Γνωρίζεις ότι η συσκευή στην οποία διαβάζεις αυτή τη στιγμή μπορεί να προγραμματιστεί έτσι ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα χειρουργείο και συνεπώς να χρησιμοποιηθεί σε μια χειρουργική επέμβαση; Δεν κατάλαβες, ε;
Λοιπόν, θα έχεις συνειδητοποιήσει από τον τίτλο ότι θα συζητήσουμε για τα ιατρικά ρομπότ. Αυτό που δεν έχεις καταλάβει είναι ότι τα ρομπότ είναι πολύ στενά συνδεδεμένα με τις ηλεκτρονικές συσκευές της καθημερινότητας μας, καθώς βασίζονται σε κοινούς αλγόριθμους και λογισμικά με βασική διαφορά την ύπαρξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Στο πεδίο της ιατρικής, βέβαια, βασικό ρόλο δεν παίζει η εικονική πραγματικότητα αλλά η εργομετρία και η ευχέρεια του ρομπότ που χρησιμοποιείται και πώς διευκολύνει την ζωή του γιατρού αλλά και του ασθενή.

interestingengineering.com
Ρομποτικά μέλη σώματος
Μετά από πολλά χρόνια καινοτομίας και προόδου, έχουν βγει στην πώληση ρομποτικά μέλη όπως βραχίονες, αντιβραχίονες και άλλα πολλά. Ό τρόπος λειτουργίας είναι «απλός»: Ηλεκτρόδια τοποθετούνται σε αντίστοιχα μέρη του σώματος, έτσι ώστε να «μιμούνται» τις νευρικές προεκτάσεις του σώματος. Αποτέλεσμα, όχι μόνο η κίνηση του μέλους αλλά και η αίσθηση για αφή. Ίσως η εφεύρεση αυτή να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις στον τομέα της ρομποτικής Ιατρικής.

interestingengineering.com
Ρομπότ-Χειρούργοι
Αν δεν έχεις διαβάσει το άρθρο μου για το συγκεκριμένο ρομπότ, τότε θα σου εξηγήσω με λίγα λόγια περί τίνος πρόκειται. Η χειρουργική αποτελεί ένα πολύ απαιτητικό και περίπλοκο πεδίο καθώς γίνεται εξερεύνηση του εσωτερικού του σώματος με τα χέρια, πράγμα που πολλές φορές προϋποθέτει την χρήση μικροσκοπικών εργαλείων, κάνοντας την δουλειά του ιατρού ακόμα πιο δύσκολη. Όχι πλέον. Με τα λαπαροσκοπικά ρομπότ εξοικονομείται χρόνος διείσδυσης, τομής, θεραπείας αλλά και αποθεραπείας του ασθενούς.

interestingengineering.com
Ενδοσκοπικά ρομπότ
Επίσης επαναστατικό και πολύ χρήσιμο μέσο διάγνωσης είναι το ενδοσκοπικό ρομπότ. Μικρό όσο μια κάψουλα βιταμινών έχει ως στόχο την φωτογράφιση του πεπτικού μας συστήματος από μέσα, χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούμε σε ενδοσκοπική μέθοδο με αναισθητικά και εισαγωγή σε νοσοκομείο. Αφού το καταπιούμε σαν χάπι, το ρομπότ καταφέρνει να φωτογραφίσει το «εσωτερικό» μας και να βρει πιθανές παθολογικές σημάνσεις.

interestingengineering.com
Ρομπότ αποστειρωτές
Βαρετό ακούγεται… Κι όμως, τα ρομπότ αυτά αποτελούν σωτήρες εν καιρώ πανδημίας ή ενδημίας. Προγραμματισμένα, τα ρομπότ αυτά μπαίνουν στα άδεια δωμάτια και με ειδικές λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας αποστειρώνουν τα δωμάτια, σκοτώνοντας τους πιθανούς μικροοργανισμούς που έχουν μείνει στις επιφάνειες των δωματίων. Έτσι εξοικονομείται χρόνος και περιττή ακτινοβολία του προσωπικού.

interestingengineering.com
Ασθενείς ρομπότ
Τι θα μπορούσε να πάει Χ με κάποιον ασθενή, όσο θεραπεύεται από φοιτητές ιατρικής; Τα σενάρια ποικίλουν. Γι’ αυτό έχουν εφευρεθεί τα ρομπότ «ασθενείς» με στόχο την μείωση ποσοστού ρίσκου ιατρικής αμέλειας αλλά και την εξοικείωση των φοιτητών με ασθενείς και διάφορα σενάρια συνθηκών. Στην «κούκλα» δίνεται ένα σενάριο, το οποίο αναπαρίσταται ως πόνος, θυμός, λιποθυμία, κίνηση και πολλές άλλες ενότητες της εικονικής πραγματικότητας. Ταυτόχρονα το ρομπότ συνδέεται με εξαρτήματα που αναπαριστούν την ανάλογη κατάσταση του ασθενούς.

giphy.com
Αυτά είναι λίγα από τα ρομπότ που δίνουν σήματα ελπίδας στον κόσμο της ιατρικής, έχοντας ως κοινό στόχο την μείωση των ιατρικών λαθών και τραυμάτων, τόσο σωματικών όσο και ψυχικών, από πλευράς των ασθενών. Πρώτος και απαράβατος κανόνας του Ιπποκράτη : «Διαιτήμασί τε χρήσομαι ἐπ’ ὠφελείῃ καμνόντων κατὰ δύναμιν καὶ κρίσιν ἐμὴν, ἐπὶ δηλήσει δὲ καὶ ἀδικίῃ εἴρξειν» που σημαίνει: «Θα χρησιμοποιώ τη θεραπεία για να βοηθήσω τους ασθενείς κατά τη δύναμη και την κρίση μου, αλλά ποτέ για να βλάψω ή να αδικήσω». Έτσι τα ρομπότ αυτά δεν πρόκειται να βλάψουν κανένα άνθρωπο, εφόσον τα χρησιμοποιούμε σωστά και αποτελεσματικά.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: interestingengineering.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment