Κάποια ζώα διαισθάνονται καταιγίδες πριν να συμβούν, άλλα διαισθάνονται το μαγνητικό πεδίο της γης και κάποια επιβιώνουν χωρίς να πιουν ποτέ νερό. Η ευκινησία, η προσαρμοστικότητα και τα ξεχωριστά ταλέντα των ζώων, θα ήταν αξιοζήλευτα από τα φυτά καθώς τα φυτά παραμένουν ακίνητα για όλη τους τη ζωή. Ωστόσο τα φυτά δεν κινηγούν, ούτε τρέχουν να γλιτώσουν, το μόνο που χρειάζονται είναι νερό και ήλιος. Όπως αποδείχθηκε όμως, η υπερδύναμη των φυτών να είναι αυτότροφα λόγω της φωτοσυνθετικής τους ιδιότητας, δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο σε αυτά.

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Το θαλάσσιο σαλιγκάρι Elysia chlorotica παρουσιάζει την ιδιότητα της κλεπτοπλαστικής, δηλαδή της ιδιότητας συμβίωσης ενός ξενιστή με τους χλωροπλάστες από τα φύκια που καταναλώνει. Οι ενεργοί χλωροπλάστες στο κορμί του ευθύνονται για το σμαραγδένιο χρώμα του. Το μέγεθος του κυμαίνεται στα 2 με 3 εκατοστά, ενώ έχουν καταγραφεί και σαλιγκάρια μεγέθους 6 εκατοστών. Τα νεαρά σαλιγκάρια έχουν καφέ χρώμα με κόκκινες βούλες προτού ξεκινήσουν να αποκομίζουν χλωροπλάστες στο κορμί τους. Αυτά τα φωτοσυνθετικά ζώα απαντώνται στη Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

researchgate.net

Υπάρχουν αμέτρητα ερωτήματα, όσον αφορά τη συμβίωση των Elysia chlorotica και των χλωροπλαστών του Vaucheria litorea. Πως επιβιώνουν οι χλωροπλάστες χωρίς πρωτείνες από εξειδικευμένα γονίδια φυκιών; Γιατί οι τοξικές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου από τη φωτοσύνθεση δεν δηλητηριάζουν τα σαλιγκάρια; Γιατί το στομάχι των σαλιγκαριών δεν καταστρέφει τους χλωροπλάστες; Γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα των σαλιγκαριών δεν επιτίθεται στον φωτοσυνθετικό εισβολέα;

tumblr.com

Μεγαλύτερο μυστήριο αποτελεί η σύνθεση πρωτεινών συντήρησης των χλωροπλαστών από το σαλιγκάρι. Όπως τα φωτοβολταικά έτσι και οι χλωροπλάστες φθείρονται από την εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο. Θα αναμέναμε να συνθέτονται πρωτείνες συντήρησης από τους πυρήνες των κυττάρων των φυκών, όχι όμως από τους πυρήνες των σαλιγκαριών. Μέχρι τώρα έχουν ανακαλυφθεί ίχνη γονιδιών, υπεύθυνων για τη συντήρηση των χλωροπλαστών, σε ποσότητες ανεπαρκείς όμως για συντήρηση των χλωροπλαστών.

Tο Elysia chlorotica φωτοσυνθέτει πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο σαλιγκάρι ή σκουλήκι, που προσπαθεί να μιμηθεί το ταλέντο του. Τρέφοντας με φύκη για 2 εβδομάδες μπορεί να αντέξει για ένα χρόνο χωρίς φαγητό. Σε εργαστηριακό πείραμα τα σαλιγκάρια επιβίωσαν 2 μήνες χωρίς έκθεση στον ήλιο και στην απουσία φυκών!

whatsorb.com

Για τους παραπάνω λόγους τα φωτοσυνθετικά θαλάσσια σαλιγκάρια κέρδισαν την προσοχή των επιστημόνων, ωστόσο οι πληθυσμοί τους μειώνονται ραγδαία και ανεξήγητα τα τελευταία χρόνια. Η μελέτη τους υπόσχεται να διευρύνει τη γνώση μας στις επιστήμες τις ανοσολογίας και της γονιδιακής θεραπείας.

marylandbiodiversity.com

Η μελέτη του σμαραγδένιου φωτοσυνθετικού θαλάσσιου σαλιγκαριού ίσως να οδηγήσει μια μέρα στην τοποθέτηση χλωροπλαστικών πρωτεινών στο γονιδίωμα του ανθρώπου, και ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα οι άνθρωποι να παράγουν οι ίδιοι ενέργεια από τον ήλιο, με άλλα λόγια να φωτοσυνθέτουν.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: images.labroots.com

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
3
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
7
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!