Πόσο σίγουρος είσαι γι’ αυτά που θυμάσαι;  Σου έχει τύχει ποτέ να λες ότι θυμάσαι κάτι και να είσαι σίγουρος γι’ αυτό αλλά τελικά τα πράγματα να μην είναι όπως τα έχεις στο μυαλό σου;  Είμαι σίγουρη πως ναι!  Και ξέρεις κάτι; Αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε σένα, συμβαίνει και σε πάρα πολλούς άλλους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και το παράξενο ξέρεις ποιο είναι;  Ότι κάποιοι από αυτούς ίσως κι εσύ αλλά κι εγώ, έχουμε τις ίδιες λανθασμένες αναμνήσεις. Θες να το δούμε πιο συγκεκριμένα;

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Μήπως θυμάσαι πότε πέθανε ο Νέλσον Μαντέλα;  Πολλοί πιστεύουν ότι πέθανε κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του τη δεκαετία του ’80, στην πραγματικότητα όμως πέθανε το 2013 και αφού αποφυλακίστηκε.

Όταν ήσουν μικρός έβλεπες ή μέχρι πρόσφατα κυνηγούσες Pokémon;  Αν ναι, τότε τον Pikachu τον γνωρίζεις. Τι χρώμα ήταν η ουρά του; Ήταν κίτρινη ή μήπως είχε και μια μαύρη γραμμή στο τέλος;  Όπως κι αν τη θυμάσαι, στη πραγματικότητα ήταν ολοκληρωτικά κίτρινη.

Τον Tutankhamun, τον γνωρίζεις;  Ήταν Αιγύπτιος Φαραώ της 18ης δυναστείας και βασίλευσε περίπου το 1332-1323 π.Χ.. Δεν τον φαντάζεσαι με αρκετό eyeliner και ένα βασιλικό αιγυπτιακό στέμμα με ένα ή περισσότερα φίδια στη κορυφή;  Στην πραγματικότητα δεν είναι στέμμα αλλά μαντήλι και είναι διακοσμημένο με μόνο ένα φίδι και ένα κεφάλι αετού.

Το παιχνίδι της Monopoly σίγουρα το γνωρίζεις και σίγουρα κάποτε έπαιξες, θυμάσαι κι εσύ τον τραπεζίτη να φοράει μονόκλ (γυαλί οράσεως στο ένα μάτι); Η αλήθεια είναι ότι δεν φοράει καθόλου γυαλιά.

Και τώρα κάτι γλυκό, το logo της σοκολατογκοφρέτας στη κόκκινη συσκευασία είναι «KitKat» ή «Kit Kat»; Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι υπάρχει παύλα στη μέση, δεν υπάρχει όμως!

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Τελικά όμως τι είναι αυτό που προκαλεί τις ψευδείς μνήμες σε τόσους ανθρώπους;

Η Fiona Broom, blogger και ερευνήτρια του μεταφυσικού, ασχολήθηκε με το φαινόμενο αυτό το 2010 με αφορμή τη λανθασμένη μνήμη πολλών ανθρώπων σχετικά με το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, γι’ αυτό  και το ονόμασε «Φαινόμενο Μαντέλα».

Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι αυτό συμβαίνει λόγω παράλληλων συμπάντων. Συγκεκριμένα ο Stephen Hawking αναφέρει ότι υπάρχει τουλάχιστο 1 σύμπαν ακριβώς όπως το δικό μας και εκεί υπάρχει ένας άλλος εαυτός ακριβώς όπως είσαι εσύ αλλά ανάποδα.  Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το ταξίδι στο χρόνο είναι πλέον εφικτό κάτι που προκαλεί αλλαγές στην ιστορία.

Από την άλλη, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο αυτό βασίζεται σε λάθη της μνήμης όπου ανακαλούνται γεγονότα τα οποία δεν έχουν συμβεί και αποτελούν προϊόντα μυθοπλασίας.

Εσύ τι πιστεύεις ότι συμβαίνει τελικά; Υπάρχει παράλληλο σύμπαν ή απλά ένα λάθος επαναλαμβάνεται και καταλήγει σε μαζική αλήθεια και κοινωνική παραπληροφόρηση;

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
7
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
0
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
1
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!