Οι γκριμάτσες του Λάντις αφορούν ένα πείραμα που διεξάχθηκε το 1924 στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

thenewdaily.com.au

Όταν βιώνουμε διάφορα συναισθήματα προφανώς έχουμε και διαφορετικές εκφράσεις στο πρόσωπό μας. Ωστόσο, ο Κάρνι Λάντις, απόφοιτος ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα για να μας αποδείξει ότι όλοι έχουμε τις ίδιες εκφράσεις όταν βιώνουμε τα ίδια συναισθήματα. Έτσι, ζωγράφησε γραμμές στα πρόσωπα των ανθρώπων που δέχτηκαν να συμμετάσχουν στο πείραμα και κατέγραψε τις αντιδράσεις τους. Στην συνέχεια το πείραμα φάνηκε ότι ήταν ένα από αυτά τα σοκαριστικά αλλά και κάπως αηδιαστικά πειράματα.

Για να επιτευχθεί αυτό το πείραμα έπρεπε να προκαλέσει διάφορα συναισθήματα στους εθελοντές όπως φόβο, χαρά, σοκ και αηδία. Οπότε ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κάνουν διάφορα πράγματα που θα προκαλέσουν αυτά τα συναισθήματα όπως να μυρίσουν αμμωνία, να βάλουν τα χέρια τους μέσα σε κουβά με βατράχους, να δουν πορνογραφικό υλικό και το πιο ακραίο από όλα: να αποκεφαλίσουν έναν αρουραίο. Το 1/3 των συμμετεχόντων δέχτηκαν και κατάφεραν να αποκεφαλίσουν τον αρουραίο καθώς λίγοι ήταν αυτοί που ήξεραν πως να το κάνουν. Η όλη εμπειρία ήταν πιο ανατριχιαστική από ότι υπολόγιζαν.

researchgate.net

Παρά την προσπάθεια του Λάντις να αποδείξει ότι οι άνθρωποι κάνουν τις ίδιες εκφράσεις όταν βιώνουν τα ίδια συναισθήματα, το αποτέλεσμα ήταν ότι όλοι έχουμε μοναδικές εκφράσεις. Ωστόσο, το πείραμα κατέληξε και σε ένα άλλο πόρισμα: ότι πολλοί θα κάνουν πράξεις που κατά γενική ομολογία θεωρούνται ανήθικες όταν δέχονται εντολές από επιστήμονες.   

researchgate.net

Πηγές: cosmogony.gr, whatculture.com, onmed.gr


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: frapress.gr

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
0
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
1
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!