Το στρες αποτελεί μία αντίδραση του οργανισμού μας, όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν κίνδυνο. Όταν λοιπόν υπάρχει μία απειλή, τα επινεφρίδια, υπακούοντας στις «εντολές» του εγκεφάλου, εκκρίνουν στην κυκλοφορία του αίματος δύο ορμόνες: την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη. Ωστόσο, όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση στρες για μεγάλα χρονικά διαστήματα και η απελευθέρωση των «ορμονών του στρες» δεν τερματίζεται, μπορεί να προκληθούν καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για την ψυχική μας υγεία, αλλά και για τη σωματική.

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Με ποια προβλήματα, όμως, συσχετίζεται το χρόνιο στρες και σε ποιον βαθμό μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας;

1. Σακχαρώδης διαβήτης:

Όταν ο οργανισμός μας καλείται να αντιμετωπίσει καταστάσεις άγχους, έχει αυξημένες απαιτήσεις σε ενέργεια, με αποτέλεσμα το ήπαρ (συκώτι) να οδηγείται στην παραγωγή γλυκόζης (σακχάρου). Σε περίπτωση που οι καταστάσεις στρες είναι μακροχρόνιες, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ολοένα και αυξάνονται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ.

2. Καρδιαγγειακά προβλήματα / Υψηλή πίεση του αίματος:

Κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης έντονων καταστάσεων άγχους, η αδρεναλίνη επιδρά στην καρδιά, προκαλώντας αύξηση των παλμών. Παράλληλα, ως αποτέλεσμα της δράσης της αδρεναλίνης, προκαλείται συστολή των επιφανειακών αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται κοντά στο δέρμα, δηλαδή τα αγγεία αυτά γίνονται στενότερα. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι μύες μας -που βρίσκονται πιο βαθιά- πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να δράσουν και συνεπώς, πρέπει να καταλήγει σε αυτούς μεγαλύτερη ποσότητα αίματος. Όταν, όμως, οι συγκεκριμένες δράσεις ενεργοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η καρδιά υπερφορτώνεται, ενώ παράλληλα προκαλείται αύξηση στην αρτηριακή πίεση του αίματος, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκλησης εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

onmed.bbend.net

3. Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος / Καρκίνος:

Η δράση της κορτιζόλης για την αντιμετώπιση του άγχους, οδηγεί στην ελάττωση των φλεγμονών στον οργανισμό, μειώνοντας παράλληλα τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επομένως, η παρατεταμένη δράση της κορτιζόλης μπορεί να καταστήσει αδύναμο το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα το άτομο να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει παθογόνους (βλαβερούς) μικροοργανισμούς και επομένως, να γίνεται πιο ευάλωτο στην εμφάνιση ασθενειών. Επιπρόσθετα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, όταν λειτουργεί αποτελεσματικά, εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα, τα οποία παράγονται αρκετά συχνά στον οργανισμό. Όταν, όμως, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις χρόνιων καταστάσεων άγχους, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

4. Δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος:

Οι χρόνιες καταστάσεις στρες στον οργανισμό, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση ποικίλων διαταραχών του πεπτικού συστήματος. Συγκεκριμένα, μπορεί να προκληθεί καούρα στο στομάχι, γαστρίτιδα ή ακόμη, έλκος του στομάχου. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος να διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του παχέος εντέρου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσκοιλιότητας ή διάρροιας.

medvisit.io

5. Προβλήματα στο μυϊκό σύστημα:

Κατά την αντιμετώπιση έντονων καταστάσεων στρες, τα ανεβασμένα επίπεδα αδρεναλίνης κρατούν τεταμένους τους μυς, ούτως ώστε να βρίσκονται σε εγρήγορση, για την αντιμετώπιση μίας απειλής (κατάσταση «μάχης ή φυγής»). Ωστόσο, όταν αυτό συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση, μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση μυϊκών πόνων ή στην εμφάνιση πονοκεφάλων.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε το μακροχρόνιο άγχος;

Το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα είναι να προσδιορίσουμε τις καταστάσεις ή τις συμπεριφορές που μας προκαλούν το συνεχές άγχος και ακολούθως, να επιδιώξουμε να τις αλλάξουμε. Ωστόσο, εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος ζωής του καθενός. Για παράδειγμα, η ισορροπημένη διατροφή αλλά και η συστηματική σωματική άσκηση συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας μας, την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και κατά συνέπεια, την αντιμετώπιση του στρες.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: indiatvnews.com

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
54
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
84
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
1
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!