Loading

Ροβανιέμι. Επίσκεψη στο χωριό του Άη Βασίλη

Επιλογή προορισμού

Η επιλογή του προορισμού προέκυψε ως πλάκα, αφού είπα στην κοπέλα μου να διαλέξει τον επόμενο μας προορισμό και εγώ θα κανονίσω να πάμε. Η απάντηση της ήταν «Στο χωριό του Άγιου Βασίλη» και αλήθεια, δεν ήταν κάτι που περίμενα να ακούσω.

Στην αρχή  δεν πολυψήθηκα, αφού η Φιλανδία δεν βρισκόταν καν στη λίστα με τις χώρες που ήθελα να επισκεφθώ, πόσο μάλλον το Ροβανιέμι , ένα τόσο τουριστικό μέρος.

Η υπόσχεση όμως είναι υπόσχεση κι έτσι ξεκίνησα την έρευνα για το κόστος τον εισιτηρίων και της διαμονής, ώστε να δω κατά πόσο ήταν εφικτό με τα χρήματα που διαθέταμε να πάμε.  Μετά απο πολλές αναζητήσεις πτήσεων και διαφορετικούς συνδυασμούς βρήκα τελικά εισιτήρια σε καλή τιμή.

Κάπου εκεί ξεκίνησα να πιστεύω ότι ίσως αξίζει μια επίσκεψη στο Ροβανιέμι. Λίγο οι πολικές θερμοκρασίες… Λίγο ότι θα περνούσαμε στον αρκτικό κύκλο… Λίγο οι ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που θα κάναμε εκεί και άλλο τόσο οι πιθανότητες να δούμε το Βόρειο Σέλας, με «έψησαν» τελικά.

Διαμονή

Επιλέξαμε να μείνουμε στο Hostel Cafe koti,  σε ιδιωτικό δωμάτιο, αφού ήταν ένα από τα λιγοστά καταλύματα εντός του προϋπολογισμού μας.

Η ατμόσφαιρα και η διακόσμηση στο hostel ήταν όμορφα. Βρίσκεται στο κέντρο του Ροβανιέμι, κοντά στη στάση του λεωφορείου και επίσης διαθέτει κουζίνα την οποία χρησιμοποιήσαμε μαγειρεύοντας κάποια απο τα γεύματα μας εξοικονομώντας έτσι αρκετά χρήματα. Σημειωτέον ότι τα εστιατόρια στην περιοχή είναι ΠΟΛΥ ακριβά.

Εάν όμως διαθέτεις περισσότερα χρήματα για την διαμονή σου, τότε μην παραλείψεις να μείνεις σε κάποιο απο τα γυάλινα ιγκλού ή σε ιγκλού απο πάγο. Θα είναι σίγουρα μία εμ-bee-ρία που θα θυμάσαι για όλη σου την ζωή, ειδικά εάν είσαι τυχερός και συνοδευτεί και με τη θέα του Βόρειου Σέλαος.

Δραστηριότητες & μέρη που πρέπει να δεις:

Arktikum museum

Στεγάζεται σ’ ένα υπέροχο αρχιτεκτονικά κτήριο, δίπλα από τις όχθες του ποταμού  Ounasjoki. Το σημαντικότερο μουσείο και κέντρο επιστημών της περιοχής, με φοβερά εκθέματα από την περιοχή της Αρκτικής και της Φιλανδικής Λαπωνίας . Οι μόνιμες εκθέσεις του δίνουν μία σαφέστατη εικόνα για τον τρόπο ζωής, τον πολιτισμό και την ιστορία της Αρκτικής. Επικεντρώνεται κυρίως στο πως ο άνθρωπος κατάφερε να προσαρμοστεί στις δύσκολες συνθήκες του Βόρειου Πόλου .

Είσοδος 13 ευρώ . Ώρες λειτουργίας 10:00-18:00 .

Santa claus village

Το χωρίο του Αγιου Βασίλη βρίσκεται 8 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Ροβανιέμι και είναι το απόλυτο μέρος για να περάσει κανείς τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων. Εκεί, μπορείς να έρθεις είτε με δικό σου όχημα, είτε με το λεωφορείο Santa’s express, το οποίο εκτελεί συχνά δρομολόγια από την πόλη προς το αεροδρόμιο με λίγες ενδιάμεσες στάσεις. Το εισιτήριο μονής διαδρομής κοστίζει 3,5 ευρώ και 6,6 με επιστροφή.  Εδώ αξίζει να σημειωθεί από προσωπική εμπειρία ότι τα δρομολόγια δεν εκτελούνται ακριβώς στην ώρα τους και καλό θα ήταν να βρίσκεσαι στη στάση τουλάχιστον 10 λεπτά νωρίτερα από την αναγραφόμενη ώρα . 

Στο χωριό μπορείς να επισκεφθείς τον Άγιο Βασίλη και να φωτογραφηθείς μαζί του. Το κόστος για 3 ψηφιακές φωτογραφίες και ενός μικρού βίντεο ανέρχεται στα 45 ευρώ. Δεν είναι υποχρεωτικό να αγοράσεις τις φωτογραφίες, όμως δεν μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες με δική σου κάμερα ή κινητό. 

Εκεί, θα περάσεις και επίσημα στον αρκτικό κύκλο και μπορείς να πάρεις και την αντίστοιχη στάμπα στο διαβατήριό σου για τους άπιστους φίλους σου.

Στη συνέχεια μπορείς να επισκεφθείς το ταχυδρομείο του Άγιου Βασίλη και να στείλεις γράμματα σε αγαπημένα σου πρόσωπα σε όλο τον κόσμο με κόστος μόλις 1,1 ευρώ .  

Snowmobile

Μια από τις δραστηριότητες που ήθελα όπως και δήποτε να κάνω ερχόμενος στο Ροβανιέμι ήταν το snowmobile. Η απόφαση δεν ήταν τόσο εύκολη, αφού το κόστος για 2 άτομα στο ίδιο snowmobile ανερχόταν στο εξωφρενικό ποσό τον 200 ευρώ.

Μετά από «ώριμη σκέψη» (μια φορά ζούμε-yolo-η ζωή μετριέται με τις εμπειρίες και όχι με τις ανάσες που παίρνουμε ) αποφασίσαμε πως έπρεπε να μην το χάσουμε. Δεν έχεις και κάθε μέρα στη ζωή σου την ευκαιρία να κάνεις βόλτα με snowmobile πάνω σε παγωμένο ποτάμι!

Η όλη εμπειρία ήταν απο την αρχή μαγευτική, αφού όταν ξεκινήσαμε την διαδρομή ο ήλιος ξεκίνησε να δύει. Το θερμόμετρο έγραφε -27 και έτσι στην επιστροφή μετά απο τουλάχιστον  1 ώρα στις μηχανές το κρύο ξεκίνησε να γίνεται ανυπόφορο και τα βλεφαρά μας να έχουν κολλήσει απ’ τον πάγο.

Αν όλα αυτά σας ακούγονται αρκετά τρελά, περιμένετε για το κερασάκι στη τούρτα!

Ο οδηγός μας κάνει νόημα να σταματήσουμε και μας λέει να κοιτάξουμε στα αριστερά μας. Μόλις είχε ξεκινήσει το σούπερ ματωμένο φεγγάρι του Λύκου το οποίο ναι μεν ήταν ορατό από το μισό πλανήτη , αλλά εγώ το έβλεπα ενώ βρισκόμουν πάνω από ένα παγωμένο ποτάμι, με -27 και στις 3:30 το μεσημέρι . Ενστικτωδώς έβγαλα το ένα μου γάντι για μερικά δευτερόλεπτα άνοιξα την τσάντα μου και άρπαξα την καμερά μου. Τότε συνειδητοποίησα πως όχι μόνο δεν μπορούσα να κουνίσω τα δαχτυλά μου αλλά ούτε κάν τα ένιωθα. Μετά απο 2 γρήγορα κλίκ έβαλα ξανά το γάντι μου και απόλαυσα για λίγα λεπτά αυτο το μοναδικό θέαμα.

Η όλη διαδικασία διήρκησε περίπου 3 ώρες απ’ τις οποίες οδηγούσαμε τις 2 ώρες. 

Ήταν σίγουρα μια απο τις πιο όμορφες εμπειρίες στη ζωή μου , με πανέμορφες εικόνες αλλά και πρωτόγνωρα αισθήματα.

Η λέξη «κρυώνω» διαγράφηκε προσωρινά απο το λεξιλόγιο μου, μέχρι τον επόμενο πολικό προορισμό.

Husky ride

Η βόλτα με το έλκυθρο το οποίο τραβούσαν σκυλιά χάσκι  μέσα στην υπέροχη φύση της Λαπωνίας ήταν ίσως και η πιο όμορφη στιγμή του ταξιδιού μας.  Το προτείνω σε όλους . Στα συν ότι τα σκυλιά φαινόταν να το απολαμβάνουν και αυτά όσο εμείς και να μην το βλέπουν σαν αγγαρεία.  Κόστος 40 ευρώ το άτομο.

Βόρειο Σέλας

Δεν καταφέραμε τελικά να το δούμε αφού δεν μας έκανε την χάρη να εμφανιστεί στο Ροβανιέμι. Είχα κατεβάσει ένα app το οποίο σε ειδοποιούσε όταν έβγαινε το Βόρειο Σέλας στη περιοχή που επέλεγες. Η ειδοποίηση ήρθε το επόμενο βράδυ που είχαμε φύγει. Ατυχία…..

Υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε μια μικρή εκδρομή(περίπου 2μιση ώρες) με κάποιο απο τα πολλά τουριστικά γραφεία για να δείτε το Βόρειο Σέλας. Τα περισσότερα σε πάνε περίπου 20χμ απο το Ροβανιέμι . Το κόστος είναι απο 70-100 ευρώ χρήματα τα οποία δεν επιστρέφονται σε περίπτωση που δεν δείτε το Βόρειο Σέλας και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που δεν κάναμε εμείς την εκδρομή.

Συμπέρασμα

Ήταν ένα ταξίδι που δύσκολα θα ξεχάσω, με καινούργιες εικόνες και πρωτόγνωρες αισθήσεις. 

Παρόλα αυτά θα δυσκολευτώ να προτείνω το Ροβανιέμι σε κάποιον. Ο λόγος είναι ξεκάθαρος:  ως πόλη δεν λέει απολύτως τίποτα πέρα απο το μουσείο  Άρκτικουμ και ο λόγος που συνεχίζει να δέχεται περίπου μισό εκατομμύριο τουριστες τον χρόνο είναι το Χωριό του Άγιου Βασίλη.   

Οι τιμές είναι εξωφρενικά ψηλές στα πάντα (διαμονή, φαγητό, δραστηριότητες, μετακινήσεις) πράγμα το οποίο φυσικά γνώριζα πριν πάω εκεί. Ο βασικός όμως λόγος που πέρασα υπέροχα ήταν οι δραστηριότητες που κάναμε εκεί και οι καινούργιες εικόνες. Αδιαμφισβήτητα προτείνω την Λαπωνία ως προορισμό αφού είναι ένα ξεχωριστό μέρος και μπορεί να συνδυάσει πολλές και διαφορετικές εμπειρίες.

Την επόμενη φορά σίγουρα η βάση που θα επιλέξω για την Λαπωνία δε θα είναι το Ροβανιέμι. Ελπίζω να συνοδευτεί, με περισσότερη τύχη, με το Βόρειο Σέλας, που δυστυχώς δεν κατάφερα να δω αυτή τη φορά.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ροβανιέμι. Επίσκεψη στο χωριό του Άη Βασίλη