, δεν σκότωσα κανένα, αντιθέτως, έφτασα πιο κοντά στον αληθινό μου εαυτό. Αποδέχτηκα το τι είμαι, πράγμα που όλοι πρέπει να κάνουμε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κρίνεται η ηθική ενός ατόμου που αλλάζει τον εαυτό του για να νιώσει πιο ελεύθερος, ενώ υπάρχουν άτομα που λένε ψέματα, σκοτώνουν και κακοποιούν άλλους και κάνουν κομπίνες εις βάρος άλλων. Αυτοί πρέπει να μιλήσουν για ηθική…»  Μάλλον θα την έκοβαν στο μοντάζ. Έτσι κάνουν πάντα με τα σημαντικά θέματα, οπότε σκέφτηκε να μη συνεχίσει άλλο. «Είμαι εντάξει με τον εαυτό μου», επανέλαβε.

Η παρουσιάστρια αντιλήφθηκε πως το άτομο που είχε απέναντι της δεν ένιωθε ενοχές και ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένη και κατάλαβε πως άδικα προσπαθούσε να την εξευτελίσει. «Κρίμα  η τηλεθέαση», σκέφτηκε.

«Ευχαριστούμε την κυρία…»

«Θέλω να πω ακόμα κάτι», την διέκοψε αυτή.  Έστεψε το κεφάλι προς την κάμερα και είπε:

Μην αφήνετε ποτέ κανένα να σας στερήσει τον πραγματικό σας εαυτό.

Να ζείτε για εσάς και όχι για τους άλλους!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: heritage.org

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Σε ξένο σώμα: Η ηθική αλλαγής φύλου.