Υπάρχουν άραγε εξωγήινοι; Κι αν ναι, τι σημάδια μπορούν να μας βοηθήσουν να τους εντοπίσουμε; Εάν περιμένατε η απάντηση να είναι UFO, Περιοχή 51, πυραμίδες της Αιγύπτου και άλλες διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, τότε ήρθατε στο λάθος μέρος! Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσω μερικά επιστημονικά ευρήματα τα οποία ενδέχεται να υποστηρίζουν την ύπαρξη εξωγήινης ζωής.

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Καταρχάς, όταν λέμε εξωγήινη ζωή, δεν εννοούμε απαραίτητα νοήμων ζωή. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η νοήμων ζωή αποτελεί μόλις το 0.01% της συνολικής ζωής που υπάρχει στη Γη, μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε ότι εάν ανακαλύψουμε εξωγήινη ζωή, το πιο πιθανόν είναι ότι δεν θα είναι νοήμων. Αυτή ήταν άλλωστε η πεποίθηση που είχε και ο Στίβεν Χόκινγκ: «Πρωτόγονες μορφές ζωής υπάρχουν και μάλιστα σε αφθονία στο σύμπαν. Αυτό που φαίνεται να σπανίζει είναι η νοήμων ζωή».

Μια από τις πιο βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ζωής (όπως τουλάχιστον την ξέρουμε) είναι η  ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. Οπόταν, η ανακάλυψη λιμνών υγρού νερού κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του Άρη χρησιμοποιώντας δεδομένα από παρατηρήσεις που έγιναν το χρονικό διάστημα 2012-2019, αυξάνει τις πιθανότητες για την ύπαρξη ζωής στον κόκκινο πλανήτη. Βέβαια, παγωμένο νερό υπάρχει σε αφθονία και σε άλλα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος, με ενδείξεις ότι σε μερικά από αυτά (ορισμένοι δορυφόροι του Δία και του Κρόνου) ενδέχεται να συναντάται ακόμα και σε υγρή μορφή.

Ένα άλλο σημάδι για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής ήρθε σε ένα πιο απρόσμενο μέρος: στα τοξικά νέφη που καλύπτουν την επιφάνεια της Αφροδίτης. Τον Σεπτέμβρη του 2020 ομάδα ερευνητών  ανακοίνωσε ότι σε αυτά τα νέφη ανακάλυψε την ύπαρξη του αερίου φωσφίνης, το οποίο συσχετίζεται με την ύπαρξη ζωής και συγκεκριμένα με μικροοργανισμούς (βακτήρια, πρωτόζωα κτλ). Οπόταν, είτε αυτή η φωσφίνη παράγεται μέσω χημικής διαδικασίας άγνωστης προς εμάς είτε ο ουρανός της Αφροδίτης είναι διάσπαρτος με μικρόβια.

Η πιο τρανταχτή όμως ένδειξη του ότι δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν είναι ο έναστρος ουρανός. Μονάχα στον γαλαξία μας, τον Milky Way, εκτιμάται ότι υπάρχουν 100 δισεκατομμύρια άστρα. Από την άλλη, ο αριθμός των εκτιμώμενων γαλαξιών που υπάρχουν σε ολόκληρο το ορατό σύμπαν είναι και αυτός στην ίδια τάξη μεγέθους. Αυτό που μας νοιάζει βέβαια είναι πόσοι πλανήτες έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να φιλοξενήσουν ζωή. Για τον γαλαξία μας, αυτός ο αριθμός ανέρχεται στα 6 δισεκατομμύρια. 6 δισεκατομμύρια πλανήτες όπως τη Γη μας!

Σε έναν τέτοιο πλανήτη, εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από εμάς, μπορώ να φανταστώ μια εξωγήινη μορφή ζωής να κοιτάζει το απέραντο του διαστήματος όπως ακριβώς κι εμείς και να θέτει το ίδιο ερώτημα:

Είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν;

newscientist.com

Πηγές:
«Fuel and oxygen harvesting from Martian regolithic brine», Nature Astronomy
«Phosphine Gas in the Cloud Decks of Venus», Nature Astronomy


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: scitechdaily.com

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
4
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
3
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!