Η μόρφωση και η εκπαίδευση είναι κάτι που πολλοί από εμάς έχουμε δεδομένο, καθώς δεν είναι ούτε δύσκολο να μορφωθούμε ούτε κοστίζει μιας και υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα να επιλέξουμε. Αυτό όμως δεν ισχύει σε όλες τις χώρες και η εκπαίδευση στους λεγόμενους τριτοκοσμικούς τόπους μοιάζει ιδανικό για πολλούς ανθρώπους. Δεν είναι μόνο αυτό, μιας και πολλές χώρες έχουν λάθος αντιλήψεις για τις μεθόδους διαπαιδαγώγησης των μαθητών τους και χρησιμοποιούν βία, πιστεύοντας πως με αυτόν τον τρόπο τους βοηθάνε να μάθουν. Παρακάτω, μαζέψαμε 4 χώρες που δεν έχουν ένα – κατά την γνώμη την δική μου- σωστό σύστημα εκπαίδευσης, και τις παρουσιάζουμε.
Σουδάν
Ίσως το γνωστότερο σχολείο βασανιστηρίων, μιας και δεν είναι λίγες οι φορές που δημοσιεύματα μίλησαν γι’ αυτό. Πρόκειται για το Kaduna ή αλλιώς σχολείο της κολάσεως όπως το αποκαλούν. Το σχολείο, που περισσότερο μοιάζει με εγκαταλελειμμένο οίκημα, όπως φαίνεται στην εικόνα, κρίθηκε ένοχο για την κακοποίηση 500 σχεδόν ατόμων, μεταξύ των οποίων ήταν αγόρια και άνδρες. Η αστυνομία συνέλαβε μεγάλο αριθμό προσωπικού καθώς οι «υπηρεσίες» τους συμπεριλάμβαναν ξυλοδαρμούς, αποτρόπαιες συνθήκες διαβίωσης ακόμα και σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Οι αρχές ανάφεραν επίσης πως σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν σημάδια υποδούλωσης, καθώς πολλοί από τους «μαθητές» βρέθηκαν αλυσοδεμένοι. Ως γνωστό πολλές οικογένειες στο Σουδάν δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να στείλουν τα παιδιά τους σε κανονικά σχολεία, οπότε περιπτώσεις σαν το Kaduna είναι ότι καλύτερο μπορούνε να κάνουν.
ichef.bbci.co.uk
Νότια Κορέα
Η κατάσταση στην Νότια Κορέα διαφέρει, καθώς σύμφωνα με τον νόμο της χώρας, μέχρι το 2010 ήταν νόμιμο να τιμωρούνται οι μαθητές, με τρόπους βίας. Το 2003 το 70% των σχολείων της χώρας ακολουθούσε το σύστημα και εφάρμοζε στους μαθητές του σκληρές ποινές τιμωρίας. Η παράδοση έλεγε, στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους, ο κάθε γονιός παραχωρούσε στον καθηγητή μια βέργα ή όπως το αποκαλούσαν «το ξύλο της αγάπης», που με αυτό ο καθηγητής είχε τη δικαιοδοσία να χτυπά τον μαθητή όταν και αν το θεωρήσει αναγκαίο. Το σύστημα αυτό ίσχυε σε όλες τις κατηγορίες εκπαίδευσης, ξεκινώντας από το δημοτικό μέχρι το λύκειο, με την μόνη διαφορά, ο καθηγητής μεγάλωνε το μέγεθος του ξύλου ανάλογα με το βαθμό εκπαίδευσης του μαθητή. Το αρχικό μέγεθος ήταν 1cm πάχος και 50cm μάκρος, αρκετό δηλαδή για να προκαλέσει πόνο σε ένα μικρό παιδί του δημοτικού. Παρόλα αυτά , πολλές μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι καθηγητές χτυπούσαν τους μαθητές όχι μόνο με το ξύλο αλλά και με μπουνιές-κλοτσιές.
entertales.com
Ινδία
Έρευνες ανέδειξαν την Ινδία ως την 3η χώρα μεταξύ 13 άλλων χωρών, που χρησιμοποιούν βία στα σχολεία. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι δεν είναι επιτρεπόμενη η βία, παρόλα αυτά περισσότερο από το 65% των μαθητών δηλώνουν ότι έπεσαν θύματα βίας στο σχολείο τους. Υποστηρίζοντας ότι η Ινδία σε γενικές γραμμές είναι υπέρ της χρήσης «άγριων μέτρων» για πειθαρχία και υπακοή στην κοινωνία, οι εκπαιδευτές δεν νιώθουν ένοχοι ακόμα κι όταν χτυπούν μικρά παιδία, μιας και στην έρευνα φανερώθηκε ότι η πλειοψηφία των μαθητών που χτυπιούνται είναι μεταξύ 5 και 18 χρόνων. Η ποινή για την ανυπακοή περιλαμβάνει χτύπημα με το ξύλο («ξύλο της αγάπης») , ώρες όρθιοί στην γωνία και δέσιμο χειροπόδαρα στην καρέκλα. Επίσης δεν είναι λίγες οι φόρες που μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε και σεξουαλική βία.
thenewleam.com
Σιγκαπούρη
Τελευταία στην λίστα είναι η Σιγκαπούρη, που μέχρι και σήμερα είναι επιτρεπτό να χτυπάνε τους μαθητές, αν το θεωρήσουν απαραίτητο. Το 2018, περισσότερα από τα μισά σχολεία κατέγραψαν ότι επιτυχώς, χρησιμοποιούσαν βία, που σε αντίθεση με τις άλλες περιπτώσεις, εδώ εξαιρούνται οι κοπέλες. Συγκριτικά με τα άλλα σχολεία όμως, στην Σιγκαπούρη δεν είναι τόσο σκληροί, μιας και συνήθως τους χτυπάνε μέχρι 3 φορές με το ξύλο που έχει μέγεθος 1cm. Ακόμη, οι ηλικίες των αγοριών που συνήθως δέχονται το ξύλο είναι 14, 15, 16. Οι ξυλοδαρμοί αυτοί σε αρκετές περιπτώσεις συμβαίνουν μόνο μπροστά από την τάξη του μαθητή, αλλά σε περιπτώσεις που το μαθητής παραβεί το «επιτρεπόμενο όριο ξύλου» που δικαιούται, τότε τον χτυπούν δημόσια, από όλο το σχολείο για περισσότερο εξευτελισμό αλλά και παραδειγματισμό.
maketheworldworkbetter.files.wordpress.com
Πηγές:
www.bbc.co.uk
www.corpun.com
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: thenewleam.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment