Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για αμφιλεγόμενες πρακτικές του Facebook όσον αφορά την παραβίαση προσωπικών δεδομένων των χρηστών του. Ωστόσο, ένα είναι το σκάνδαλο το οποίο έφερε τον διαδικτυακό κολοσσό στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Γνωστό ως Facebook – Cambridge Analytica data scandal, το σκάνδαλο αυτό βγήκε στην επιφάνεια τον Μάρτη του 2018.

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Το σκάνδαλο συνέδεσε το Facebook και την Cambridge Analytica με την αποκομιδή προσωπικών δεδομένων από εκατομμύρια χρήστες χωρίς την συγκατάθεση τους τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικές καμπάνιες, ανάμεσα στις οποίες και η προεδρική καμπάνια του Donald Trump.

cartoonmovement.com

Η Cambridge Analytica είναι μια βρετανική εταιρεία που ασχολείται με την ανάλυση δεδομένων και προσφέρει υπηρεσίες σε κόμματα ή άλλες εταιρείες που επιθυμούν να κατευθύνουν τη συμπεριφορά του κοινού – με άλλα λόγια, συλλέγει τεράστιους όγκους δεδομένων μέσα από διάφορες πλατφόρμες (π.χ. social media) και με τη βοήθεια ψυχομετρικών μεθόδων δημιουργεί τα ψυχολογικά προφίλ χρηστών, ούτως ώστε να τους πλασάρει τα κατάλληλα διαφημιστικά μηνύματα και να επηρεάζει τις επιλογές τους.

Η ιστορία ξεκινά όταν η Cambridge Analytica ανέθεσε στον καθηγητή Aleksandr Kogan και της εταιρείας του Global Science Research να στήσει μία εφαρμογή-κουίζ, η οποία εισχώρησε στην αγορά ως ένα κοινωνικό πείραμα προσωπικότητας και χρησιμοποιήθηκε από περίπου 270.000 ανθρώπους. Ο εν λόγω ακαδημαϊκός πίστευε ότι η εφαρμογή-κουίζ αποσκοπούσε σε ακαδημαϊκή έρευνα. Εντούτοις, η Cambridge Analytica, μέσω της εφαρμογής αυτής, είχε πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα από προφίλ στο Facebook (τόπο διαμονής, διαδικτυακές συνδέσεις, likes κτλ.) όχι μόνο των χρηστών του κουίζ αλλά και των διαδικτυακών τους φίλων – εν αγνοία τους, καταλήγοντας σε παραβίαση προσωπικών δεδομένων πάνω από 50 εκατομμυρίων λογαριασμών!

theodi.org

Με τη συλλογή αυτής της τεράστιας ποσότητας προσωπικών δεδομένων η εταιρεία «ψυχογράφησε» τα προφίλ και βομβάρδιζε τους Αμερικάνους ψηφοφόρους με στοχευμένες πολιτικές διαφημίσεις αρχικά υπέρ του Ted Cruz και αργότερα του Donald Trump. Πολιτικές καμπάνιες του Brexit επίσης επωφελήθηκαν από τέτοιες παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων. Η πολυτάραχη αυτή υπόθεση ήρθε στο φως όταν ο Christopher Wylie, πρώην υπάλληλος της Cambridge Analytica, αποκάλυψε τις παράνομες ενέργειες της εταιρείας. Ως εκ τούτου αναφέρει: «Ήταν ένα κατάφορο ανήθικο πείραμα. Γιατί παίζεις με την ψυχολογία μιας ολόκληρης χώρας εν αγνοία της και χωρίς τη συγκατάθεσή της».

sify.com

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, απολογήθηκε δημοσίως κάνοντας λόγο για ένα «λάθος» καθώς επίσης και για «ρήξη της εμπιστοσύνης των χρηστών», ενώ η ίδια η εταιρεία υπέστη πρόστιμο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το κοινό ανταποκρίθηκε με διάφορες καμπάνιες κατά του Facebook όπως την #DeleteFacebook και την #OwnYourData που κυκλοφόρησαν σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

independent.com

Αν τέτοιες πολιτικές καμπάνιες μπορούν να έχουν τόσο μεγάλο απόηχο μέσα από πλατφόρμες όπως το Facebook, συλλογιστείτε πόσο θα ήταν το όφελος εάν πολιτικοί και κυρίαρχες εταιρείες ανά το παγκόσμιο κινητοποιούνταν για να εξασθενίσουν τα πραγματικά προβλήματα της ανθρωπότητας. Δυστυχώς όμως, στο βωμό του χρήματος και της πολιτικής αστάθειας, για αρκετούς τα πράγματα γίνονται αλλιώς…

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου:dw.com

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
4
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
6
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!