Σε προηγούμενο άρθρο μου, σας παρουσίασα δύο μικρά πειράματα που μπορείτε να πραγματοποιήσετε από την άνεση του σπιτιού σας, χρησιμοποιώντας απλά, καθημερινά υλικά. Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά ακόμα;

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

1.Ουράνιο τόξο στον τοίχο

Ποιος είπε ότι πρέπει να περιμένετε να περάσει η μπόρα για να μπορέσετε να δείτε ένα ουράνιο τόξο; Ακολουθώντας τις οδηγίες μου, θα είστε σε θέση να απολαύσετε τα χαρακτηριστικά χρώματα της ίριδας πάνω στον αγαπημένο σας τοίχο όποτε το επιθυμήσετε! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γεμίσετε ένα διάφανο ποτήρι με νερό και να τοποθετήσετε μέσα του έναν μικρό καθρέφτη. Εντάξει, αυτό από μόνο του δεν θα είναι αρκετό! Χρειάζεστε και μια πηγή φυσικού φωτός (δηλαδή ακτίνες του ήλιου), η οποία θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι χτυπάει κατευθείαν στον καθρέφτη. Εάν τα κάνετε όλα σωστά, θα πρέπει να δείτε ένα ουράνιο τόξο ως αντανάκλαση στον τοίχο. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, μην απογοητευτείτε! Ίσως θα πρέπει να “παίξετε” για λίγο με την γωνιά του καθρέφτη ή/και να κάνετε το δωμάτιο πιο σκοτεινό (έτσι ώστε να φανεί καλύτερα η αντανάκλαση).

Εξήγηση: Το φως ταξιδεύει πιο αργά στο νερό σε σχέση με το όταν ταξιδεύει στον αέρα (ή στο κενό). Επομένως, όταν συναντά τα μόρια του νερού διαθλάται σε γωνιά που καθορίζεται από τον νόμο του Snell. Το φως του ήλιου όμως αποτελείται από πολλά μήκη κύματος (το μήκος κύματος καθορίζει το χρώμα του φωτός), τα οποία έχουν διαφορετικό δείκτη διάθλασης. Αυτό έχει ως αποτελέσμα να διαθλώνται σε διαφορετικές γωνίες και ο διαχωρισμός αυτός είναι που δημιουργεί το ουράνιο τόξο.

rookieparenting.com

2.Μουσικά μπουκάλια

Έχετε πολλά άδεια γυάλινα μπουκάλια και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε; Λοιπόν, μπορείτε με αυτά να δημιουργήσετε μουσική! Εάν φυσήξετε απαλά στο στόμιο ενός άδειου μπουκαλιού ή το χτυπήσετε με ένα κουτάλι, θα ακούσετε έναν χαρακτηριστικό ήχο. Εάν όμως γεμίσετε το μπουκάλι με νερό και επαναλάβετε το πιο πάνω, θα παρατηρήσετε ότι ο τόνος του ήχου θα είναι πιο υψηλός. Το μόνο άρα που έχετε να κάνετε είναι να γεμίσετε τα μπουκάλια με διαφορετικές ποσότητες νερού και θα έχετε έτσι φτιάξει μια μουσική κλίμακα με την οποία θα μπορείτε να παίξετε το αγαπημένο σας τραγούδι!

Εξήγηση:

Όταν φυσάτε στο μπουκάλι ή το χτυπάτε, ο αέρας στο εσωτερικό του δονείται, προκαλώντας ηχητικά κύματα. Εάν όμως υπάρχει νερό στο μπουκάλι, τότε τα μόρια του αέρα έχουν λιγότερο χώρο για να δονηθούν, γεγονός το οποίο προκαλεί ήχο υψηλότερης συχνότητας.

stevespanglerscience.com

Προειδοποίηση: Τα πειράματα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο υπό την επίβλεψη ενήλικα.

Πηγές: rookieparenting.com, plus.maths.org, scienceworld.ca


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: cheqdin.com

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
1
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
0
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!