Η ανθρωπότητα είδε πολλούς σπουδαίους επιστήμονες. Άλλοι θεωρητικοί και άλλοι πειραματικοί. Άλλοι μηχανικοί και εφευρέτες, και άλλοι εμπνευστές μελλοντικών επιστημόνων. Άλλοι απάντησαν ερωτήματα που βασάνιζαν την ανθρωπότητα για αιώνες και άλλοι ερωτήματα που δεν θα σκεφτόταν ποτέ κανένας. Όλοι επιστήμονες διέπρεπαν σε χαρακτηριστικά όπως περιέργεια, φαντασία, δημιουργικότητα, υπομονή, εφευρετικότητα, γενικότερα επίλυση προβλημάτων. Δεν ήταν όμως όλοι σπουδαίοι επιστήμονες σπουδαίοι δασκάλοι. Οι θαυμαστές του Richard Feynman τον θεωρούν τον καλύτερο δάσκαλο όλων των εποχών.
Ο Ρίτσαρντ συνήθως έπαιζε τουμπερλέκια σε στριπτιτζάδικα κάτι το οποίο απολάμβανε πολύ και στη συνέχεια έλυε μαθηματικά προβλήματα μέσα στη βαβούρα και τον εκτυφλωτικό φωτισμό. Ο Richard Philips Feynman είναι κυρίως γνωστός ως πατέρας της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής. Το 1965 έλαβε βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Εκτός από την ανάπτυξη της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής, προβλέψε την ύπαρξη υποατομικών σωματιδίων, ερμήνευσε την θεωρία της υπερρευστότητας του υγρού ηλίου και συνείσφερε στην ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας. Επινόησε τα πασίγνωστα διαγράμματα Feynman τα οποία είναι απλά σχεδιάκια που εξηγούν φαινόμενα που κλόνιζαν τα μεγαλύτερα επιστημονικά μυαλά του 20ου αιώνα. Φημιζόταν για την ικανοτητά του να εξηγά απλοϊκά δύσκολες κβαντομηχανικές έννοιες και φαινόμενα σε ανθρώπους με μηδενικό υπόβαθρο κατανόησης φυσικής.
Ο Ρίτσαρντ ήταν φανατικός υποστηρικτής της ιδέας ότι το να καταλαβαίνουμε τον κόσμο είναι σημαντικό για κάθε άνθρωπο και όχι μόνο για τον επιστήμονα. Τα 2 επίθετα με τα οποία ταυτίζεται είναι περίεργος και ανυποχώρητος. Γεννήθηκε το 1918 στα προάστια της Νέας Υόρκης και πήρε προπτυχιακό στα μαθηματικά και φυσική από το MIT το 1938. Στη συνέχεια έκανε διδακτορική διατριβή στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον και πριν προλάβει να τελειώσει του προτάθηκε να δουλέψει στο Manhattan Project για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας.
Ο Ρίτσαρντ ήταν ατίθασος χαρακτήρας και αδιαφορούσε για τους τίτλους του ανθρώπου που είχε απενταντί του. Αν δεν συμφωνούσε με κάτι που είπε ο Αινστάϊν θα το έλεγε. Αρνήθηκε να φορέσει προστατευτικά γυαλιά στην πρώτη δοκιμή ατομικής βόμβας. Όποτε βαριόταν πήγαινε στο εργαστήριο του Λος Αλάμος ένα υπερπροστατευμένο εργαστήριο για το Manhattan Project και σαν καλός ταραξίας ξεκλείδωνε λουκέτα ή έκανε φάρσες σε άλλους επιστήμονες κάτι για το οποίο συνελήφθη πολλές φορές. Ήταν εξαίρετος ζωγράφος και ήθελε να μετακομίσει στην Δημοκρατία τις Τίβα για να μάθει από τους ντόπιους να τραγουδά από τον λαιμό. Οι τελευταίες του λέξεις πριν χάσει την μάχη εναντίων 2 καρκίνων ήταν ‘ευτυχώς που πεθαίνω μια φορά, είναι πολύ βαρετό’.
Παρόλο που πολλοί σπουδαίοι επιστήμονες της εποχής όπως Άλμπερτ Άινσταϊν και Έργουιν Σρέντιγγερ επινοούσαν θεωρίες σε συνεργασία με άλλους κορυφαίους επιστήμονες ο Ρίτσαρντ έλυσε το δυσκολότερο πρόβλημα άλγεβρας της ανθρωπότητας μόνος του. Σαν δεν έφταναν όλα τα υπάρχουσα ερωτήματα ο Ρίτσαρντ επινοούσε δικά του προβλήματα τα οποία δεν καταλάμβανε κανένας στα οποία έβρισκε απαντήσεις, τις οποίες δεν καταλάβαινε κανένας. Σε μια δυσνόητη διάλεξη του ξεκίνησε λέγοντας ‘Θα διασκεδάσω μιλώντας σας για αυτή την παραξενιά της φύσης επειδή το βρίσκω ευχάριστο’. Μια άλλη δουλειά που του ανατέθηκε ήταν να εξηγήσει την έκρηξη του διαστημικού λεωφορείου Challenger η οποία προκάλεσε τον θάνατο 7 αστροναυτών.
Αν υπάρχει κάποιο μάθημα που πρέπει να πάρουμε από τον Ρίτσαρντ είναι ότι οι επιστήμονες πολλές φορές είναι πολυτάλαντοι, εξωστρεφείς και ενδιαφέροντες ανθρώποι και όχι ‘φύτουλες’ (σπασματάκια στην καθομιλουμένη) του εργαστηρίου.
Η κατανόηση του σύμπαντος είναι πάνω από όλα πάθος και μετα χρήσιμο εργαλείο. Δεν είναι αγγαρεία ούτε μάθημα πρόσβασης, το οποίο θα ξεχαστεί μετά την εξέταση.
Ευθύνη δεν φέρει ο λαϊκός κόσμος αν φαντάζεται την επιστήμη βαρετή αλλά οι επιστήμονες οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να μεταδώσουν στον κόσμο πόσο φανταστική είναι η επιστήμη. Όπως είπε και ο σπουδαιότερος επιστήμονας όλων των εποχών Νεύτωνας, ‘Ο λόγος που κοίταξα τόσο μακριά είναι επειδή στέκομαι στους ώμους γιγάντων’. Τη σήμερον ημέρα αυτοί οι γίγαντες είναι ψηλότεροι από ποτέ και είναι στο χέρι μας να κοιτάξουμε εκεί που δεν κοίταξε κανένας.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment